Wat is python
Ontdek alles over de programmeertaal

Wat is Python?

Python is een krachtige en veelzijdige programmeertaal die de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Met zijn eenvoudige en leesbare syntaxis biedt Python een intuïtieve programmeerervaring voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars. Maar wat is Python precies en hoe gebruik je het? In dit artikel vertelen we je alles wat je moet weten over Python.

Basisprincipes

Wat is Python?

Python is een populaire programmeertaal die bekend staat om zijn leesbaarheid en duidelijke syntaxis. Het gebruik van inspringing zorgt ervoor dat codeblokken op een gestructureerde en overzichtelijke manier kunnen worden geschreven. In plaats van het gebruik van accolades of puntkomma's, worden codeblokken in Python aangeduid door in te springen met spaties of tabs. Dit maakt de code gemakkelijker leesbaar en bevordert de samenwerking tussen ontwikkelaars.

Bovendien wordt de programeertaal erg gewaardeerd vanweze zijn veelzijdigheid. Het kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, variërend van webontwikkeling en data-analyse tot machine learning, automatisering en wetenschappelijke berekeningen.

Uitgebreide functies
Een ander kenmerk van Python is de uitgebreide set ingebouwde functies en bibliotheken. Python biedt een breed scala aan functionaliteiten die direct beschikbaar zijn, zoals:

 • Het manipuleren van tekst
 • Het werken met bestanden
 • Uitvoeren van complexe berekeningen én nog veel meer.

Daarnaast is er een rijke verzameling van externe bibliotheken en frameworks beschikbaar, zoals NumPy, Pandas, Django en TensorFlow, die het mogelijk maken om geavanceerde taken uit te voeren en complexe projecten te realiseren zonder dat alles vanaf nul moet worden opgebouwd.

Onafhankelijk
Een ander voordeel van Python is de platformonafhankelijkheid. Python-code kan worden uitgevoerd op verschillende besturingssystemen, zoals Windows, macOS en Linux, waardoor ontwikkelaars gemakkelijk kunnen werken op het platform van hun voorkeur. Dit vergemakkelijkt ook de samenwerking binnen teams, omdat alle teamleden met hetzelfde codebase kunnen werken, ongeacht het besturingssysteem dat ze gebruiken.

Mogelijkheden van de programmeertaal

Hoe gebruik je Python?

Een van de belangrijkste kenmerken van Python is de ondersteuning van objectgeoriënteerd programmeren (OOP). Hiermee kunnen ontwikkelaars complexe applicaties bouwen door middel van klassen en objecten. Python biedt ook dynamische typen, wat betekent dat je geen variabelen expliciet hoeft te declareren. Daarnaast biedt de programmeertaal:

 1. Eenvoudige syntaxis: Python heeft een eenvoudige en leesbare syntaxis, waardoor het gemakkelijk te leren en te begrijpen is. Dit maakt het een ideale taal voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars.
 2. Grote gemeenschap en uitgebreide documentatie: het heeft een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars die regelmatig bijdragen aan het verbeteren van de taal en het ontwikkelen van nieuwe bibliotheken en frameworks. Hierdoor is er een overvloed aan documentatie, tutorials en ondersteuning beschikbaar, waardoor ontwikkelaars gemakkelijk toegang hebben tot hulp en informatie. Online fora zoals Stack Overflow en de Python website zelf bieden een schat aan informatie.
 3. Platformonafhankelijkheid: het is een platformonafhankelijke taal, wat betekent dat je Python-code kunt schrijven op het ene besturingssysteem en het kunt uitvoeren op een ander besturingssysteem zonder wijzigingen aan de code. Dit maakt het gemakkelijk om applicaties te ontwikkelen die kunnen werken op verschillende platformen en besturingssystemen.
 4. Uitgebreide bibliotheken en modules: Python heeft een rijke verzameling van bibliotheken en modules die verschillende functionaliteiten bieden, zoals gegevensverwerking, webontwikkeling, machine learning, beeldverwerking, netwerkprogrammering en nog veel meer. Enkele populaire bibliotheken zijn NumPy, Pandas, TensorFlow, Django en Flask.
 5. Integratiemogelijkheden: het kan naadloos worden geïntegreerd met andere programmeertalen zoals C, C++, Java en .NET. Dit maakt het mogelijk om bestaande code te hergebruiken en Python te gebruiken als een scriptingtaal om taken te automatiseren of complexe functionaliteiten toe te voegen aan bestaande applicaties.
 6. Testen en debugging: Python biedt uitgebreide tools en frameworks voor testen en debugging, waardoor ontwikkelaars hun code kunnen valideren, problemen kunnen opsporen en efficiënt kunnen debuggen. Dit helpt bij het ontwikkelen van robuuste en foutloze applicaties.
Pyhton in de praktijk

