Wat doet software engineer
Alles over de functie van Software Engineer

Wat doet een Software Engineer?

Wat is een Software Engineer precies en hoe ziet de functie van een Software Engineer eruit?

Om een apparaat te laten werken zijn er computerprogramma’s - ook wel software genoemd - nodig. Uit zichzelf doet een computer, mobiel of ander systeem namelijk niets. Een Software Engineer ontwerpt en implemeert deze computerprogramma’s en applicaties. Wat dit precies inhoudt? In dit artikel lees je alles over de functie van een Software Engineer.

Functie

Wat is een Software Engineer?

Een Software Engineer ontwerpt en implementeert systemen, rekening houdend met de behoeften van de eindgebruiker. Hij of zij bepaald aan de hand van deze behoeften hoe hij de software ontwerpt, ontwikkelt, schrijft, implementeert, test, verbetert en onderhoudt.

In deze functie ben je betrokken bij het gehele proces van de software ontwikkeling. Het gaat niet alleen om coderen of programmeren, maar ook om de zaken daaromheen zoals het contact met de opdrachtgever en het onderhouden (of organiseren) van de software.

Verschillende functies

Verschil software developer en software engineer

De functie van een software engineer wordt vaak vergeleken met die van een software developer of programmeur. Toch zijn dit alle drie verschillende functies, met ieder zijn eigen taken en verantwoordelijkheden.

Een programmeur schrijft vaak alleen maar code. Een software developer doet dit in de basis ook, maar is daarnaast ook betrokken bij het software ontwikkelproces. De functie van een software engineer gaat nog een stapje verder. In deze functie heb je namelijk ook contact met opdrachtgevers, stel je belangrijke documentatie op en bedenk je oplossingen voor verschillende IT problemen.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Software Engineer?

Een Software Engineer heeft een heel breed takenpakket: van het ontwerpen en ontwikkelen van software tot aan het implementeren, testen en verbeteren van de software. Je werkt volgens een systematische en gedisciplineerde aanpak aan de ontwikkeling, uitvoering en onderhoud van de software.

In deze functie is het belangrijk om uit de vraag van de klant de specificaties te filteren en deze voorwaarden als uitgangspunt te gebruiken. Dit vormt namelijk de basis bij het opstellen van de benodigde technische modellen en protocollen voor de software. Het programmeren van de software kan door de engineer zelf gedaan, of uitbesteed worden.

De taken en verantwoordelijkheden van een Software Engineer verschillen per organisatie en per functie. Maar de meest voorkomende taken zijn:

 • Analyseren van de wensen, behoeften en eisen van de klant

 • Vertalen van de wensen en eisen naar een ontwerp of plan

 • Opstellen en uitwerken van de gewenste specificaties

 • Plannen en uitvoeren van programmeer werkzaamheden

 • Ontwikkelen van de software in continue samenspraak met de opdrachtgever

 • Testen van de software en identificeren van knelpunten

 • Schrijven van gebruikershandleidingen en andere begeleidende documentatie voor zowel eindgebruikers als de technici die ermee moeten werken

 • Onderhouden en updaten van de software (of het organiseren daarvan).

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Software Engineer is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Je werkt vaak in teamverband aan de ontwikkeling van de nieuwe software. In zo’n team zit vaak ook een Scrum Master, maar deze rol kan een Software Engineer ook op zich nemen. Daarnaast moet je ook zelfstandig kunnen werken om bijvoorbeeld code te schrijven of je vast te bijten in bepaalde vraagstukken.

Verder is het belangrijk dat je over goede schrijf- en communicatieve vaardigheden beschikt. Door een goede communicatie ben je in staat om een softwareprogramma te ontwikkelen dat volledig aansluit op de eisen van de klant. En door een goede handleiding te schrijven kan iedereen de software juist gebruiken.

Kennis van programmeren is een vereiste voor deze functie. Dit kan met systemen zoals Linux, C++ of Siemens S7. Om als junior Software Engineer aan de slag te gaan is het handig om enig ervaring in de praktijk te hebben, opgedaan middels stage of bijvoorbeeld een IT-traineeship.

Salaris

Wat is het salaris van een Software Engineer?

Het salaris van een Software Engineer ligt tussen de €3000 en €4000. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als junior Software Engineer verdien je tussen de €2800 en €3300. Als medior Software Engineer tussen de €3300 en €3800 en als senior tussen de €3800 en €4000. En over het algemeen geldt, hoe hoger het niveau van je afgeronde opleiding, hoe meer je gaat verdienen.

Als Software Engineer trainee bij Working Talent verdien je een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld).
Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Software Engineer worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière? Om software engineer te kunnen worden is het belangrijk dat je een relevante opleiding hebt afgerond op hbo- of wo- niveau. Denk aan IT-opleidingen richting development, informatica of andere ICT-gerelateerde opleiding.

Als je net je opleiding hebt afgerond beheers je vaak verschillende programmeertalen en heb je alle basiskennis in huis om softwareprogramma's te ontwikkelen. Om een goede vertaalslag te maken naar de praktijk kun je overwegen om te starten met een IT-traineeship en jezelf te ontwikkelen tot een professionele Software Engineer.

Als Software Engineer kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Denk aan ICT bedrijven, ICT afdelingen binnen middelgrote tot grote organisaties of bedrijven die websites en apps ontwikkelen. Dit beroep kun je binnen diverse branches uitvoeren:

 • Gezondheidszorg

 • Industrie

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Onderwijs

 • Overheid

 • Energie

 • Financiële dienstverlening

 • Zakelijke dienstverlening

IT-traineeship

Software Engineer traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. In dit geval verzekerd van een functie als Software Engineer!

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren in software development.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een ware professional!

recruitment consultant
Start je Recruitment carrière bij WT!