De Lean filosofie identificeert drie kernsoorten verspilling: Muda (niet-waardetoevoegende activiteiten), Mura (variatie en inconsistentie), en Muri (overbelasting). Door deze vormen van verspilling te elimineren, kunnen bedrijven soepelere, meer gebalanceerde processen creëren die zowel medewerkers als klanten ten goede komen.
Wat is Muda?
De Lean methode helpt bij acht verschillende vormen van verspillingen in processen - ook wel Muda genoemd. Lean organisaties zijn dagelijks bezig met het elimineren van de acht Muda’s (verspillingen):
T: Transport – Het onnodig verplaatsen van informatie, producten en materialen.
I: Inventory – Niet goed verwerken van informatie, producten en materialen.
M: Motion – Onnodige bewegingen van mensen.
W: Waiting – Verspillen van tijd door bijvoorbeeld te wachten op de volgende stap in het proces.
O: Overproduction – Meer produceren dan nodig of voordat het nodig is.
O: Overprocessing – Meer doen dan nodig is zonder dat het waarde toevoegt voor de klant.
D: Defects – Fouten die ontstaat door onjuiste informatie.
S: Skills – Niet benutten van kennis en talenten van mensen.
Bij Muda maken we onderscheid in twee typen verspilling:
Type 1: omvat verspillingen die om één of andere reden niet noodzakelijk worden geacht en niet gelijk kunnen worden uitgebannen.
Type 2: verspillingen die onnodig zijn en als eerste moeten worden uitgebannen. Ze worden zoveel mogelijk opgelost zonder enige investering (Low Cost Automation).
Wat is Mura?
Mura staat voor onbalans en variatie in het proces. Er is geen flow in het proces waardoor er vaak sprake is van ‘hollen en stilstaan’. Vaak zijn processen niet op elkaar afgestemd en zorgt het voor een scheve verdeling qua werkdruk. Vier dagen in de week ben je heel druk, en één dag heb je nauwelijks iets te doen.
Wat is Muri?
Muri staat voor overbelasting van mens of machine. Machines die structureel worden overbelast en mensen die vaak te lang moeten overwerken of meer taken op hun bordje hebben dan gezond is. Dit resulteert vaak in stress, burn-outs en veel ziekteverzuim. Bij machines leidt het tot extra storingen en stilstand.