Wat is software development
Alles over software development

Wat is software development?

Online diensten, bedrijfsprocessen, systemen, alles is afhankelijk van goede software. Sterker nog, zonder software development bestond het digitale tijdperk niet eens. Dit is hét proces waaruit een software product ontstaat. In dit artikel lees je meer over software development, het ontwikkelproces, de verschillende fases en welke functies binnen software development passen.

Betekenis en soorten software

Wat is software development?

Software development is het proces dat programmeurs gebruiken om computerprogramma’s te bouwen. Het proces bestaat uit het creëren, ontwerpen, implementeren en ondersteunen van de software.

Dit wordt ook wel het Software Development Life Cycle genoemd en biedt een internationale standaard die softwarebedrijven bouw om hun programma’s te bouwen en te verbeteren. Het biedt een bepaalde structuur voor ontwikkelteams en het is een effectieve manier om software te bouwen binnen een bepaald budget en tijdlijn.

De software zelf is de reeks instructies of programma’s die een computer vertelt wat hij moet doen. Het is onafhankelijk van hardware en maakt computers programmeerbaar. We onderscheiden drie soorten software:

  • Systeemsoftware: voor kernfuncties zoals besturingssystemen, schijfbeheer, hulpprogramma’s, hardwarebeheer en andere operationele benodigdheden.

  • Programmeersoftware: om programmeurs tools te geven zoals teksteditors, compilers, linkers, debuggers en andere tools om code te maken.

  • Applicatiesoftware: om gebruikers te helpen bij het uitvoeren van taken. Data management software, beveiligingsprogramma’s etc. Maar ook web- en mobiele applicaties die het mogelijk maken om online te winkelen of te socializen op diverse mediakanalen.

We kunnen er eigenlijk ook nog een vierde soort software aan toevoegen: embedded software. Dit is software die wordt gebruikt om machines en apparaten te besturen die doorgaans niet als computers worden beschouwd. Denk aan telecommunicatienetwerken, auto’s, industriële robots etc. Deze apparaten en hun software kunnen worden aangesloten als onderdeel van het Internet of Things (IoT).

Verschillende rollen

Functies software development

Het ontwikkelen van software wordt voornamelijk uitgevoerd door programmeurs, software engineers en software developers. Alle drie de rollen hebben enig overlap op elkaar en de invulling per rol of samenwerking tussen alle rollen verschilt per organisatie.

Programmeurs

Programmeurs - ook wel codeurs of developers genoemd - schrijven broncode om computers te programmeren voor specifieke taken. Denk aan het samenvoegen van databases, het verwerken van online bestellingen, het routeren van communicatie, uitvoeren van zoekopdrachten of het weergeven van tekst en afbeeldingen. Ze volgen meestal de instructies van de software developers en engineers. Om te coderen gebruiken ze programmeertalen, zoals C#, C++ of Java.

Software Engineers

Software engineers bouwen software systemen en lossen problemen op in de software. Hiervoor gebruiken ze modelleertaal en andere hulpmiddelen om oplossingen te bedenken. De afgelopen jaren is de verantwoordelijkheid van software engineers enorm gegroeid omdat alle producten steeds intelligenter zijn geworden. Daarnaast moet de software zowel mechanisch als elektrisch goed werken.

Software Developer

Software developers zijn betrokken bij de hele cyclus van softwareontwikkeling: van het ontwerp tot aan de onderhoudsfase. Ze werken vaak in functionele teams om elke stap van het ontwikkelproces juist te doorlopen. Een software developer kan nauw betrokken zijn bij elke fase uit het proces. Zo schrijven ze code, maar kunnen ze ook betrokken zijn bij het uitvoeren van softwaretests en onderhoud.

Verschillende vereisten

Software development op maat

Er zit een groot verschil tussen software op maat en software ontwikkeling voor commerciële software. Het ontwikkelproces bij beide is gelijk: ontwerpen, creëren, implementeren en onderhouden van de software. Maar als de software op maat wordt gemaakt geldt dit proces voor een specifieke set gebruikers, functies of organisatie.

Commerciële software wordt ontworpen om het te verkopen aan een groot deel van de commerciële markt, waardoor het aan een breed scala aan vereisten moet voldoen. De rol van een programmeur, software engineer of software developer ziet er bij een organisatie die software op maat nodig heeft heel anders uit dan bij een commerciële software bedrijf.

