Wat is net development
Ontdek alles over de programmeertaal

Wat is .NET Development?

Het .NET-framework is een krachtige en veelgebruikte tool die ontwikkelaars in staat stelt om diverse applicaties te bouwen en te implementeren. Of het nu gaat om webtoepassingen, desktopsoftware of mobiele apps - .NET Development biedt een uitgebreide omgeving met de nodige hulpmiddelen en bibliotheken om effectieve én schaalbare oplossingen te creëren. In dit artikel vertellen we je meer over wat .NET Development precies is, de kerncomponenten ervan en hoe het wordt toegepast in de praktijk.

De kern

Wat is .NET Development?

Het .NET-framework, ontwikkeld door Microsoft, fungeert als de ruggengraat van .NET Development. Het biedt een robuuste en gestructureerde omgeving waarin ontwikkelaars kunnen werken aan verschillende soorten applicaties. Hier zijn enkele essentiële elementen van .NET Development:

 • Talen

.NET ondersteunt verschillende programmeertalen, waarvan C# en VB.NET de meest populaire zijn. C# (uitgesproken als C Sharp) wordt vaak gebruikt vanwege zijn moderniteit en veelzijdigheid. Deze talen maken het mogelijk om efficiënte en goed gestructureerde code te schrijven.

 • Bibliotheken en Frameworks

Het .NET-framework biedt een uitgebreide set bibliotheken en frameworks die ontwikkelaars kunnen gebruiken om functionaliteiten aan hun applicaties toe te voegen. Denk hierbij aan ASP.NET voor webtoepassingen, WPF (Windows Presentation Foundation) voor desktop-apps en Xamarin voor mobiele apps.

 • Runtime

De .NET-runtime speelt een cruciale rol bij het uitvoeren van .NET-applicaties. Het beheert zaken als geheugenbeheer, beveiliging en prestaties tijdens de uitvoering van de applicatie.

 • Integrated Development Environments (IDE's)

Visual Studio is de toonaangevende IDE voor .NET Development. Het biedt ontwikkelaars een geïntegreerde omgeving om code te schrijven, te testen en te debuggen. Deze IDE verbetert de efficiëntie van het ontwikkelingsproces aanzienlijk.

Toepassingen van .NET

Hoe gebruik je .NET?

Je kunt .Net Development op meerdere manieren gebruiken. Zo wordt het bijvoorbeeld veel gebruikt voor web development. Ontwikkelaars kunnen met ASP.NET interactieve en dynamische websites bouwen. Met Windows Presentation Foundation (WPF) kunnen ze desktoptoepassingen bouwen. Deze tool kent veel grafische mogelijkheden die zorgen voor aantrekkelijke gebruikersinterfaces.

Verder wordt het ook ingezet voor mobile development. Xamarin - een onderdel van het .NET framework - kunnen ontwikkelaars gebruiken voor het bouwen van mobile apps. Zowel voor iOS als Android. Ook kan .NET Development naadloos worden geïntegreerd met Microsoft Azure, een cloudplatform.

.NET in de praktijk

Hoe organisaties .NET gebruiken

Veel bedrijven over de hele wereld passen .NET Development toe voor het bouwen van diverse soorten softwaretoepassingen. Vaak variërend van webtoepassingen tot mobiele apps en desktopsoftware. Een aantal voorbeelden:

