Wat doet privacy officer
Alles over de functie van een privacy officer

Wat doet een privacy officer anno 2022?

Wat is een Privacy Officer precies en hoe ziet de functie van een Privacy Officer er anno 2022 uit?

Een aantal jaren geleden werden er een AVG-richtlijnen opgesteld, waar organisaties zich vandaag de dag nog altijd aan moeten houden. De Privacy Officer speelt hier een belangrijke rol in om deze wetgeving te waarborgen. Hoe deze functie er precies uitziet? Dat lees je in dit artikel.

Over de functie

Wat is een Privacy Officer?

Een Privacy Officer waarborgt de privacywetgeving - ook wel beter bekend als de AVG-richtlijnen. De privacyfunctionaris beschermt de persoonsgegevens van klanten en/of burgers binnen de organisatie. Hij of zij doet er alles aan om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de gegevens te garanderen.

Deze functie heeft enig overlap met die van een Security Officer. Het verschil is echter dat een Privacy Officer zich volledig focust op de privacywetgeving, voor de Security Officer is dit één van de taken.

Ook wordt de rol van een Privacy Officer weleens verward met die van een Data Protection Officer (DPO). Deze rol komt echter alleen voor bij publieke organisaties en overheden, en bij organisaties die op grote schaal persoonsgegevens verwerken of regelmatig observeren. Organisaties zijn dan wettelijk verplicht om een DPO in te schakelen, de rol van een Privacy Officer is niet verplicht.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Privacy Officer?

Een Privacy Officer is verantwoordelijk voor het naleven van de AVG-wetgeving binnen een organisatie en ziet erop toe dat de privacy van de persoonsgegevens in veilige handen zijn. Hiervoor houdt een PO niet alleen toezicht op de gegevens, maar neemt ook een adviserende rol aan. Hij of zij adviseert personeel omtrent privacy gerelateerde zaken en geeft trainingen om het belang en de kennis over dit onderwerp te vergroten.

Alle taken en verantwoordelijkheden van een PO voor je op een rij:

  • Toezicht houden op de verwerking en omgang van persoonsgegevens.

  • Zorgen voor een continue integriteit en vertrouwelijkheid van de persoonsgegevens conform wetgeving.

  • Het in kaart brengen van hoe de organisatie de gegevens verwerkt en de risico’s beheersen door zowel technische als organisatorische maatregelen te treffen.

  • Je kennis delen onder collega’s door middel van trainingen en het belang van dit onderwerp benadrukken binnen de organisatie.

  • Je treedt op als contactpersoon voor mensen waarvan hun gegevens worden verwerkt en de Autoriteit Persoonsgegevens.

  • Een ondersteunende rol bij het melden van datalekken en het uitvoeren van Data Protection Impact Assessments (DPIA).

Functie-eisen

Wat moet je kunnen als Privacy Officer?

Als Privacy Officer is het belangrijk dat je alles weet van het verwerken van persoonsgegevens en de AVG-wetgeving. Deze weet je goed te vertalen naar de praktijk. Daarnaast is het belangrijk dat je een relevante afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt en kennis hebt van juridische termen. Een technische achtergrond is voor veel organisaties een grote plus.

Verder is het belangrijk dat je:

  • Een sterk analytische en probleemoplossende instelling hebt om de wet- en regelgeving betreft het verwerken van persoonsgegevens goed na te leven.

  • Je bent communicatief sterk en een goede overtuigingskracht om ervoor te zorgen dat de hele organisatie jouw protocollen naleeft.

  • Goed kunt samenwerken om tot werkbare oplossingen te komen.

Salaris

Wat is het salaris van een Privacy Officer?

Het salaris van een Privacy Officer ligt gemiddeld tussen de €3000 en €5000. Wat je daadwerkelijk verdient is vaak afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als beginnend Privacy Officer ligt je salaris ongeveer tussen de €2800 en €3500. Het salaris van een medior Privacy Officer ligt tussen de €3500 en €4500 per maand en van een senior tussen de €4500 en €5000. Hoe hoger je afgeronde opleiding en hoe meer ervaring je hebt, des te meer je gaat verdienen.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als Privacy Officer trainee. Het salaris van een trainee ligt vaak tussen de €2400 en €3000 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan

Privacy Officer worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière als Privacy Officer? Door de AVG-wetgeving en de digitalisering is de vraag naar deze functie groot. Met een relevante hbo- of wo-opleiding (informatiebeveiliging of privacyrecht) en een goede juridische kennis, kun je binnen veel sectoren aan het werk. Zo kun je onder andere aan de slag bij de overheid en gemeentes, in de zorg en in de IT-sector.

Lijkt deze functie jou wat? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag! Om jouw kansen te vergroten raden we je aan om te starten met een IT-traineeship, zodat je relevante ervaring in de praktijk kunt opdoen. Een perfecte combinatie van werken en leren, waarbij je binnen één jaar een professionele Privacy Officer kunt worden. Een mogelijkheid die vele deuren bij organisaties opent, waar je anders niet zo snel bij binnenkomt.

Traineeship

Security traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van security. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. In dit geval verzekerd van een functie als Privacy Officer.

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over het vakgebied security en privacy.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele Privacy Specialist!

Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea