Wat is microsoft azure
Ontdek alles over het cloud computing platform

Wat is Microsoft Azure?

Ontdek de veelzijdigheid van Microsoft Azure, het toonaangevende cloud computing platform aangeboden door Microsoft. Dit platform verandert de manier waarop organisaties opereren door een breed scala aan cloudservices te bieden. Van het bouwen en implementeren tot het beheren van applicaties binnen Microsofts uitgebreide netwerk van datacenters. Azure staat bekend om zijn flexibiliteit en schaalbaarheid, wat het een onmisbare tool maakt voor zowel kleine als grote ondernemingen. In dit artikel vertellen we je meer over wat Microsoft Azure is.

Basisprincipes

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure is een omvangrijk cloud computing platform aangeboden door Microsoft, dat bedrijven en ontwikkelaars een breed scala aan cloudservices biedt. Met Azure kunnen gebruikers applicaties bouwen, implementeren en beheren met behulp van Microsofts uitgebreide netwerk van datacenters over de hele wereld. Het platform is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van organisaties van elke omvang, van kleine startups tot grote ondernemingen, door flexibele, schaalbare en kostenefficiënte cloudoplossingen te bieden.

Azure ondersteunt een breed scala aan cloud computing diensten, waaronder Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), en Software as a Service (SaaS). Dit betekent dat het zowel de hardware (zoals servers en opslag) als software (zoals databasemanagementsystemen en ontwikkeltools) levert. Dit maakt het mogelijk voor organisaties om hun IT-infrastructuur naar de cloud te verplaatsen, ontwikkelprocessen te versnellen en complexe applicatiearchitecturen efficiënt te beheren.

Microsoft Azure onderscheidt zich met zijn vermogen om te integreren met bestaande IT-omgevingen, zijn sterke beveiligingsfeatures en zijn robuuste compliance-aanbod. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die werken in gereguleerde industrieën. Azure biedt ook geavanceerde services op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine learning, Internet of Things (IoT) en big data-analyse. Hierdoor kunnen organisaties innovatieve oplossingen ontwikkelen en implementeren om hun operationele efficiëntie te verbeteren en nieuwe marktkansen te verkennen.

Mogelijkheden

Diensten van Microsoft Azure

Microsoft Azure staat in de voorhoede van cloud computing en biedt een breed scala aan diensten die de manier waarop organisaties technologie gebruiken transformeren. Hier is een nadere blik op enkele van de kernservices die Azure aanbiedt:

1. Virtuele Machines (VMs)
Azure's mogelijkheid om virtuele machines te creëren en te beheren biedt een flexibele cloudomgeving waarin je besturingssystemen en applicaties kunt draaien. Deze service maakt cloud computing toegankelijk zonder de noodzaak voor direct hardwarebeheer, waardoor gebruikers kunnen profiteren van de kracht van Microsoft's cloudinfrastructuur.

2. Azure App Services
Een volledig beheerd platform voor het ontwikkelen, implementeren en schalen van web-, mobiele en API-applicaties. Azure App Services ondersteunt een breed scala aan programmeertalen en frameworks, waardoor ontwikkelaars de vrijheid krijgen om te bouwen in een omgeving die hen het beste past, met de toegevoegde voordelen van high availability en automatische scaling.

3. Azure SQL Database
Azure SQL Database is een hoogwaardige, volledig beheerde database service die automatische schaling, back-ups en high availability biedt. Het is ontworpen om zowel de flexibiliteit van de cloud te benutten als de kracht van SQL Server te leveren, waardoor bedrijven kunnen genieten van geavanceerde databasemanagementfuncties zonder de complexiteit van traditioneel databeheer.

4. Azure Storage
Biedt veilige, schaalbare cloudopslag voor alle soorten gegevens. Met oplossingen zoals bestandsopslag, blob-opslag en schijfopslag kunnen organisaties efficiënt gegevens opslaan, benaderen en beheren, van eenvoudige documenten tot grote datasets en applicatiegegevens.

