Wat doet front end developer
Alles over de functie van Front-end Developer

Wat doet een Front-end Developer?

Wat is een Front-end Developer precies en hoe ziet de functie van een Front-end Developer eruit?

Een Front-end Developer is verantwoordelijk voor - zoals de naam al suggereert - de “voorkant” van een (web)applicatie. Zo’n voorkant is zichtbaar voor de gebruiker en wordt ook wel user interface (UI) of gebruikersinterface genoemd. Een Front-end Developer zorgt ervoor dat de applicatie er goed uitziet en goed werkt op verschillende devices.

Wat dit precies inhoudt? In dit artikel lees je alles over de functie van een Front-end Developer.

Front-end development

Wat is Front-end development?

Een front-end - ook wel voorkant of user interface (UI) genoemd - is het deel van een (web)applicatie dat zichtbaar is voor de gebruiker. Alle elementen die een gebruiker te zien krijgt op een website of een app, behoren tot de front-end.

Voor de front-end is het belangrijk dat de applicatie zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt voor de bezoeker, de juiste content biedt en tegelijkertijd overzichtelijk is om te navigeren. Hiervoor wordt er eerst een design gemaakt, welke door de Front-end Developer wordt omgezet naar een echte (web)applicatie.

Dit gebeurt door middel van programmeertalen zoals JavaScript, HTML of CSS. Hierdoor kan de Back-end Developer later een goede koppeling maken met de back-end van de applicatie.

Een goede front-end moet voldoen aan een aantal richtlijnen:

 • Duidelijke weergave op elk apparaat en iedere browser. De gebruikersinterface kan per apparaat verschillen en daarom is het van groot belang om een responsive design te maken. De functionaliteit van een PC met monitor verschilt namelijk erg van een smartphone met touchscreen.

 • Overzichtelijke indeling en navigatie, zodat de bezoeker de weg kan vinden. Dit zorgt namelijk voor conversie optimalisatie.

 • Ontwerp conform de huisstijl van een organisatie.

 • SEO-werkzaamheden zoals het gebruik van H tags, rich media, pagina’s die snel laden en een goede pagina indeling voor bots.

Front-end & back-end

Front-end vs back-end development

Wat is het verschil tussen een front-end en back-end development? Beide zijn fundamentele onderdelen van de programmering van (web)applicaties. Ze kunnen beide niet zonder elkaar, maar een Front-end Developer en Back-end Developer werken aan verschillende kanten van de applicatie.

Back-end development richt zich op de kant van de applicatie die gebruikers niet kunnen zien (de serverkant), terwijl front-end development zich juist bezig houdt met de visuele elementen waarmee een gebruiker interactie zal hebben (de klantzijde). Om een dynamische en goed werkende applicatie te creëren, moeten deze twee ‘kanten’ goed met elkaar samenwerken.

Daarnaast werken beide developers met verschillende programmeertalen. Zo werken Front-end Developers vaak met talen als HTML, CSS en JavaScript. Back-end Developers werken met talen als PHP, C++, Java, Ruby, Python, JavaScript en Node.js.

Het is ook mogelijk om als developer te werken aan beide ‘kanten’ van een (web)applicatie als Full-stack Developer. Een Full-stack Developer werkt aan beide kanten om applicaties functioneel en visueel aantrekkelijk te maken.

Functie omschrijving

Wat doet een Front-end Developer?

Een Front-end Developer is verantwoordelijk voor de gebruikersgedeelte van een applicatie of website. Alles wat voor de gebruiker zichtbaar is, is het werk van de Front-end Developer. Hij of zij zorgt ervoor dat de applicatie of website er goed uitziet en werkt met de hoogst mogelijke resolutie op verschillende apparaten, besturingssystemen en browsers.

Je houdt je bezig met het ontwerpen, programmeren, testen en implementeren van het gedeelte van de (web)applicatie dat zichtbaar is voor de bezoekers. Naast dat het er goed uit moet zien, hou je ook rekening met de gebruiksvriendelijkheid, laadtijd van de website en vindbaarheid in zoekmachines.

De taken en verantwoordelijkheden van een Front-end Developer zijn verschillend per organisatie en functie. Ze variëren van het ontwerp tot aan de gebruikerservaring: het werk is heel uiteenloopend. De meest voorkomende taken zijn:

 • Uitwerken van ontwerpen van (web)applicaties in een responsive lay-out, bepaalde typografie en huisstijl.

 • Technisch uitwerken van designs.

 • Het schrijven van code in programmeertalen als JavaScript, HTML en CSS.

 • De juiste verbinding maken tussen techniek en designs.

 • Verbeteren van webpagina’s en landingspagina’s.

 • Optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid.

 • Samenwerken met Back-end Developers, functioneel ontwerpers en andere specialisten.

Functie eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Front-end Developer is het belangrijk dat je kunt werken in één of meerdere programmeertalen. Denk aan programmeertalen als JavaScript, HTML en CSS. Tevens is het belangrijk dat je verstand hebt van databasebeheersystemen zoals MySQL en dat je kennis hebt van User Experience en/of User Interfaces. Daarnaast is het belangrijk dat je:

 • Doelstellingen van de klant goed kunt begrijpen en rekening houdt met de wensen en behoeften van de klant.

 • Goed kunt samenwerken met andere teams om een gezamenlijk doel te bereiken en een goed eindproduct af te leveren.

 • Je beschikt over een analytisch vermogen, creativiteit, nauwkeurigheid en goede communicatieve skills.

 • Je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Salaris

Wat is het salaris van een Front-end Developer?

Het salaris van een Front-end Developer ligt tussen de €3000 en €4200. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als junior Front-end Developer verdien je tussen de €2800 en €3500. Als medior tussen de €3500 en €3800 en als senior tussen de €3800 en €4200. En over het algemeen geldt, hoe hoger het niveau van je afgeronde opleiding, hoe meer je gaat verdienen.

Als Front-end Developer trainee bij Working Talent verdien je een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld). Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Front-end Developer worden

Om Front-end Developer te kunnen worden is het belangrijk dat je een relevante opleiding hebt afgerond op hbo- of wo- niveau. Denk aan IT-opleidingen richting development, informatica of andere ICT-gerelateerde opleiding.

Als je net je opleiding hebt afgerond beheers je vaak verschillende programmeertalen en heb je alle basiskennis in huis om (web)applicaties te ontwerpen. Om een goede vertaalslag te maken naar de praktijk kun je overwegen om te starten met een IT-traineeship en jezelf te ontwikkelen tot een professionele Front-end Developer.

Als Front-end Developer kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties met goede doorgroeimogelijkheden. Denk aan ICT bedrijven, ICT-afdelingen binnen middelgrote tot grote organisaties of bedrijven die websites en apps ontwikkelen. Dit beroep kun je binnen diverse branches uitvoeren:

 • Gezondheidszorg

 • Industrie

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Onderwijs

 • Overheid

 • Energie

 • Financiële dienstverlening

 • Zakelijke dienstverlening

Geef jouw carrière een kickstart

Developer traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren in het vakgebied development. En ook goed om te weten: je kunt je niet alleen specialiseren in front-end development, maar ook back-end of full-stack development.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele Developer!

Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
software engineer vacature
Word jij onze nieuwe Accountmanager?