Wat is php development
Ontdek meer over het vakgebied

Wat is PHP Development?

PHP Development heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de meest populaire vakgebieden binnen de webontwikkeling. Als programmeertaal biedt PHP een scala aan mogelijkheden voor het bouwen van dynamische en interactieve websites en webapplicaties.

In dit artikel gaan we dieper in op wat PHP Development precies inhoudt en de verschillende functies die binnen dit vakgebied bestaan.

De definitie

Wat is PHP Development?

PHP, een afkorting voor "Hypertext Preprocessor", is een server-side programmeertaal die speciaal is ontworpen voor webontwikkeling. Het wordt gebruikt om dynamische webpagina's te maken door het genereren van HTML-inhoud op basis van gebruikersinteractie en gegevens uit databases. De flexibiliteit en eenvoudige syntaxis van PHP maken het een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars. Daarbij maken we onderscheidt in:

 • Backend development

PHP Development speelt een cruciale rol in de backend van websites en webapplicaties. Als backend-developer met expertise in PHP ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van de server-side logica van een webproject. Dit omvat taken zoals het verwerken van formuliergegevens, het uitvoeren van databasebewerkingen en het implementeren van beveiligingsmaatregelen. Veelgebruikte frameworks voor backend PHP Development zijn onder andere Laravel, Symfony en CodeIgniter.

 • Frontend development

Hoewel PHP zich hoofdzakelijk richt op de server-side logica, wordt het ook vaak gebruikt in combinatie met frontend-technologieën zoals HTML, CSS en JavaScript. Met behulp van PHP kunnen ontwikkelaars dynamische inhoud genereren en communiceren met de frontend van een website. Frontend developers kunnen bijvoorbeeld gebruikersgegevens verzamelen, deze verwerken en vervolgens presenteren in de vorm van interactieve webpagina's. Het begrijpen van frontend-technologieën is een waardevolle aanvulling voor een PHP Developer.

 • Full-stack development

Als full-stack PHP Developer ben je bedreven in zowel backend- als frontend-ontwikkeling. Met deze brede vaardigheden kun je end-to-end weboplossingen leveren, van het ontwerpen en implementeren van databases tot het bouwen van gebruiksvriendelijke interfaces. Als full-stack PHP Developer moet je bekend zijn met frameworks zoals Laravel, waarin zowel de backend- als frontend-componenten zijn geïntegreerd. Deze vaardigheden stellen je in staat om flexibel te werken aan verschillende aspecten van een webproject.

Toepassingsgebieden

Hoe gebruik je PHP?

PHP Development wordt breed toegepast in verschillende domeinen, waaronder:

 • Webapplicatieontwikkeling: PHP is een populaire keuze voor het bouwen van dynamische en interactieve webapplicaties, variërend van kleine bedrijfswebsites tot complexe webtoepassingen.
 • Contentmanagementsystemen (CMS) en blogplatforms: het is de ruggengraat van populaire CMS'en zoals WordPress en Drupal, waarmee gebruikers gemakkelijk inhoud kunnen beheren en publiceren.
 • E-commerceoplossingen en online winkels: PHP-gebaseerde frameworks zoals Magento bieden krachtige tools voor het ontwikkelen van schaalbare en veilige e-commercewebsites.
 • API-ontwikkeling en integraties: het stelt ontwikkelaars in staat om RESTful-API's te bouwen en te integreren met externe services en applicaties.
 • Sociale netwerken en communitywebsites: PHP wordt vaak gebruikt om communitygedreven platforms te creëren, waar gebruikers kunnen communiceren en content kunnen delen.
Functies

Specialisaties binnen PHP Development

PHP Development biedt ook verschillende specialisaties waarmee je je kunt richten op specifieke gebieden van expertise. Enkele populaire specialisaties zijn:

 • Laravel Developer: gespecialiseerd in het Laravel-framework voor snelle en efficiënte webapplicatieontwikkeling.
 • WordPress Developer: expertise in het gebruik van PHP binnen het populaire WordPress CMS.
 • Magento Developer: ervaring met het ontwikkelen van e-commercewebsites met behulp van PHP en het Magento-platform.
 • Symfony Developer: specialisatie in het Symfony-framework voor geavanceerde webapplicatieontwikkeling.
 • CodeIgniter Developer: focus op het CodeIgniter-framework voor het bouwen van schaalbare PHP-applicaties.
Carrièreperspectieven

IT-traineeship

De vraag naar ervaren PHP Developers blijft groeien, waardoor er uitstekende carrièremogelijkheden ontstaan in dit vakgebied. Om je vaardigheden in PHP Development verder te ontwikkelen bieden wij daarom een persoonlijk IT-traineeship aan. Of je nu net afgestudeerd bent of een carrièreswitch wilt maken, ons traineeship geeft jou de vliegende start die je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen tot een gewilde professional in de IT-wereld.

Het avontuur begint met onze intensieve 8 weken durende IT-bootcamp, een periode waarin je een solide basis legt met betrekking tot essentiële onderwerpen zoals Agile & Scrum, networking, security, coderen en cloudtechnologie. Na het voltooien van de bootcamp krijg je de mogelijkheid om je verder te specialiseren in PHP Development. Of je nu wilt uitblinken in backend development, frontend development, full-stack development of een gespecialiseerde PHP-technologie zoals Laravel, WordPress of Magento, we bieden de begeleiding en ondersteuning die je nodig hebt om jouw gewenste specialisatie te bereiken.

Sluit je aan bij Working Talent en geef je carrière een vliegende start!