5. AI en Machine Learning Service
Azure is toonaangevend in het aanbieden van AI- en machine learning oplossingen, waarmee organisaties intelligente applicaties kunnen bouwen die kunnen zien, horen, reageren en voorspellen op basis van de gegevens die ze verzamelen. Deze tools stellen bedrijven in staat om diepgaande inzichten te verkrijgen en innovatieve oplossingen te creëren.

6. Internet of Things (IoT) Hub
Azure IoT Hub is een centraal beheerpunt voor het integreren, bewaken en beheren van IoT-apparaten en -toepassingen. Het biedt robuuste mogelijkheden voor het verzamelen van gegevens van talloze apparaten, waardoor realtime inzicht en respons op IoT-ecosystemen mogelijk is.

7. Azure DevOps
Een suite van ontwikkeltools die teams ondersteunt bij het plannen, bouwen, testen en uitrollen van applicaties. Azure DevOps faciliteert een agile ontwikkelproces en integreert naadloos met andere Azure-services, waardoor continue innovatie en verbetering mogelijk wordt.

Deze services zijn slechts het topje van de ijsberg van wat Microsoft Azure te bieden heeft. Het platform blijft evolueren, nieuwe diensten en functionaliteiten toevoegend om te voldoen aan de veranderende behoeften

Schaalbaar en veilig

Voordelen van Microsoft Azure

Microsoft Azure biedt een reeks krachtige voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor organisaties die hun infrastructuur en diensten naar de cloud willen verplaatsen. De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Schaalbaarheid: pas eenvoudig resources aan op basis van huidige behoeften, zonder vooraf te investeren in fysieke infrastructuur. Ideaal voor het ondersteunen van bedrijfsgroei en fluctuerende werklasten.
 • Veiligheid en betrouwbaarheid: profiteer van Microsofts geavanceerde beveiligingsmaatregelen en wereldwijde datacenternetwerk. Omvat functies zoals bedreigingsdetectie, identiteitsbeheer, en encryptie om data veilig te houden.
 • Kostenbesparing: betaal alleen voor de resources die je gebruikt met Azure's pay-as-you-go model. Vermijd kosten voor de aanschaf en het onderhoud van hardware.
 • Integratie met Mircrosoft technologieën: ervaar naadloze integratie met Microsoft-oplossingen zoals Windows Server en Office 365. Vereenvoudigt veel IT-processen en bevordert synergie tussen cloud en on-premise systemen.
 • Innovatie en flexibiliteit: toegang tot een breed scala aan diensten en tools voor de ontwikkeling van nieuwe applicaties en oplossingen, waaronder AI, IoT, en analytics. Stimuleert innovatie en stelt organisaties in staat snel in te spelen op marktkansen.
Azure in de praktijk

Hoe gebruik je Microsoft Azure?

Organisaties kunnen Azure gebruiken om snel ontwikkelings- en testomgevingen op te zetten. En dat zonder te hoeven investeren in fysieke hardware. Dit zorgt voor een supersnelle ontwikkelingscycli en efficiënte werkwijze. Verder kunnen bedrijven hiermee grote hoeveelheden gegevens opslaan en analyseren. In combinatie met machine learning kunnen organisaties hier eenvoudig waardevolle inzichten uithalen.

Azure App Services biedt een schaalbaar platform voor het hosten van webtoepassingen, waarbij automatisch resources worden geschaald op basis van verkeersbehoeften. Zo kun je gebruikers altijd een perfecte ervaring bieden op je website, zelfs tijdens piekperiodes. Ook ondersteunt het hybride cloud implementaties, waarbij organisaties een combinatie van lokale infrastructuur en cloud resources kunnen gebruiken. Dit is vooral handig voor bedrijven die nog steeds bepaalde services lokaal willen behouden.

Bedrijven die Microsoft Azure gebruiken

Inmiddels zijn er heel veel organisaties op te noemen die Microsoft Azure gebruiken. Om een beter beeld te geven van hoe zij het gebruiken, geven we een paar voorbeelden.

1. Adobe

Adobe maakt gebruik van Azure om hun Creative Cloud-services aan te drijven. Zo zorgen ze ervoor dat hun miljoenen gebruikers over de hele wereld te allen tijde toegang hebben tot de tools van Adobe.

