Internet of things
Alles wat je moet weten over IoT

Wat is Internet of Things?

Internet of Things is zo uitgebreid zoals de naam doet klinken. Het gaat van hartimplantaten waarmee de arts de patiënt in de gaten kan houden tot aan huishoudelijke apparaten die zelf aangeven wanneer ze bijgevuld moeten worden. We zien het in allerlei fysieke voorwerpen en apparaten terug die met internet verbonden zijn en online gegevens kunnen verzenden.

In dit artikel leggen we je uit wat Internet of Things aan de hand van voorbeelden en beschrijven we hoe het werkt.

Over IoT

Wat is Internet of Things?

Niet alleen wij mensen maken gebruik van internet om informatie te vinden, met anderen te communiceren of zak te doen. Ook andere objecten of ‘dingen’ maken gebruik van internet. Hier zijn sensoren, software en andere technologieën bij ingebouwd om ze met het internet te verbinden. Zo kunnen ze gegevens uitwisselen met andere apparaten en systemen. Denk maar aan machines binnen productie- en energiesectoren die dankzij machine-to-machine communicatie op de hoogte zijn van technische functies, onderhoudsmeldingen en zelf foutrapportages kunnen opstellen.

Op consumenten gebied zien we veel bewegings- en activiteitenmeters, zoals een Fitbit. Maar ook verwarmingssystemen die met elkaar verbonden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de verwarmingssysteem aanzetten in je auto voordat je erin zit. Auto’s kun je zelf telefonisch oproepen of eigen onderhoudsafspraken laten maken wanneer dit nodig is.

Veel van deze apparaten maken gebruik van een specifieke set technologieën die samenkomen en tegelijkertijd vooruitgang boeken. Denk aan big data, Artificial Intelligence (AI), machine learning en cloud computing.

Functie van IoT

Hoe werkt Internet of Things?

Internet of Things apparaten zijn voorzien van computerchips en sensoren zodat ze verbinding kunnen maken met het internet. Via internet kunnen ze gegevens verzenden en ontvangen. Deze kunnen ze ook via internet, bluetooth, NFC etc. naar cloudservices sturen. Organisaties kunnen de gegevens samenvoegen, analyseren en gebruiken om beslissingen mee te maken. Dit proces bestaat uit vier belangrijke stappen:

  1. Data vastleggen: IoT-apparaten leggen met behulp van sensoren gegevens vast.

  2. Data delen: met behulp van een beschikbare netwerkverbinding studen ze de data naar een openbaar of privé cloudsysteem of een ander apparaat.

  3. Data verwerken: hiervoor wordt software geprogrammeerd om iets uit te kunnen voeren op basis van de ingegeven data. Bijvoorbeeld een waarschuwing verzenden.

  4. Beslissingen maken: het analyseren van deze data levert inzichten op die je kunt gebruiken om beslissingen mee te maken.

Voorbeelden

Waar IoT vaak voor gebruikt wordt

Internet of Things kan gebruikt worden om sensorgegevens te verstrekken en communicatie tussen apparaten tot stand te brengen. Een aantal voorbeelden waarvoor IoT vaak wordt gebruikt:

  • Slimme fabrieken: toezicht houden op productieprocessen en -systemen, fabrieksoptimalisatie en het bewaken van gezondheid en veiligheid.

  • Slimme netwerken: wearable technologie, smart home technologie, verbonden voertuigen, gezondheid- en fitnessapps en smartapparaten.

  • Zorg: gezondheidsbewaking op afstand, systemen voor noodmeldingen, smartapparaten zoals gehoorapparaten en wearable hartmonitoren, slimme bedden.

  • Milieu: meten van vervuiling, in de gaten houden van wildreservaten en bodemgezondheid, waarschuwingssystemen voor aardbevingen.

  • Landbouw: in de gaten houden van gewassen en vee met apps, en omgevingssensoren die informatie verzamelen over landbouwgrond voor een optimale opbrengst.

  • Slimme steden: in de gaten houden van bruggen, verkeer, windparken en treinrails voor veiligheid en reparatie.

  • Slimme huizen: op afstand bedienen van verwarmingssystemen in huis, koppelen van energiemeters aan smart grids om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

Waarom IoT

Voordelen van Internet of Things

Met Internet of Things zijn organisaties in staat om hun systemen en processen te verbeteren. Het biedt allerlei voordelen, zoals:

  • Een verbeterde productiviteit dankzij de geautomatiseerde processen

  • Veel minder afval door een slimme voorraadbeheer

  • Minder tijdverspilling omdat je simpelweg minder defect apparatuur hebt

  • Een lager energieverbruik, dus je bespaart kosten en het is goed voor het milieu.

  • Een efficiëntere productie dankzij de realtime diagnose

  • Betere klantervaring en service omdat je proactief op problemen kunt inspelen

  • Je kunt betere strategische beslissingen maken

  • Hogere winstgevendheid door de optimalisatie van systemen en processen

Het grootste voordeel is dat je als organisatie realtime gegevens kunt verzamelen en analyseren. Hier zijn geen mensen meer voor nodig, dus je bent niet beperkt qua gegevensvolumes. Aan de hand van deze gegevens kun je betere beslissingen maken en strategieën bedenken voor bijvoorbeeld productdesign en marketing.

Verwachtingen

De toekomst van IoT

In de toekomst zal Internet of Things zich alleen maar verder ontwikkelen. De integratie van technologie en menselijke ervaring zal nog beter worden. Dankzij AI-gestuurde personalisatie en virtual reality krijgen apparaten steeds meer ‘echte’ zintuigen. Dit zal hoogstwaarschijnlijk nog meer impact hebben op de manier van veranderen van onze meest fundamentele activiteiten en instellingen. Denk hierbij aan het winkelen, reizen, menselijke relaties in het algemeen en onze werkplek.

IoT specialist worden

Aan de slag met Internet of Things

Wil jij organisaties helpen met de ontwikkeling van IoT objecten? Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship alles te leren over dit vakgebied.

Het traineeship start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je niet alleen kennis met Internet of Things, maar ook met andere algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud.

Daarna is het tijd om het geleerde toe te passen in de praktijk bij één van onze opdrachtgevers. Na het afronden van het IT-traineeship kun je aan de slag als IoT Specialist, Cloud Engineer of Software Developer.