Hieronder een overzicht van enkele prominente Agile methodes die binnen organisaties worden gebruikt om flexibiliteit, efficiëntie en continue verbetering te bevorderen:
Scrum
Scrum is een populaire, teamgebaseerde methode die zich richt op het werken in korte, overzichtelijke perioden, bekend als sprints. Deze methode benadrukt transparantie, inspectie, en aanpassing door middel van dagelijkse stand-up meetings, sprint reviews, en retrospectives. Met rollen zoals de Product Owner, Scrum Master, en het ontwikkelteam, moedigt Scrum nauwe samenwerking en snelle feedbackloops aan. Scrum wordt breed toegepast, niet alleen in softwareontwikkeling maar ook in andere sectoren die baat hebben bij een iteratieve aanpak.
Kanban
Kanban focust op het visualiseren van de workflow en het beheren van werk in uitvoering. Het is een flexibel systeem dat teams helpt om de doorstroom van taken te optimaliseren door bottlenecks te identificeren en aan te pakken. Kanban bevordert een continue stroom van werk en is geschikt voor teams die streven naar efficiëntie en flexibiliteit in hun processen, ongeacht de complexiteit of voorspelbaarheid van het werk.
Agile Portfolio Management
Deze aanpak faciliteert een dynamische en collaboratieve manier van werken binnen organisaties. Het helpt bij het aligneren van teamdoelen met de bredere bedrijfsambities door transparantie en overzicht te bieden van lopende en geplande initiatieven. Agile Portfolio Management is effectief in het bieden van inzicht en richting aan teams en wordt vaak weergegeven met visuele tools zoals grote cirkeldiagrammen of borden.
SAFe (Scaled Agile Framework)
SAFe biedt een raamwerk voor het schalen van Agile principes en praktijken naar grotere organisaties. Het integreert aspecten van Scrum, Kanban, Lean en DevOps en is opgedeeld in meerdere niveaus: portfolio, programma en team. SAFe wordt gebruikt door grote ondernemingen zoals Air France, KLM, Philips en de Belastingdienst om complexe projecten te beheren en de samenwerking tussen meerdere teams te verbeteren.
SNAP (Scaled Network Agile Portfolio)
SNAP is specifiek ontworpen voor niet IT-sectoren en bevordert de samenwerking van kleine, wendbare teams binnen een grotere organisatorische context. Het benadrukt een gemeenschappelijk doel en geeft teams de autonomie om hun eigen werkwijzen te bepalen, waardoor flexibiliteit en innovatie worden gestimuleerd.
Spotify model
Het Spotify model organiseert teams (Squads) binnen grotere groepen (Tribes), ondersteund door Chapters en Guilds om kennisdeling en samenwerking te bevorderen. Dit model staat bekend om zijn focus op autonomie en de vrijheid van teams om zelfstandig beslissingen te nemen binnen afgesproken kaders, wat bijdraagt aan een cultuur van innovatie en continue verbetering.