Wat is microsoft azure
Ontdek alles over het cloud computing platform

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure, ook wel gewoon "Azure" genoemd, is een uitgebreid cloud computing-platform dat wordt aangeboden door Microsoft. Dit platform biedt een breed scala aan cloudservices die organisaties en ontwikkelaars kunnen gebruiken. Zij kunnen daarmee applicaties bouwen, implementeren en beheren via Microsofts wereldwijde netwerk van datacenters. Een flexibele en schaalbare oplossing die voor elke onderneming van pas komt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Microsoft Azure.

Basisprincipes

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure is een cloudplatform dat een flexibele en schaalbare oplossing biedt in de vorm van een infrastructuur. Hierbij kun je denken aan infrastructuur als een service (IaaS), platform als een service (PaaS) en software als een service (SaaS) omvat. Dit betekent dat het niet alleen de benodigde hardware en virtuele machines biedt, maar ook ontwikkelings- en implementatietools, databasemanagement en diverse andere services.

Het platform werd in 2010 ontwikkeld onder de naam “Windows Azure”. Sindsdien heeft het platform aanzienlijke groei doorgemaakt en is het geëvolueerd naar een volwaardig cloud computing-platform met talloze diensten en mogelijkheden. Het platform maakt het voor gebruikers mogelijk om resources te implementeren en te beheren op een schaal die past bij hun behoeften. Zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de complexiteit van het beheren van fysieke hardware.

Lees hier meer over de verschillen tussen IaaS, PaaS en SaaS.

Mogelijkheden

Diensten van Microsoft Azure

Zoals we eerder al zeiden biedt Microsoft Azure talloze mogelijkheden en diensten. We zetten een paar belangrijke op een rij:


1. Virtuele machines

Azure biedt de mogelijkheid om virtuele machines te maken en te beheren die draaien op de infrastructuur van Microsoft. Dit stelt gebruikers in staat om besturingssystemen en applicaties uit te voeren in de cloud, zonder zich zorgen te maken over de onderliggende hardware.

2. Azure app services

Dit is een volledig beheerde platformservice voor web-, mobiele en API-applicaties. Hiermee kun je deze applicaties bouwen, implementeren en schalen. Het biedt een geïntegreerde ontwikkelomgeving en ondersteuning voor verschillende programmeertalen.

3. Azure SQL database

Dit is een volledig beheerde relationele database service die schaalbare, veilige en hoogwaardige databases mogelijk maakt. Het biedt functies voor automatische back-ups, herstel en beveiliging. In een ander artikel vertellen we je meer over de functie van SQL Developer.

4. Azure storage

Azure biedt verschillende soorten opslag. Denk aan bestandsopslag, blob-opslag en schijfopslag. Deze kunnen worden gebruikt voor het opslaan van bestanden, ongestructureerde gegevens en virtuele machine disks.

5. AI en machine learning services

Azure biedt tools en services voor het ontwikkelen, trainen en implementeren van machine learning-modellen. In een ander artikel vertellen we je graag meer over machine learning.

6. Internet of Things (IoT) hub

Dit is een beheerde service waarmee je IoT-apparaten en toepassingen kunt verbinden, bewaken en beheren. Het biedt mogelijkheden voor het verzamelen en analyseren van gegevens vanuit IoT-apparaten.

7. Azure DevOps

Dit is een set van ontwikkeltools, samenwerkingsmogelijkheden en DevOps-functionaliteiten. Het biedt mogelijkheden voor het plannen, ontwikkelen, testen en implementeren van applicaties. In een ander artikel lees je meer over wat DevOps precies is.

Schaalbaar en veilig

Voordelen van Microsoft Azure

Het Microsoft platform biedt ongekende schaalbaarheid. Dit stelt gebruikers in staat om naar behoefte resources toe te voegen of te verminderen. Organisaties kunnen op die manier groeien, zonder zich zorgen te hoeven maken over beperkte infrastructuur.

Bovendien is het super veilig en betrouwbaar. Microsoft heeft een uitgebreid netwerk van wereldwijde datacenters en bieden ze geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Daarnaast:

  • Betaal je met Azure alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Je maakt dus geen kosten voor onderhoud van fysieke hardware.

  • Je kunt het integreren met bestaande Microsoft technologieën. Denk aan Windows Server of Active Directory. Zo kun je de cloud eenvoudig uitbreiden.

Azure in de praktijk

Hoe gebruik je Microsoft Azure?

Organisaties kunnen Azure gebruiken om snel ontwikkelings- en testomgevingen op te zetten. En dat zonder te hoeven investeren in fysieke hardware. Dit zorgt voor een supersnelle ontwikkelingscycli en efficiënte werkwijze. Verder kunnen bedrijven hiermee grote hoeveelheden gegevens opslaan en analyseren. In combinatie met machine learning kunnen organisaties hier eenvoudig waardevolle inzichten uithalen.