Software Development Life Cycle

Software ontwikkelproces

Software development bestaat niet alleen uit het schrijven van code - oftewel het bouwen van het software product. Het bestaat uit meerdere activiteiten.

Als eerste is het belangrijk om een werkwijze te kiezen om een raamwerk op te stellen waarin de stappen van de softwareontwikkeling worden toegepast. Het beschrijft een globaal werkproces of stappenplan voor het project. Hierbij kun je denken aan:

Het ontwikkelen van software omvat doorgaans de volgende stappen:

1. Behoefte van de klant vaststellen

Als eerste is het belangrijk om vast te stellen wat de klant precies wil. Hiervoor voer je een uitgebreid marktonderzoek uit en een brainstormproces. Belangrijk is om de levensvatbaarheid van het product te bepalen, welke functies en diensten de software moet bieden en hoe de eindgebruiker er het meeste uit kan halen. Je kunt deze informatie op verschillende manieren verzamelen, maar probeer altijd in gesprek te gaan met potentiële en bestaande klanten om dit te achterhalen.

2. Vereisten van de software bepalen

In een documentatie wordt vastgesteld wat de technische- en gebruikerseisen zijn van de software. Het geeft een gedetailleerd overzicht van ieder onderdeel van de softwareapplicatie.

3. Ontwerp

In deze fase stellen de designers en developers geavanceerde technische specificaties op die zij nodig hebben om de software volgens de vereisten te kunnen ontwikkelen. In een document worden onder andere de volgende specificaties beschreven: het ontwerp, de componenten, de communicatie, de front-end weergave en de user flows van het product. Dit biedt een houvast voor developers en vermindert de kans op fouten en vertragingen.

Aan de hand van de verzamelde gegevens wordt een zogeheten wireframe gemaakt. Dit is een schematische weergave van hoe het eindproduct eruit moet zien. Het dwingt je om alle belangrijke vereisten uit te werken en visueel te maken om het risico op miscommunicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te verminderen.

4. Development

Developers verwerken alle productspecificaties en vereisten die zijn vastgesteld in een code. Voorheen werd dit vaak gedaan door back-end developers (verantwoordelijk voor het bouwen van de technologie achter het product) en front-end developers (verantwoordelijk voor het bouwen van datgene wat jij als gebruiker kunt zien en gebruiken). Tegenwoordig is het verschil tussen beide functies wat vervaagd, aangezien de gebruikersomgeving en achterkant steeds meer op elkaar lijken.

Voor het bouwen van de achterkant worden verschillende talen en frameworks gebruikt. Zogenaamde server side talen als PHP, Ruby, Python en Java worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de server, de applicatie en de database met elkaar communiceren. Een ander veel gebruikte server side taal is Laravel, een PHP framework.

Programma’s als MySQL, Oracle en Microsoft SQL Server worden gebruikt om de data te vinden, te gebruiken en om te zetten in begrijpelijke output voor de gebruiker. Een software developer zorgt ervoor dat de code die hij of zij schrijft schoon, bruikbaar en goed gedocumenteerd is.

Front-end developers maken gebruik van HTML, CSS en Javascript talen. Hiermee ontwikkelen ze als het ware het ‘gezicht’ van het product. Met Javascript kun je gebruik maken van frameworks als Angular of Vue.js om ervoor te zorgen dat het product er op elk apparaat goed uit ziet en simpel in gebruik is.

5. Testen

Na het ontwikkelen kan de software geïmplementeerd worden in de omgeving en kan de proefversie worden getest. In deze fase wordt de software getest op bugs en worden de prestaties gecontroleerd. Dit wordt vaak gedaan door deskundige software testers. Als zij na veelvuldig testen er zeker van zijn dat de software presteert volgens de vastgestelde vereisten, kan de software worden opgeleverd.

6. Onderhouden

Een software product is nooit helemaal af en moet regelmatig onderhouden worden zodat het goed blijft werken. Daarnaast kan de software ook naar wens uitgebreid worden met nieuwe functionaliteiten. Na de lancering krijg je steeds meer inzicht in het gebruik van het product en deze leiden vaak tot nieuwe wensen binnen de software.

Het onderhouden van software wordt vaak uitgevoerd door een systeembeheerder of applicatiebeheerder. Zij zorgen ervoor dat de systemen correct blijven functioneren binnen de organisatie. Een software developer voert doorgaans nieuwe functionaliteiten door. Overigens kan het ook zo zijn dat hij of zij verantwoordelijk is voor het onderhoud, maar dit verschilt per organisatie.

