Applicatiebeheer is het proces voor het beheer en onderhoud van een softwareoplossing - oftewel applicatie. Een belangrijk proces voor vele organisaties, want een niet goed werkende applicatie brengt de bedrijfsproductiviteit, omzet en controle fors omlaag. Maar ook voor gebruikers is het belangrijk om de beveiliging, privacy en controle van de processen te kunnen waarborgen.
Applicatiebeheer zorgt ervoor dat een applicatie goed aansluit bij de ICT-omgeving, gebruikerswensen en actuele werkprocessen. Na het proces van software development, volgt ook altijd applicatiebeheer om de software up to date te houden en feedback van eindgebruikers te verwerken.
Verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer
We onderscheiden twee soorten functies binnen de applicatiebeheer:
Technisch applicatiebeheerder: een applicatiebeheerder die diverse applicaties beheerst, problemen verhelpt en wensen van gebruikers implementeert.
Functioneel applicatiebeheerder: een applicatiebeheerder die verantwoordelijk is voor één specifieke applicatie. Denk aan een ERP-systeem of een CRM-systeem. De focus ligt op het gebruikersgemak van de applicatie.
Het verschil tussen technisch applicatiebeheer en functioneel applicatiebeheer is - zoals de termen al suggereren - dat je bij technisch applicatiebeheer meer technische kennis nodig hebt. Functioneel applicatiebeheer focust zich meer op het monitoren en faciliteren van applicaties. Technisch applicatiebeheer gaat over het implementeren, verbeteren en onderhouden van applicaties.