Azure App Services biedt een schaalbaar platform voor het hosten van webtoepassingen, waarbij automatisch resources worden geschaald op basis van verkeersbehoeften. Zo kun je gebruikers altijd een perfecte ervaring bieden op je website, zelfs tijdens piekperiodes. Ook ondersteunt het hybride cloud implementaties, waarbij organisaties een combinatie van lokale infrastructuur en cloud resources kunnen gebruiken. Dit is vooral handig voor bedrijven die nog steeds bepaalde services lokaal willen behouden.

Bedrijven die Microsoft Azure gebruiken

Inmiddels zijn er heel veel organisaties op te noemen die Microsoft Azure gebruiken. Om een beter beeld te geven van hoe zij het gebruiken, geven we een paar voorbeelden.

1. Adobe

Adobe maakt gebruik van Azure om hun Creative Cloud-services aan te drijven. Zo zorgen ze ervoor dat hun miljoenen gebruikers over de hele wereld te allen tijde toegang hebben tot de tools van Adobe.

2. BMW Group

BMW Group gebruikt Azure om innovatieve mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen, zoals connected car-services en geavanceerde rijhulpsystemen.

3. General Electric (GE)

GE maakt gebruik van Azure om hun Industrial Internet-platform aan te drijven. Dit platform verzamelt industriële gegevens en analyseert deze om bedrijven te helpen hun activiteiten te optimaliseren.

4. Heineken

Heineken heeft Azure geïmplementeerd om hun wereldwijde e-commerceplatform te ondersteunen. Zo kunnen klanten in verschillende landen altijd inloggen en bestellen.

Functies

Werken met Microsoft Azure

Binnen het IT en development landschap zijn er veel verschillende functies en rollen die het platform gebruiken. We zetten een aantal voor je op een rij op je een beeld te geven:

  • Cloud Engineers: zij ontwerpen de architectuur van cloudoplossingen op basis van de behoeften van het bedrijf. Ze selecteren de juiste Azure-services, configureren netwerkstructuren en zorgen voor beveiliging en schaalbaarheid.
  • Developers: ontwikkelaars gebruiken Azure om applicaties te bouwen, implementeren en beheren. Ze kunnen gebruikmaken van services zoals Azure App Service, Azure Functions en Azure Logic Apps om krachtige applicaties te ontwikkelen die naadloos integreren met andere Azure-services.
  • Data Engineers: zij werken met Azure Data Factory, Azure Databricks en Azure SQL Database om gegevensintegratie, -verwerking en -analyse mogelijk te maken. Ze ontwerpen gegevenspijplijnen en bouwen datawarehouses voor het verkrijgen van waardevolle inzichten.
  • DevOps Engineers: deze specialisten richtenCI/CD-pijplijnen (Continuous Integration/Continuous Deployment) in met behulp van Azure DevOps-services. Ze automatiseren implementaties, monitoren de prestaties van applicaties en zorgen voor een soepele werking van cloudoplossingen.
  • Security Engineers: beveiligingsspecialisten in Azure richten beveiligingsmaatregelen in, zoals Azure Active Directory voor identiteits- en toegangsbeheer. Ze bewaken bedreigingen, implementeren versleuteling en voldoen aan nalevingsvereisten.
  • Data Scientists: deze professionals maken gebruik van Azure Machine Learning en Azure AI-services. Ze bouwen modellen en implementeren deze om voorspellende analyses, patroonherkenning en andere AI-gedreven taken uit te kunnen voeren.
  • System Administrators: beheerders configureren en beheren virtuele machines, netwerken en opslag binnen Azure. Ze zijn verantwoordelijk voor het up-to-date houden van systemen en het monitoren van de algehele infrastructuur.
  • Solution Architects: zij ontwerpen end-to-end oplossingen op basis van Azure-services en helpen bij het oplossen van complexe zakelijke uitdagingen. Ze werken nauw samen met klanten om te begrijpen welke Azure-services het beste aansluiten bij hun behoeften.
Alles leren over Microsoft Azure?

Volg een IT traineeship bij Working Talent!

Ontdek alle mogelijkheden en diensten van Microsoft Azure met het IT traineeship van Working Talent! Gedurende 12 maanden bieden we jou alle handvatten om je carrière in de IT een kickstart te geven!

Het traineeship begint met een intensieve 8 weken durende IT-bootcamp. Hier leg je een solide basis met essentiële onderwerpen zoals Agile & Scrum, networking, security, coderen en cloudtechnologie. Na het voltooien van het bootcamp krijg je de unieke kans om je verder te specialiseren in het vakgebied dat jouw passie en interesse weerspiegelt. Binnen ons traineeship bieden we diverse specialisaties aan, zoals data, security, development, business & IT en business intelligence.

We bieden je de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen bij gerenommeerde organisaties door heel Nederland. Van kleine tot middelgrote en grote organisaties. En van commerciële organisaties tot aan ziekenhuizen, gemeenten en overheden. Je krijgt de kans om hands-on betrokken te zijn bij het implementatieproces en waardevolle ervaring op te doen.

Met ons IT traineeship leg je de basis voor een veelbelovende toekomst in de IT-wereld!

Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
software engineer vacature
Start je Sales carrière bij WT!