Net developer
Alles over de functie van .NET Developer

Wat doet een .NET Developer?

Wat is een .NET Developer precies en hoe ziet de functie er uit? Een .NET Developer - spreek je uit als dot-net - ontwerpt, programmeert en test software binnen het framework .NET. Ze programmeren in talen als ASP.NET, Delphi.NET, Visual Basic.NET, C++ of J#. In dit artikel vertellen we je alles over de functie.

Framework

Wat is .NET?

.NET is een open source framework van Microsoft dat voornamelijk draait op Windows. Als developer kun je met behulp van een aantal technologieën een breed scala aan web-services en Windows applicaties bouwen, implementeren en uitvoeren.

Met andere woorden: “dotNET” is een programmeermodel dat een verzameling van software in één pakket bundelt. Je kunt meerdere programmeertalen, editors en bibliotheken gebruiken om oplossingen te bouwen. Denk aan oplossingen voor het web, mobiel, desktop, IoT of games. Hiermee kun je het ontwikkelproces behoorlijk versnellen.

Bij grote projecten wordt vaak sneller voor .NET gekozen. Bij kleine projecten en websites die op lage kosten moeten worden ontwikkeld, wordt er vaker gekozen voor PHP en draaiend op Linux. Dit hoeft uiteraard niet altijd zo te zijn en kan wisselend zijn per project.

Over de functie

Wat is een .NET Developer?

Een .NET Developer - uitgesproken als dot net developer - ontwerpt, programmeert en test voornamelijk webapplicaties voor bedrijfssystemen. Hiervoor schrijft hij of zij programmeertaal dat omgezet moet worden in specifieke soft- en hardware. Veelvoorkomende programmeertalen zijn ASP.NET, Delphi.NET, Visual Basic.NET, C++ of J#.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een .NET Developer?

Een .NET Developer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van .NET toepassingen. Denk aan Windows applicaties, webapplicaties, website en (video)games. Deze kunnen ze tevens aanpassen, testen en verbeteren. De voornaamste taken zijn:

 • Applicaties ontwerpen, bouwen, testen en implementeren.

 • Code schrijven met .NET programmeertalen.

 • Codes beoordelen, herstructureren, debuggen en testen.

 • Applicaties en vereisten analyseren en indien nodig onderhoud plegen en upgraden.

 • Operationele procedures documenteren en een stukje projectontwikkeling.

 • Technische specificaties en architectuur ontwikkelen (hoort vaak alleen bij een senior rol).

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Een succesvolle .NET programmeur is het belangrijk dat je IT-projecten naar prioriteit kunt indelen. Je bent bekend met het beheren van projecten, kostenraming en planning om projecten in goede banen te leiden. Uiteraard beheers je de bekende programmeertalen zoals C#, F# en/of VB.NET. Over het algemeen geldt ook: hoe meer kennis van HTML, CSS, Javascript en andere development tools, hoe beter.

Naast de technische vaardigheden, ben je ook in staat om:

 • Probleemoplossend en analytisch te denken

 • Kun je goed in teams werken

 • Ben je creatief en kun je goed conceptueel denken

Salaris

Wat is het salaris van een .NET Developer?

Het salaris van een .NET Developer ligt gemiddeld tussen de €2800 en €4300. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als beginnend .NET programmeur ligt je salaris ongeveer tussen de €2500 en €3400. Het salaris van een medior developer ligt tussen de €3500 en €3900 per maand en van een senior kan oplopen tot de €4300 of meer. Hoe hoger het opleidingsniveau en hoe meer ervaring, des te hoger het salaris.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als .NET Developer trainee. Bij Working Talent verdien je als trainee €3000 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

.NET Developer worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière? Dan hebben wij goed nieuws, want anno 2022 zijn er genoeg mogelijkheden binnen de IT/ICT.

Om .NET Developer te kunnen worden is het belangrijk dat je een relevante opleiding hebt afgerond op hbo- of wo- niveau. Denk aan IT-opleidingen richting informatica, computer technologie of een andere ICT-gerelateerde opleiding. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over relevante certificaten of aanvullende opleidingen die raakvlak hebben met .NET.

Als je net je opleiding hebt afgerond heb je hoogstwaarschijnlijk alle basiskennis in huis om te starten in een junior developers rol. Maar om een goede vertaalslag te maken naar de praktijk of om jouw carrière een kickstart te geven, kun je starten met een IT-traineeship. Tijdens dit traineeship krijg je de kans om je binnen één jaar te ontwikkelen tot een professionele developer.

Waar kom ik te werken?

In deze functie kun je aan de slag bij veel verschillende organisaties. Denk aan ICT bedrijven, ICT-afdelingen binnen middelgrote tot grote organisaties of bedrijven die websites en apps ontwikkelen. Dit beroep kun je binnen diverse branches uitvoeren:

 • Gezondheidszorg

 • Industrie

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Onderwijs

 • Overheid

 • Energie

 • Financiële dienstverlening

 • Zakelijke dienstverlening

Trainee worden bij Working Talent

Developer traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over het vakgebied development.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele .NET Developer!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!