Wat doet fullstack developer
Alles over de functie van Full Stack Developer

Wat doet een Full Stack Developer?

Een Full Stack Developer is een ware duizendpoot in de wereld van softwareontwikkeling. Deze ontwikkelaar beheerst zowel de front-end (de zichtbare onderdelen van een applicatie die gebruikers direct ervaren) als de back-end (de achterliggende systemen die de applicatie draaiende houden). Het beroep combineert dus de kunsten van een Front-end Developer met die van een Back-end Developer.

Wat doet een Full Stack Developer dan dagelijks? Nou, de taken kunnen enorm variëren, afhankelijk van het project of het bedrijf. Je zou de ene dag bezig kunnen zijn met het programmeren van serverlogica en databases en de volgende dag kun je werken aan de interactieve elementen van de website. Kortom, geen dag is hetzelfde in het leven van een Full Stack Developer. Lees verder in dit artikel om erachter te komen wat een Full Stack Developer precies doet.

Wat is Full Stack?

Wat is Full Stack development?

Full Stack development omvat het complete spectrum van softwareontwikkeling, van de visuele interface waar gebruikers mee interageren (de front-end) tot aan de onderliggende systemen die alles draaiende houden (de back-end). De term 'stack' verwijst naar de verzameling technologieën die een ontwikkelaar beheerst en gebruikt in zijn of haar werk. Dit wordt ook wel een 'technology stack' genoemd.

Een Full Stack Developer is dus iemand die overweg kan met het gehele scala aan technologieën die nodig zijn voor een project. Dit omvat meestal technologieën voor databeheer, serverbeheer en de ontwikkeling van de gebruikersinterface. Enkele populaire combinaties van deze technologieën, oftewel 'stacks', zijn:

 • LAMP stack: dit staat voor Linux (besturingssysteem), Apache (webserver), MySQL (database) en PHP (programmeertaal), allen samengebracht door het gebruik van JavaScript.
 • MEAN stack: deze stack gebruikt MongoDB (database), Express (serverframework), AngularJS (front-end framework) en Node.js (serverplatform), en wordt vaak gecombineerd met JavaScript.
 • Django stack: hierin worden Django (een framework geschreven in Python), Python zelf, en MySQL gebruikt, met een integratie van JavaScript voor dynamische interacties.
Front- en back

Front-end en Back-end development

Full Stack development is een discipline binnen de softwareontwikkeling die zich uitstrekt over twee hoofdgebieden van (web)applicaties: front-end en back-end development. In tegenstelling tot specialisten die zich enkel richten op één aspect, beheersen Full Stack developers zowel de voor- als achterkant van de applicatie.

Back-end development focust op de serverkant, het deel van de applicatie dat achter de schermen werkt. Deze laag, die gebruikers niet zien, omvat serverlogica, databeheer en de integratie van systemen. Het zorgt ervoor dat alles wat de gebruiker aan de voorkant doet, correct wordt verwerkt.

Front-end development daarentegen, houdt zich bezig met de gebruikersinterface en de gebruikerservaring. Dit is het visuele deel van de applicatie waar gebruikers direct mee interageren, zoals het ontwerp van webpagina’s, interactieve elementen, en de algehele stijl. Het gebruikt technologieën zoals HTML, CSS en JavaScript om webcontent dynamisch en toegankelijk te maken.

Om een naadloze en functionele applicatie te ontwikkelen, is een goede samenwerking tussen front-end en back-end essentieel. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de esthetische elementen perfect aansluiten op de onderliggende technische functionaliteiten.

Over de functie

Wat is een Full Stack Developer?

Een Full Stack Developer wordt vaak gezien als een allround softwareontwikkelaar die zowel de voor- als achterkant van een applicatie kan aanpakken. Hoewel van hen niet verwacht wordt dat ze absolute experts zijn in alle technologieën van zowel back-end als front-end, is het wel belangrijk dat ze een grondige kennis hebben van beide domeinen.

In de praktijk kan de rol van een Full Stack Developer variëren afhankelijk van de organisatie waarin ze werken. Vaak wordt gedacht dat een Full Stack Developer gelijkelijk tijd besteedt aan zowel front-end als back-end taken, maar dit is niet altijd het geval. In veel bedrijven neemt de Full Stack Developer deel aan elk aspect van het ontwikkelingsproces, maar kan zich in de dagelijkse praktijk meer richten op back-end of front-end werkzaamheden, afhankelijk van het project of de behoeften van het team.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Full Stack Developer?

Een Full Stack Developer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van websites en/of applicaties van het begin tot aan het eind. Hij of zij is een allrounder die kennis heeft van het ontwikkelen in zowel de voor- als achterkant van de software. Het einddoel? Een vlekkeloze gebruikerservaring van de voorpagina tot de achterliggende systemen.

