Cloud based development
Alles over de nieuwe norm in de IT-wereld

Wat is Cloud based development?

In de snel evoluerende IT-industrie is cloud computing een van de meest revolutionaire technologieën van de afgelopen decennia geworden. Cloud-based development, ook bekend als ontwikkeling in de cloud, is een benadering van softwareontwikkeling waarbij ontwikkelaars gebruikmaken van cloud computing-services en -platforms om applicaties te bouwen, te testen en te implementeren. Deze aanpak heeft de manier waarop software wordt ontwikkeld drastisch veranderd, met toenemende populariteit en brede acceptatie in zowel kleine startups als grote ondernemingen.

Iets meer achtergrondinformatie

Wat is Cloud computing?

Voordat we dieper ingaan op cloud-based development, is het belangrijk om de basisprincipes van cloud computing te begrijpen. Cloud computing is een model voor het leveren van computercapaciteit, opslag en andere IT-bronnen via het internet. Gebruikers kunnen toegang krijgen tot deze resources op aanvraag, zonder dat ze fysieke infrastructuur lokaal hoeven te bezitten of beheren. Cloud computing wordt doorgaans geleverd via drie hoofdmodellen: Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS).

 1. Software-as-a-Service (SaaS): hierbij wordt software via het internet aangeboden aan gebruikers op een pay-as-you-go-basis. Gebruikers hebben toegang tot de applicaties zonder dat ze deze op hun eigen computers hoeven te installeren of te onderhouden.
 2. Platform-as-a-Service (PaaS): dit biedt een platform en omgeving voor ontwikkelaars om applicaties te bouwen, testen en implementeren, zonder zich zorgen te maken over de onderliggende infrastructuur.
 3. Infrastructure-as-a-Service (IaaS): hierbij worden virtuele machines, opslag en netwerken beschikbaar gesteld als services. Ontwikkelaars kunnen hun eigen software implementeren en beheren op deze infrastructuur.

Terug naar het onderwerp

Wat is Cloud-Based Development?

Cloud-based development is een benadering van softwareontwikkeling waarbij ontwikkelaars gebruikmaken van cloud-platforms en -tools om applicaties te ontwerpen, te bouwen, te testen en te implementeren. In tegenstelling tot traditionele ontwikkelingsmethoden, waarbij ontwikkelaars lokale servers en infrastructuur gebruiken, vertrouwen cloud-based ontwikkelaars op de schaalbaarheid en flexibiliteit van cloud computing-services. Dit stelt hen in staat om snel en efficiënt softwaretoepassingen te bouwen en te implementeren, ongeacht de omvang van het project.

Deze benadering biedt ontwikkelaars tal van voordelen, waaronder:

 1. Toegankelijkheid en samenwerking: ontwikkelaars kunnen vanaf elke locatie toegang krijgen tot de cloud-resources en samenwerken met teamleden over de hele wereld.
 2. Schaalbaarheid: de cloud biedt de mogelijkheid om computing-resources eenvoudig op te schalen of af te schalen op basis van de behoeften van het project, waardoor het ideaal is voor applicaties met wisselende workloads.
 3. Kostenbesparingen: cloud computing vermindert de behoefte aan dure hardware en infrastructuur, waardoor kosten kunnen worden bespaard en ontwikkelingsbudgetten efficiënter kunnen worden gebruikt.
 4. Snellere ontwikkeling: Met de mogelijkheid om pre-geconfigureerde virtuele omgevingen en services te gebruiken, kunnen ontwikkelaars zich richten op het bouwen van applicaties in plaats van het configureren van infrastructuur.
Platformen en tools

Cloud-platforms en tools voor ontwikkeling

Verschillende cloud-platforms en ontwikkelingstools bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om cloud-based development te omarmen. Enkele van de populaire cloud-platforms zijn:

 1. Amazon Web Services (AWS): AWS biedt een breed scala aan cloud-services voor ontwikkeling, waaronder AWS Elastic Beanstalk voor eenvoudige implementatie en AWS Lambda voor serverloze applicatieontwikkeling.
 2. Microsoft Azure: Azure biedt een geïntegreerde suite van services voor cloud-ontwikkeling, waaronder Azure App Service voor webapplicaties en Azure Functions voor event-gestuurde functies.
 3. Google Cloud Platform (GCP): GCP biedt tools zoals Google App Engine voor snelle ontwikkeling en Google Kubernetes Engine voor containergebaseerde implementaties.

Ontwikkelaars kunnen ook gebruikmaken van DevOps-tools die naadloos integreren met cloud-platforms om CI/CD (Continuous Integration/Continuous Deployment) te automatiseren, wat resulteert in snellere en betrouwbaardere softwarelevering.

Wie gebruiken het?

Functies binnen Cloud-Based Development

Binnen het domein van cloud-based development zijn er verschillende cruciale functies die een integrale rol spelen bij het ontwikkelen en implementeren van applicaties:

 1. Cloud Architect: Een cloud architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen van de architectuur van cloud-gebaseerde applicaties en het beheren van de infrastructuur. Ze moeten rekening houden met schaalbaarheid, beveiliging en kostenoptimalisatie.
 2. DevOps Engineer: DevOps engineers combineren ontwikkelings- en operationele taken om het ontwikkelingsproces te stroomlijnen. Ze beheren en optimaliseren de CI/CD-pipelines en coördineren tussen ontwikkelaars en operationele teams.
 3. Cloud Developer: Cloud-ontwikkelaars zijn gespecialiseerd in het bouwen en implementeren van cloud-gebaseerde applicaties. Ze maken gebruik van cloud-platforms en -services om efficiënt en schaalbaar te ontwikkelen.
In de praktijk

Hoe organisaties cloud-based development gebruiken

Cloud-based development heeft een breed scala aan toepassingen binnen organisaties:

 1. Webapplicatieontwikkeling: bedrijven kunnen webapplicaties bouwen en implementeren in de cloud, wat hen in staat stelt om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden en eisen van gebruikers.
 2. Big Data en Analytics: cloud-gebaseerde big data-services stellen bedrijven in staat om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken en te analyseren om waardevolle inzichten te verkrijgen en datagestuurde beslissingen te nemen.
 3. Internet of Things (IoT): cloud computing biedt de schaalbaarheid en rekenkracht die nodig is om IoT-apparaten te ondersteunen en enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens te verwerken.
Alles leren over cloud-based development?

Volg een IT traineeship bij Working Talent!

Bij Working Talent bieden we een inspirerend 12 maanden durend IT-traineeship waarin je hands-on ervaring opdoet met Cloud-based Development. Maar ook met andere relevante technologieën, zoals Agile & Scrum, networking, security, en coderen. Het traineeship omvat een intensieve 8 weken durende bootcamp die je voorbereidt op het echte werk, en daarna krijg je de unieke kans om praktijkervaring op te doen bij gerenommeerde organisaties door heel Nederland.

Cloud Development is een van de meest gevraagde vaardigheden in de IT-sector, en met onze unieke traineeship ben je klaar om de wereld van gegevensanalyse en visualisatie te betreden. Of je nu een ambitieuze starter bent of al enige ervaring hebt in de IT, bij Working Talent kun je je eigen groei en ontwikkeling stimuleren.

Ontdek vandaag nog alle mogelijkheden bij Working Talent en zet de volgende stap in jouw professionele ontwikkeling!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!