 1. Microsoft: de maker van het .NET-framework, gebruikt het uiteraard ook zelf. Microsoft bouwt applicaties zoals Microsoft Office en Microsoft Azure-services met behulp van .NET. Ze benutten ASP.NET voor webapplicaties, Windows Presentation Foundation (WPF) voor desktoptoepassingen en Xamarin voor mobiele apps.
 2. Stack Overflow: Stack Overflow, een populaire vraag- en antwoordwebsite voor programmeurs, maakt gebruik van .NET voor hun webontwikkeling. Ze gebruiken ASP.NET MVC voor de ontwikkeling van hun front-end en back-end om een responsieve en interactieve gebruikerservaring te bieden.
 3. Dell: Dell past .NET toe voor verschillende doeleinden. Ze gebruiken ASP.NET voor hun e-commerceplatform en interne tools. Ook maken ze gebruik van WPF om aangepaste softwaretoepassingen te bouwen voor interne processen.
 4. HP: HP past .NET toe voor zowel interne als klantgerichte toepassingen. Ze kunnen .NET gebruiken voor het ontwikkelen van software voor printers, beheertools en meer.
Functies

IT-functies met .NET skills

Binnen de wereld van IT zijn er verschillende functies waarin .NET Development skills van pas komen. We zetten een paar voor je op een rij:

 1. Software Developer / .NET Developer: de ontwikkelaar is verantwoordelijk voor het schrijven, testen en onderhouden van code binnen het .NET-framework. Ze werken aan verschillende onderdelen van de applicatie, variërend van de front-end tot de back-end.
 2. Web Developer: webontwikkelaars die zich specialiseren in ASP.NET richten zich op het bouwen van webtoepassingen met behulp van het ASP.NET-framework. Ze ontwerpen en implementeren interactieve en responsieve webpagina's en zorgen voor een vlotte gebruikerservaring.
 3. Desktop Application Developer: richten zich op het maken van Windows-desktoptoepassingen met behulp van het Windows Presentation Foundation-framework. Ze zorgen voor aantrekkelijke gebruikersinterfaces en functionaliteit.
 4. Mobile App Developer: zijn gespecialiseerd in het bouwen van mobiele apps voor zowel iOS als Android met behulp van het Xamarin-framework. Ze kunnen dezelfde codebase gebruiken om apps voor beide platforms te ontwikkelen.
 5. Full Stack Developer: heeft expertise in zowel front-end als back-end ontwikkeling. Ze kunnen werken aan zowel de gebruikersinterface als de serverlogica van de applicatie, en zijn in staat om een complete applicatie te ontwikkelen.
 6. DevOps Engineer: richten zich op het automatiseren en stroomlijnen van het ontwikkelings- en implementatieproces. Ze zorgen voor continue integratie en continue levering (CI/CD) en helpen bij het opzetten en beheren van de ontwikkelingsinfrastructuur.
 7. Cloud Developer: integreren .NET-applicaties met cloudplatforms zoals Microsoft Azure. Ze zijn verantwoordelijk voor het bouwen en implementeren van schaalbare en betrouwbare cloudservices.
 8. Software Engineer: ontwerpen de algehele structuur en architectuur van .NET-applicaties. Ze nemen beslissingen over technologiekeuzes, systeemontwerp en het stroomlijnen van ontwikkelingsprocessen.
 9. Database Developer: richten zich op het ontwerpen, implementeren en onderhouden van databases die worden gebruikt door .NET-applicaties. Ze zorgen voor efficiënte en veilige gegevensopslag en -toegang.
Alles leren over .NET?

Volg een IT-traineeship bij Working Talent

Een goede basis leggen voor een veelbelovende toekomst in de IT-wereld? Volg het IT-traineeship bij Working Talent en ontwikkel je vaardigheden gedurende 12 maanden.

Het traineeship begint met een intensieve 8 weken durende IT-bootcamp. Hier leg je een solide basis met essentiële onderwerpen zoals Agile & Scrum, networking, security, coderen en cloudtechnologie. Na het voltooien van het bootcamp krijg je de unieke kans om je verder te specialiseren in het vakgebied dat jouw passie en interesse weerspiegelt.

Binnen ons traineeship bieden we diverse specialisaties aan, zoals data, security, development, business & IT en business intelligence. Je krijgt de mogelijkheid om je kennis in de praktijk te brengen en verder te onwtikkelen bij gerenommeerde organisaties door heel Nederland!