Wat doet devops engineer
Alles over de functie van een DevOps Engineer

Wat doet een DevOps Engineer?

Wat is een DevOps Engineer precies en hoe ziet de functie er uit?

Een DevOps Engineer is de schakel tussen Development en Operations. Het is een moderne term die onder het rijtje van Agile en Scrum valt. Maar wat houdt deze functie nou echt in? In dit artikel vertellen we je alles over wat een DevOps Engineer precies doet.

DevOps definitie

Wat is DevOps?

DevOps is een samenstelling van twee woorden - of eigenlijk twee vakgebieden: Development (ontwikkeling) en Operations (beheer).

Het doel van DevOps is om te zorgen voor een gestroomlijnde softwareontwikkeling- en implementatie. Om dit te realiseren brengt DevOps mensen, processen en technologieën samen om zo snel en op een consistente manier waarde aan de klant te kunnen bieden.

Het DevOps proces bestaat uit acht stappen die continu worden herhaald. Deze stappen zijn: plan, code, build, testen, release, implementeren, beheren en bewaken. Bij nieuwe toevoegingen, releases en dergelijke wordt het proces weer herhaald.

Meer weten? Lees hier alles over DevOps.

Betekenis

Wat is een DevOps Engineer?

Een DevOps Engineer is betrokken bij de ontwikkelcyclus van softwareproducten. Van ontwikkeling tot release en het onderhouden van de software: als DevOps Engineer ben je betrokken bij het hele proces.

De term DevOps is relatief nieuw en is ontstaan vanuit de agilemethodiek om software zo efficiënt mogelijk te ontwikkelen. De functies van een systeembeheerder en developer worden als het ware gecombineerd bij DevOps. Omdat een DevOps Engineer betrokken is bij de gehele ontwikkeling - en niet bij alleen losse onderdelen - kunnen projecten sneller en bijna foutloos worden afgerond.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een DevOps Engineer?

Een DevOps is verantwoordelijk voor de complete ontwikkelcyclus van software. Het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten, onderhoudsreleases, kwaliteitstest, productafleveringen en doorlopende controles: het hoort er allemaal bij de functie.

In deze functie ben je de schakel tussen Development en Operations. Je betrekt alle onderdelen bij elkaar om sneller te kunnen ontwikkelen en implementeren, maar met behoud van de betrouwbaarheid en veiligheid. Je voert als het ware de taken en verantwoordelijkheden van een Developer en een Systeembeheerder uit.

Zo zorgt een goede DevOps Engineer voor:

 • De ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten

 • Automatiseren en optimaliseren van software en systemen

 • Uitvoeren van onderhoudsreleases

 • Uitvoeren van testen en het automatiseren van testen

 • Configuratiemanagement en informatiebeveiliging

 • Oplossen van technische problemen

 • Monitoren en laten draaien van storageplatformen

 • Bedenken en ontwikkelen van slimme IT-oplossingen en processen

 • Implementeren van nieuwe tools en processen

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als DevOps Engineer is het belangrijk dat je een goede kennis hebt van een aantal zaken:

 • De methodiek van projectmanagement

 • Softwareontwikkeling en automatiseringtools

 • Open-source tools en technologieën om broncode te beheren

 • Kennis van IT-operations om integratie- en implementatieprocessen te sturen

Veelgebruikte tools waar DevOps Engineers mee werken, zijn bijvoorbeeld: Windows Server, Puppet, Linux, Ansible, AWS, Azure, Kubernetes, Datadog en Docker.

Daarnaast heeft een DevOps Engineer kennis van verschillende programmeertalen. Voorbeelden zijn: C#, Java, JavaScript, PHP, Bash, Golang, Python en Ruby.

Verder is het belangrijk dat je ook beschikt over goede softskills. Zo is het belangrijk dat je communicatief sterk bent en goed in teamverband kunt werken. Je hebt een open houding en een probleemoplossend vermogen om een constant goede wisselwerking tussen de teams te behouden.

Salaris

Wat is het salaris van een DevOps Engineer?

Het salaris van een DevOps Engineer ligt tussen de €3500 en €8000. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleiding- en carrièreniveau, certificering en werkervaring.

Als junior DevOps Engineer verdien je tussen de €2800 en €3800. Als medior tussen de €3800 en €4500 en als senior tussen de €4500 en €8000. En over het algemeen geldt, hoe hoger het niveau van je afgeronde opleiding, hoe meer je gaat verdienen.

Als DevOps trainee bij Working Talent verdien je minimaal €3250 per maand.
Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Kickstart je carrière

DevOps Engineer worden

Om DevOps Engineer te kunnen worden is het belangrijk dat je een relevante opleiding hebt afgerond op hbo- of wo- niveau. Denk aan IT-opleidingen richting Informatica, Technische Informatica, Software Engineering, System- and network Engineering of Computer Science.

Verder is ervaring erg belangrijk. Als je net bent afgestudeerd heb je hoogstwaarschijnlijk enig ervaring opgedaan middels stages en je afstudeerproject. Misschien had je ook al een relevante bijbaan tijdens je studie. Maar om alle belangrijke kneepjes van DevOps te leren, raden we je aan om te starten met een IT traineeship. Tijdens het traineeship alles over DevOps in de praktijk en kun je ervaring opdoen binnen één of meerdere organisaties.

Waar werken DevOps Engineers?

In deze functie kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Denk aan ICT bedrijven, ICT afdelingen binnen middelgrote tot grote organisaties of bedrijven die websites en apps ontwikkelen. Dit beroep kun je binnen diverse branches uitvoeren:

 • Gezondheidszorg

 • Industrie

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Onderwijs

 • Overheid

 • Energie

 • Financiële dienstverlening

 • Zakelijke dienstverlening

Je werkt als DevOps engineer overkoepelend en ondersteunend aan development- en beheerteams. Collega’s met wie je schakelt zijn bijvoorbeeld: front-end developers, back-end developers, systeembeheerders, applicatiebeheerders, software developers en scrum masters.

IT-traineeship

DevOps traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren binnen het vakgebied DevOps.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele DevOps Engineer!