Scaled Agile Framework
Ontdek de Agile werkwijze

Wat is Scaled Agile Framework

In de dynamische en snel veranderende wereld van vandaag de dag is het van cruciaal belang dat organisaties zich kunnen aanpassen en snel kunnen reageren op veranderingen. Traditionele methoden en frameworks voor projectbeheer en softwareontwikkeling kunnen echter tekortschieten bij het omgaan met de complexiteit en schaalbaarheid die gepaard gaan met grotere ondernemingen. Dit is waar het Scaled Agile Framework (SAFe) in beeld komt. In dit artikel vertellen we je graag meer over het framework.

De definitie

Wat is Scaled Agile Framework?

Scaled Agile Framework (SAFe) is een uitgebreid en beproefd raamwerk dat organisaties helpt om Agile werkwijzen op schaal toe te passen. In tegenstelling tot traditionele Agile methodologieën is SAFe specifiek ontworpen om te voldoen aan de behoeften van grotere organisaties met meerdere teams en afdelingen. Het biedt een gestructureerde aanpak om coördinatie, samenwerking en waardecreatie te verbeteren, terwijl het de flexibiliteit en snelheid van Agile behoudt.

Het framewrok bestaat uit verschillende niveaus van structuur en rollen die samenwerken en waarde leveren. Het raamwerk omvat drie belangrijke niveaus: portfolio, programma en team.

 1. Portfolio-niveau: dit niveau richt zich op de strategische uitlijning van initiatieven en investeringen. Het omvat rollen zoals de Portfolio Manager, de Business Owner en de Enterprise Architect. Deze rollen werken samen om de visie, doelstellingen en prioriteiten van de organisatie te bepalen en te beheren.
 2. Programma-niveau: hier ligt de nadruk op het coördineren van meerdere Agile teams om waarde te leveren. Rollen op dit niveau zijn onder andere de Program Manager, de Release Train Engineer en de Product Owner. Het Programma-niveau faciliteert de samenwerking en afstemming tussen de verschillende teams binnen een groter initiatief.
 3. Team-niveau: dit niveau richt zich op het Agile werk van individuele teams. Elk team heeft zijn eigen Scrum Master en Development Team, die verantwoordelijk zijn voor het plannen, ontwikkelen en opleveren van waardevolle producten en diensten.
Praktische toepassingen

Hoe gebruik je SAFe?

SAFE heeft zich inmiddels bewezen bij vele grote organisaties in diverse sectoren. Zo kun je met het framework:

 • Zorgen voor een betere coördinatie en stroomlijning van activiteiten over teams heen. Het biedt een gestructureerd raamwerk voor teams om effectief samen te werken, informatie te delen en afhankelijkheden te beheren.
 • Producten sneller op de markt brengen. Het minimaliseert vertragingen en bevordert een continue levering van waarde aan klanten.
 • Waarborgen van de kwaliteit van software en producten. Dit resulteert in hogere kwaliteit, minder fouten en een betere klanttevredenheid.
 • De klantbehoeften beter begrijpen. Door middel van regelmatige feedbackloops en iteratieve ontwikkeling kunnen organisaties snel inspelen op veranderende klantvereisten en waarde leveren die aansluit bij hun verwachtingen.

  Een aantal voorbeelden van organisaties en hoe zij het framework hebben ingezet:
 1. Spotify: een van de meest bekende voorbeelden van een organisatie die SAFe heeft omarmd, is Spotify. Spotify heeft SAFe gebruikt om de samenwerking en coördinatie tussen hun Agile teams te verbeteren. Door middel van het implementeren van het Programma-niveau binnen SAFe, heeft Spotify verschillende Agile release treinen gecreëerd om waarde op schaal te leveren en te voldoen aan de snel veranderende behoeften van hun klanten.
 2. Philips: Philips, een wereldwijd toonaangevend technologiebedrijf, heeft SAFe geïmplementeerd om hun Agile transformatie te versnellen. Door middel van het Portfolio-niveau van SAFe heeft Philips inzicht gekregen in hun strategische initiatieven en heeft het de mogelijkheid gekregen om resources op een meer effectieve en geoptimaliseerde manier in te zetten.
 3. Ericsson: Ericsson, een wereldwijd telecommunicatiebedrijf, heeft SAFe gebruikt om Agile werkwijzen op schaal te implementeren. Door gebruik te maken van het Team-niveau van SAFe, heeft Ericsson de samenwerking tussen hun ontwikkelingsteams verbeterd, waardoor ze sneller waardevolle producten en diensten kunnen leveren aan hun klanten.
Implementatie

Tips voor het implementeren van Scaled Agile Framework

Bij het implementeren van SAFe zijn er enkele belangrijke overwegingen die organisaties in gedachten moeten houden:

 1. Begin met een duidelijke visie: een succesvolle implementatie van SAFe begint met een duidelijke visie en doelstellingen. Definieer wat je wilt bereiken met de implementatie van SAFe en communiceer dit duidelijk naar alle betrokkenen.
 2. Betrek het leiderschap: het is essentieel om het leiderschapsteam te betrekken en hen te laten fungeren als de katalysator voor verandering. Zorg ervoor dat het leiderschap de principes en voordelen van SAFe begrijpt en dat ze actief betrokken zijn bij het proces.
 3. Opleiding en coaching: investeer in opleiding en coaching om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen een goed begrip hebben van SAFe en hoe ze het kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. Opleiding en coaching helpen bij het opbouwen van de benodigde vaardigheden en kennis.
 4. Begin klein en schaal geleidelijk op: begin met een beperkte implementatie van SAFe en schaal geleidelijk op naarmate de organisatie vertrouwd raakt met de werkwijze. Dit helpt bij het beheersen van de verandering en maakt het gemakkelijker om eventuele aanpassingen of verbeteringen aan te brengen.
Alles leren over SAFe?

Vol een IT-traineeship

Alles leren over SAFe en organisaties helpen met een gestructureerde aanpak om Agile werkwijzen op schaal toe te passen? Volg het 12 maanden durend IT traineeship van Working Talent en ontwikkel jouw carrière in de IT.

Het traineeship begint met een intensieve 8 weken durende IT-bootcamp. Hier leg je een solide basis met essentiële onderwerpen zoals Agile & Scrum, networking, security, coderen en cloudtechnologie. Na het voltooien van het bootcamp krijg je de unieke kans om je verder te specialiseren in het vakgebied dat jouw passie en interesse weerspiegelt. Binnen ons traineeship bieden we diverse specialisaties aan, zoals data, security, development, business & IT en business intelligence.

We bieden je de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen bij gerenommeerde organisaties door heel Nederland die al met succes SAFe hebben geïmplementeerd - of dit nog van plan zijn. Je krijgt de kans om hands-on betrokken te zijn bij het implementatieproces en waardevolle ervaring op te doen.


Met ons IT-traineeship leg je de basis voor een veelbelovende toekomst in de IT-wereld!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!