Cloud computing
Alles wat je moet weten over cloud computing

Wat is cloud computing?

De afgelopen jaren heeft ‘de cloud’ een hele opmars gemaakt. Dit maakt het mogelijk dat we applicaties, gegevens en dergelijke altijd binnen handbereik hebben. Cloud computing gaat alleen nog iets verder. Dit wordt vaak gebruik om op afstand persoonlijke of zakelijke gegevens op het internet te bewaren en te benaderen. Er worden allerlei IT-diensten via het internet verleend. Denk aan software, databases, servers en netwerken.

In dit artikel vertellen we je alles over wat cloud computing is, welke services er zijn en wat de voordelen zijn.

Betekenis

Wat is Cloud Computing?

We hebben het net eigenlijk al verklapt, maar cloud computing is het on-demand leveren van IT-diensten via internet. Denk aan software, databases, servers en netwerken. Er wordt zelf geen gebruik gemaakt van fysieke datacenters en servers, maar als organisatie betaal je voor de toegang tot deze technologie. Dit gaat veelal in de vorm van een abonnement.

Een organisatie is bij cloud computing dus zelf geen eigenaar meer van de gebruikte infrastructuur of software. Hierdoor zijn ze ook niet meer verantwoordelijk voor het onderhoud.

De allereerste speler die een cloud-dienst kon aanbieden was Salesforce in de jaren ‘90. Snel daarna kwamen ook Microsoft en Amazon met SaaS-oplossingen en dit resulteerde in een sterke toename. Tot op de dag van vandaag breiden steeds meer organisaties hun SaaS-oplossingen uit of moderniseren deze.

Functie

Hoe werkt Cloud Computing?

Het uitgangspunt van cloud computing is dat de belangrijkste IT-taken worden uitgevoerd op een ander apparaat dan de computer waarop de gebruiker werkt. Externe servers, ook wel cloudservers genoemd, verzamelen de gegevens en slaan deze op. Hierdoor wordt het apparaat zelf minder belast en houden ze meer geheugen en rekenkracht over. Gebruikers zelf kunnen inloggen op de cloudservice om alle gegevens te bekijken.

Het komt ook voor dat bedrijven hun eigen cloud infrastructuur hebben ingericht, zoals Google en Salesforce. Maar een cloud kan ook bestaan uit een groepje computers. We kennen daarom ook openbare en private clouds (of een mix), waar we verderop in dit artikel meer over vertellen.

Voorbeelden van nieuwe cloud computing toepassingen zijn artificial intelligence (AI), big data, Internet of Things (IoT), cognitive services, chatbots en dergelijke. Ook veel organisaties bieden SaaS-oplossingen aan.

Verschillende soorten

Welke soorten Cloud Computing zijn er?

Er zijn verschillende soorten cloud computing services die we grofweg in kunnen delen in drie categorieën:

 1. Infrastructure as a Service (IaaS): inhuren van een IT-infrastructuur bij een cloud leverancier. Denk aan netwerken, besturingssystemen, virtuele machines, servers en storage. Vaak betaal je hiervoor per gebruiker en profiteer je van de schaalbaarheid.

 2. Software as a Service (SaaS): het afnemen van applicaties via de cloud. Veelal op basis van een abonnement. De provider is verantwoordelijk voor het beheer, security en onderhoud. Zelf profiteer je van het op elk moment op- en afschalen en de pay-per-use.

 3. Platform as a Service (PaaS): een platform die softwareontwikkelaars gebruiken voor het ontwikkelen, testen, aanbieden en beheren van applicaties. Hiermee heb je veel controle over je cloud applicaties en veel microservices tot je beschikking.

Verschillende modellen

Verschillende cloud modellen

Naast verschillende computing services kennen we ook verschillende cloud modellen zoals public, private en hybride. Deze kun je slim met elkaar combineren om de businesswaarde van IT te vergroten. Een ideale mix zorgt voor kwaliteit en flexibiliteit, tegen minimale kosten. De verschillende cloud modellen op een rij:

 1. Public cloud: applicaties die draaien in een gedeelde omgeving van een datacenter van de cloud provider. Je deelt de server dus met andere klanten van de leverancier.

 2. Private cloud: alle resources die jij gebruikt in het datacenter zijn dan gereserveerd voor jou. Je bent de enige afnemer en hoeft niet te delen met klanten.

 3. Hybrid cloud: een mix van public en private cloud. Een veelgemaakte keuze in het bedrijfsleven. Gevoelige data wordt geplaatst in een private cloud, minder gevoelige of flexibele applicaties komen in de public cloud.

De voordelen

Waarom Cloud Computing?

In het bedrijfsleven heeft de cloud een ware transformatie teweeggebracht. Wereldwijd hebben miljoenen organisaties hun IT-zaken in de cloud gezet. In een openbare cloud, private cloud of een mix daarvan. En daar zit uiteraard een goede reden achter. De cloud is niet alleen snel, het is flexibel, schaalbaar en als organisatie bespaar je er kosten mee.

De belangrijkste voordelen van cloud computing zijn:

 • Het is snel en wereldwijd geaccepteerd

 • Geen tot weinig voortrajectkosten en het is snel te implementeren

 • Het is direct schaalbaar en overal toegankelijk: zolang je maar verbonden bent met het internet.

 • Je bent als organisatie niet verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud

 • Het is beter beveiligd en oneindig groot, dus je hoeft niet bang te zijn voor capaciteitsproblemen.

Sofware development

Cloud-based Development

De digitale transformatie vraagt om veel flexibiliteit van organisaties. Daarom gebruiken steeds meer bedrijven de cloud om de transformatie mogelijk te maken. Veel nieuwe toepassingen worden vervolgens gerealiseerd in de cloud. Vaak halen ze hun meeste kracht uit het cloud platform en maken zoveel mogelijk gebruik van standaard cloud services. Dit wordt ook wel cloud-based development genoemd (of cloud native development). Een nieuwe vorm van software development waarbij processen, mensen en architectuur optimaal met elkaar samenwerken.

Cloud security

Waar op letten bij het overstappen naar de cloud

Voor veel organisaties is de privacywetgeving en security een reden om over te stappen naar de cloud. Bedrijven worden hier voorzien in alle bestaande IT-behoeften, maar wel net op een andere manier. Zo wordt de cloud heel anders beveiligd dan we gewend zijn. Geen toegangspoortjes of beveiligers aan de deur, maar met identity & acces, dataclassificatie en informatiebeveiliging. Deze behoefte wordt vaak vervuld door rollen als Cloud Security Engineer, Security Officer, Privacy Officer of security specialist.

Cloud specialist worden

Aan de slag met Cloud Computing

Wil jij organisaties helpen met de overstap naar de cloud of het optimaliseren van de omgeving? Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship alles te leren over databases en de cloud.

Het traineeship start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je niet alleen kennis met databases en de cloud, maar ook met andere algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren en coderen.

Daarna is het tijd om het geleerde toe te passen in de praktijk bij één van onze opdrachtgevers. Na het afronden van het IT-traineeship kun je aan de slag als Cloud Developer, Cloud Engineer of Software Developer.