Voor concurrentievoordeel

Onderscheidende manieren van software development

  • Artificial Intelligence (AI): stelt software in staat om de menselijke besluitvorming te leren en na te bootsen. Onder andere machine learning, natural language processing en neural networks bieden developers en organisaties de mogelijkheid om producten en diensten aan te bieden om de concurrentie voor te blijven.

  • Cloud-native development: een manier om applicaties te bouwen om cloud omgevingen te exploiteren. Zo’n applicatie bestaat uit discrete, herbruikbare componenten die microservices worden genoemd. Deze zijn speciaal ontworpen om in elke cloudomgeving te worden geïntegreerd. Ze fungeren als bouwstenen en kunnen worden gebruikt om de applicatie prestaties, flexibiliteit en uitbreidbaarheid te verbeteren.

  • Cloud-based development: IT-organisaties kijken vaak naar de cloud om het resourcebeheer te verbeteren en kosten te besparen. Software development organisaties doen dit ook. Zij zetten cloud-based development in om codering, ontwerp, integratie, testen en andere ontwikkelingsfuncties te ondersteunen. Ook kunnen ze toegang bieden tot API’s, microservices, DevOps en andere ontwikkeltools. De cloud kan op deze manier ingezet worden als snelle, flexibele en kostenefficiënte development Platform as a Service (PaaS).

  • Blockchain: een techniek waarmee een netwerk van gebruikers gezamenlijk een database van transacties bij kan houden. De database is een keten van blokken die bestaan uit goedgekeurde transacties. De meerderheid van de deelnemers moet zo’n blok goedkeuren en hiervoor worden ze beloond. Het is een doorlopende keten die kapitaal vrij maakt, processen versnelt en transactiekosten verlaagt. Binnen de softwareontwikkeling biedt blockchain veel kansen.

  • Low code: een ontwikkelingsplatform die het mogelijk maakt om applicaties te ontwikkelen zonder daarbij veel code te hoeven schrijven. Op die manier kunnen ontwikkelaars sneller en tegen lagere kosten applicaties ontwikkelen. Bij eenvoudige applicaties kunnen zelfs niet-ontwikkelaars met enige training een applicatie ontwikkelen.

  • Analytics: tegenwoordig is het cruciaal voor bedrijven om waardevolle inzicht te halen uit de verzamelde data. De vraag naar data scientists, data engineers en data analisten groeit nog steeds. Daarom integreren developers geavanceerde analysemogelijkheden in hun applicaties. Onder andere cloud-based development en API’s maken het eenvoudiger voor data specialisten om voorspellende analyses te maken en data dashboards te maken die nieuwe inzichten opleveren.

  • Model Based System Engineering (MBSE): hierbij worden software modeling languages gebruikt om vroege prototyping, simulatie en analyse van software ontwerpen uit te voeren voor een vroege validatie. Ontwerpen bouwen in MBSE helpt om de projectvereisten te analyseren en uit te werken, maar ook om snel van ontwerp naar implementatie te gaan.

  • Mobiel: een belangrijke mogelijkheid van software developers is het maken van mobiele applicaties die in goede verbinding staan met de gebruikersgegevens. Hoe beter zo’n mobiele app inspeelt op de gebruikersgegevens, hoe beter de associatie wordt van de klant naar een bepaald merk.

Werken en leren

Software Developer traineeship

Wil jij jezelf ontwikkelen tot een expert in software development en jouw carrière in deze boeiende sector opbouwen? Working Talent biedt een uitdagend Software Development traineeship aan, waarin je alle ins en outs van het vak leert. Tijdens hettraineeship leer je de verschillende aspecten van software development kennen en krijg je de mogelijkheid om deze kennis direct toe te passen in de praktijk.

Het avontuur begint met een intensieve bootcamp van acht weken, waarin je de fundamenten van IT leert. Je krijgt een grondige uitleg over essentiële concepten en tools, zodat je een stevige basis hebt om op voort te bouwen. Vervolgens ga je aan de slag bij een van onze gewaardeerde opdrachtgevers, waar je hands-on ervaring opdoet en de geleerde vaardigheden kunt toepassen in echte projecten.

Gedurende het traineeship word je begeleid door ervaren professionals die je ondersteunen en coachen bij elke stap van je ontwikkeling.