De rol van een Full Stack Developer kan variëren afhankelijk van de organisatie, maar hun kernverantwoordelijkheden omvatten over het algemeen het volgende:

 1. Ontwikkeling en implementatie: opstarten en ontwikkelen van websites, applicaties of software vanaf de grond.
 2. Programmeren: schrijven van code voor zowel de gebruikersinterface (front-end) als de serverzijde (back-end) in diverse programmeertalen zoals JavaScript, Python, Ruby, of PHP.
 3. Debuggen: opsporen, diagnosticeren en oplossen van softwarefouten of bugs om de functionaliteit te verbeteren.
 4. Server en databasebeheer: opzetten en beheren van servers en databases die de back-end ondersteunen, waarbij de gegevensopslag en serverresponsiviteit worden geoptimaliseerd.
 5. Testen: continu testen van de software om de kwaliteit en gebruikerservaring te garanderen.
 6. Architectuurontwerp: bepalen van de structuur van de website, applicatie of software, rekening houdend met zowel technische prestatie als gebruikersinteractie.
 7. Databaseontwikkeling: ontwerpen, bouwen en onderhouden van databases die de ruggengraat vormen van de applicaties.
 8. Code conversie: omzetten van grafische ontwerpen naar functionele code, wat inhoudt dat visuele ontwerpen naadloos worden geïntegreerd met server-side logica.
Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Een bekwame Full Stack Developer bezit een uitgebreide kennis van diverse programmeertalen en heeft ervaring met verschillende systemen en databases. Deze expertise is cruciaal omdat je in deze functie vaak optreedt als de verbindende factor tussen verschillende specialisten binnen een project. Daarnaast moet je in staat zijn om zelfstandig applicaties en websites te ontwikkelen.

Voor de front-end is het essentieel om de programmeertalen HTML, CSS en JavaScript te beheersen. Deze talen zijn de basis voor webontwikkeling en worden gebruikt binnen populaire frameworks zoals React en VueJS. In frameworks zoals VueJS of Angular kunnen deze basistalen worden gebruikt om dynamische en interactieve gebruikerservaringen te creëren door de gegevens op intelligente wijze te verrijken.

Aan de back-end kant zijn talen zoals Ruby, PHP, Python, C#, en Java van belang. Deze talen vormen de basis voor het ontwikkelen van serverlogica en databasetransacties. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met frameworks zoals Eloquent, Laravel en ASP.NET, die helpen bij het structureren en optimaliseren van de serverprestaties.

Naast technische vaardigheden worden van een Full Stack Developer ook bepaalde persoonlijke eigenschappen verwacht:

 • Analytisch vermogen: je moet complexe problemen kunnen ontleden en oplossen, met aandacht voor de kleinste details.
 • Leergierigheid: een goede developer blijft altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de technologie.
 • Creativiteit en geduld: deze kwaliteiten zijn essentieel bij het ontwerpen en itereren van softwareoplossingen.
 • Discipline: je moet gestructureerd en gefocust kunnen werken, zelfs onder druk.
Salaris Full Stack Developer

Wat is het salaris van een Full Stack Developer?

Het salaris van een Full Stack Developer ligt gemiddeld tussen de € 3000 en € 4500. Het salaris varieert op basis van ervaring, opleidingsniveau en de specifieke rol binnen een organisatie. Hieronder vind je een overzicht van de salarisschalen:

 1. Sales Developer Trainee: als je start als trainee bij Working Talent, ligt je startsalaris rond de € 3200 per maand.
 2. Salaris Junior Full Stack Developer: aan het begin van je carrière verdien je tussen de € 2800 en € 3500.
 3. Salaris Medior Full Stack Developer: heb je eenmaal meer ervaring, dan stijgt je salaris naar tussen de € 3500 en € 4000.
 4. Salaris Senior Full Stack Developer: als senior, met aanzienlijke ervaring en mogelijk een specialisatie in bepaalde technologieën of projectmanagement, ligt je salaris tussen de € 4000 en € 4500.
Jouw droombaan?

Full Stack Developer worden

Om een succesvolle Full Stack Developer te worden, is het cruciaal om een relevante IT opleiding af te ronden op hbo- of wo-niveau, zoals informatica of computer technologie. Na je opleiding beschik je over kennis van verschillende programmeertalen en de basisvaardigheden om (web)applicaties te ontwikkelen. De carrièremogelijkheden voor een Full Stack Developer zijn breed en variëren van ICT-bedrijven en -afdelingen tot sectoren zoals gezondheidszorg, industrie, onderwijs, en financiële dienstverlening.

Een praktische manier om je kennis in de praktijk toe te passen, en een kickstart te geven aan je carrière, is door het volgen van een IT-traineeship. Bij Working Talent leer je in 12 maanden alle kneepjes van het vak en groei je door tot professionele Developer. Dit traineeship begint met een intensieve bootcamp van acht weken, waarin je IT-fundamentals leert en je specialiseert in development. Na deze periode ga je werken bij een van de opdrachtgevers om je vaardigheden in de praktijk te brengen en verder te ontwikkelen.

Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
recruitment consultant
Start je Recruitment carrière bij WT!