Hoe organisaties Python gebruiken

Organisaties zoals Google, Instagram, NASA en Spotify maken op verschillende manieren gebruik van Python vanwege zijn kracht en flexibiliteit. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Google: Google maakt uitgebreid gebruik van Python voor diverse toepassingen. Een bekend voorbeeld is het populaire webframework Django, dat oorspronkelijk ontwikkeld is door medewerkers van Google. Daarnaast wordt Python gebruikt voor het schrijven van scripts, het uitvoeren van gegevensanalyse en machine learning, en het bouwen van interne tools en services.
 2. Instagram: Instagram, een van 's werelds grootste sociale mediaplatforms, vertrouwt ook sterk op Python. De backend van Instagram is gebouwd met behulp van Django, wat helpt bij het beheren van gebruikersinteracties, het opslaan en ophalen van gegevens, en het afhandelen van miljoenen verzoeken per dag. Python wordt ook gebruikt voor gegevensanalyse, beeldverwerking en het optimaliseren van de algehele prestaties van het platform.
 3. NASA: Python wordt veelvuldig gebruikt binnen NASA voor verschillende toepassingen. Het wordt gebruikt voor het analyseren en visualiseren van gegevens, het simuleren van ruimtevluchten en het ontwikkelen van software voor wetenschappelijk onderzoek. Python's eenvoudige syntaxis en beschikbaarheid van verschillende bibliotheken maken het een ideale keuze voor het werken met complexe datasets en het uitvoeren van geavanceerde berekeningen.
 4. Spotify: Python speelt een belangrijke rol in de backend-infrastructuur van Spotify. Het wordt gebruikt voor het beheren van muziekstreams, het verwerken van gebruikersgegevens, het aanbevelen van gepersonaliseerde afspeellijsten en het genereren van statistieken en rapporten. Python's flexibiliteit en de beschikbaarheid van krachtige bibliotheken zoals TensorFlow helpen Spotify bij het leveren van een naadloze muziekervaring aan miljoenen gebruikers wereldwijd.
Voorbeeldcodes

Voorbeelden van Python codes

Laten we eens kijken naar een eenvoudig voorbeeld van Python-code om de basisprincipes te illustreren. Onderstaand voorbeeld laat zien hoe je de taal kunt gebruiken om tekst op het scherm weer te geven en een lus uit te voeren:

# Voorbeeld van een Hello World-programma in Python print("Hello, World!") # Voorbeeld van een for-lus in Python for i in range(5): print(i)

Het inlezen van en CSV-bestand en het uitvoeren van een eenvoudige gegevensanalyse kun je gemakkelijk met Pandas doen:

import pandas as pd # Inlezen van een CSV-bestand data = pd.read_csv('data.csv') # Bekijken van de eerste 5 rijen van de gegevens print(data.head()) # Berekenen van statistieken op de gegevens print(data.describe())

Eenvoudige webtoepassingen kun je met het eenvoudige microframework van Flask bouwen:

from flask import Flask, render_template app = Flask(__name__) # Definiëren van een route en een bijbehorende functie @app.route('/') def home(): return render_template('index.html') # Uitvoeren van de applicatie if __name__ == '__main__': app.run()