2. BMW Group

BMW Group gebruikt Azure om innovatieve mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen, zoals connected car-services en geavanceerde rijhulpsystemen.

3. General Electric (GE)

GE maakt gebruik van Azure om hun Industrial Internet-platform aan te drijven. Dit platform verzamelt industriële gegevens en analyseert deze om bedrijven te helpen hun activiteiten te optimaliseren.

4. Heineken

Heineken heeft Azure geïmplementeerd om hun wereldwijde e-commerceplatform te ondersteunen. Zo kunnen klanten in verschillende landen altijd inloggen en bestellen.

Functies

Werken met Microsoft Azure

Binnen het IT en development landschap zijn er veel verschillende functies en rollen die het platform gebruiken. We zetten een aantal voor je op een rij op je een beeld te geven:

 • Cloud Engineers: zij ontwerpen de architectuur van cloudoplossingen op basis van de behoeften van het bedrijf. Ze selecteren de juiste Azure-services, configureren netwerkstructuren en zorgen voor beveiliging en schaalbaarheid.
 • Developers: ontwikkelaars gebruiken Azure om applicaties te bouwen, implementeren en beheren. Ze kunnen gebruikmaken van services zoals Azure App Service, Azure Functions en Azure Logic Apps om krachtige applicaties te ontwikkelen die naadloos integreren met andere Azure-services.
 • Data Engineers: zij werken met Azure Data Factory, Azure Databricks en Azure SQL Database om gegevensintegratie, -verwerking en -analyse mogelijk te maken. Ze ontwerpen gegevenspijplijnen en bouwen datawarehouses voor het verkrijgen van waardevolle inzichten.
 • DevOps Engineers: deze specialisten richten CI/CD-pijplijnen (Continuous Integration/Continuous Deployment) in met behulp van Azure DevOps-services. Ze automatiseren implementaties, monitoren de prestaties van applicaties en zorgen voor een soepele werking van cloudoplossingen.
 • Security Engineers: beveiligingsspecialisten in Azure richten beveiligingsmaatregelen in, zoals Azure Active Directory voor identiteits- en toegangsbeheer. Ze bewaken bedreigingen, implementeren versleuteling en voldoen aan nalevingsvereisten.
 • Data Scientists: deze professionals maken gebruik van Azure Machine Learning en Azure AI-services. Ze bouwen modellen en implementeren deze om voorspellende analyses, patroonherkenning en andere AI-gedreven taken uit te kunnen voeren.
 • System Administrators: beheerders configureren en beheren virtuele machines, netwerken en opslag binnen Azure. Ze zijn verantwoordelijk voor het up-to-date houden van systemen en het monitoren van de algehele infrastructuur.
 • Solution Architects: zij ontwerpen end-to-end oplossingen op basis van Azure-services en helpen bij het oplossen van complexe zakelijke uitdagingen. Ze werken nauw samen met klanten om te begrijpen welke Azure-services het beste aansluiten bij hun behoeften.
Alles leren over Microsoft Azure?

Volg een IT traineeship bij Working Talent!

Ontdek alle mogelijkheden en diensten van Microsoft Azure met het IT traineeship van Working Talent! Gedurende 12 maanden bieden we jou alle handvatten om je carrière in de IT een kickstart te geven!

Het traineeship begint met een intensieve 8 weken durende IT-bootcamp. Hier leg je een solide basis met essentiële onderwerpen zoals Agile & Scrum, networking, security, coderen en cloudtechnologie. Na het voltooien van het bootcamp krijg je de unieke kans om je verder te specialiseren in het vakgebied dat jouw passie en interesse weerspiegelt. Binnen ons traineeship bieden we diverse specialisaties aan, zoals data, security, development, business & IT en business intelligence.

We bieden je de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen bij gerenommeerde organisaties door heel Nederland. Van kleine tot middelgrote en grote organisaties. En van commerciële organisaties tot aan ziekenhuizen, gemeenten en overheden. Je krijgt de kans om hands-on betrokken te zijn bij het implementatieproces en waardevolle ervaring op te doen.

Met ons IT traineeship leg je de basis voor een veelbelovende toekomst in de IT-wereld!