Het trainen van een eenvoudig classifiactiemodel kan met behulp van scikit-learn, een bibiliotheek voor machine learning:

from sklearn.datasets import load_iris from sklearn.model_selection import train_test_split from sklearn.tree import DecisionTreeClassifier from sklearn.metrics import accuracy_score # Laden van de dataset data = load_iris() X = data.data y = data.target # Opsplitsen van de dataset in een trainingsset en een testset X_train, X_test, y_train, y_test = train_test_split(X, y, test_size=0.2) # Trainen van het classificatiemodel model = DecisionTreeClassifier() model.fit(X_train, y_train) # Voorspellen van de labels voor de testset y_pred = model.predict(X_test) # Berekenen van de nauwkeurigheid van het model accuracy = accuracy_score(y_test, y_pred) print("Nauwkeurigheid: ", accuracy)

En dit was nog maar het begin! Er is nog veel meer mogelijk op het gebied van gegevensverwerking, webontwikkeling, machine learning, automatisering en andere toepassingen.

Functies

IT functies met Python skills

Binnen de wereld van IT zijn er verschillende functies waarin Python-vaardigheden van onschatbare waarde zijn. Python wordt veel gebruikt vanwege zijn veelzijdigheid en brede toepasbaarheid in verschillende domeinen. Hier zijn enkele IT-functies waarin Python-vaardigheden essentieel kunnen zijn:

 1. Softwareontwikkelaar: als softwareontwikkelaar met Python-vaardigheden kun je werken aan het creëren en onderhouden van applicaties, websites en softwareproducten. Python wordt vaak gebruikt vanwege de eenvoudige syntax en de beschikbaarheid van krachtige frameworks zoals Django en Flask voor webontwikkeling.
 2. Data Scientist: data scientists gebruiken Python voor gegevensverzameling, -analyse en -visualisatie. Bibliotheken zoals Pandas, NumPy en Matplotlib helpen bij het manipuleren van gegevens en het genereren van inzichten.
 3. DevOps Engineer: DevOps-ingenieurs gebruiken Python voor automatisering van infrastructuurbeheer, implementatie van continue integratie en continue levering (CI/CD), en het beheer van cloudbronnen met behulp van tools zoals Ansible en Terraform.
 4. Cybersecurity specialist: Python wordt gebruikt voor het ontwikkelen van scripts en tools om beveiligingsproblemen op te sporen en te verhelpen. Het wordt ook gebruikt in het analyseren van malware en het implementeren van beveiligingsmaatregelen.
 5. Cloud Engineer: Python wordt vaak gebruikt bij het bouwen van cloudinfrastructuur en het beheren van cloudresources. Libraries zoals Boto3 worden gebruikt om toegang te krijgen tot diensten van cloudproviders zoals AWS.
 6. Database administrator: Python kan worden gebruikt voor het automatiseren van databasebeheertaken, gegevensmigratie en rapportage.
Alles leren over Python?

Volg een IT traineeship

Ontdek de veelzijdigheid van de programmeertaal Python met het IT traineeship van Working Talent! Gedurende 12 maanden bieden we jou alle handvatten om je carrière in Python.

Het traineeship begint met een intensieve 8 weken durende IT bootcamp. Hier leg je een solide basis met essentiële onderwerpen zoals Agile & Scrum, networking, security, coderen en cloudtechnologie. Na het voltooien van het bootcamp krijg je de unieke kans om je verder te specialiseren in het vakgebied dat jouw passie en interesse weerspiegelt. Binnen ons traineeship bieden we diverse specialisaties aan, zoals data, security, development, business & IT en business intelligence.

We bieden je de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen bij gerenommeerde organisaties door heel Nederland. Je krijgt de kans om hands-on betrokken te zijn bij het implementatieproces en waardevolle ervaring op te doen.

Met ons IT traineeship leg je de basis voor een veelbelovende toekomst in de IT wereld!