Cyber security
Alles over de functie van Cyber Security Specialist

Wat doet een Cyber Security Specialist?

Wat is een Cyber Security Specialist precies en hoe ziet de functie er uit?

Vroeger waren deze specialisten overbodig, maar in onze digitale wereld zijn ze momenteel niet meer weg te denken, Sterker nog: zonder hen lopen we het risico dat al onze gegevens op straat komen te liggen. Vandaag de dag zijn er steeds meer cybercriminelen die slechte bedoelingen hebben met onze gegevens en Cyber Security specialisten helpen ons om dit risico te beperken. Wat zij precies doen? Dat lees je in dit artikel!

Over de functie

Wat is een Cyber Security Specialist?

Organisaties die vertrouwelijke informatie verzamelen, bewerken of opslaan, zijn verplicht om deze goed te beveiligen. Daarnaast is het met de groeiende digitalisering niet alleen handig om al deze gegevens veilig op te staan, het moet ook goed en snel gebeuren. Aan de Cyber Security specialist de taak om hiervoor te zorgen. Zij hebben eigenlijk maar één doel voor ogen: de cyberveiligheid waarborgen en cyberaanvallen tegenhouden.

De functie van een cyber expert heeft veel raakvlakken met die van een Ethisch Hacker. Zij hacken systemen om kwetsbaarheden in de hard- of software van de organisatie te vinden.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Cyber Security Specialist?

De Cyber Security Specialist is verantwoordelijk voor het implementeren en waarborgen van het informatiebeveiligingsbeleid van een organisatie. Dit doen zij door het definiëren, implementeren en hanteren van beveiligingstechnieken om het hackers een stuk moeilijker te maken om binnen te komen.

De taken en verantwoordelijkheden van een cyber specialist verschillen per organisatie, maar over het algemeen bestaat de functie uit:

  • Opstellen van een plan om ervoor te zorgen dat de netwerken en/of systemen niet gehackt kunnen worden.

  • Advies geven over de beveiliging van huidige en nieuwe informatiesystemen

  • Onderhouden en beveiligen van netwerken en systemen.

  • Opstellen van veiligheidsprotocollen voor gebruikers van de systemen om virussen of andere veiligheidsproblemen te voorkomen.

  • Beveiligingskwetsbaarheden identificeren en verhelpen.

  • Nieuwe technieken implementeren in applicaties, processen, netwerken of systemen.

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Cyber Security specialist is het belangrijk dat je een goede kennis hebt van computersystemen, netwerktechnieken, IT-regelgeving, softwareontwikkeling en programmeertalen. Daarnaast heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding nodig in de richting van Informatica, Cyber Security of Network Engineering. Vaak vragen organisaties ook om een aanvullend certificaat voor Security Management.

Verder is het belangrijk dat je:

  • Hoofd- en bijzaken van elkaar kunt onderscheiden en de kern van problemen aanpakt.

  • Je hebt oog voor detail en ook onder werkdruk blijf je accuraat werken.

  • Je onderzoekt graag nieuwe dingen en bent altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen om mogelijke beveiligingsproblemen voor de blijven.

Salaris

Wat is het salaris van een Cyber Security Specialist?

Het salaris van een Cyber Security Specialist ligt gemiddeld tussen de €3800 en €5200. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als beginnend Cyber Security specialist ligt je salaris ongeveer tussen de €2800 en €3700. Het salaris van een medior security expert ligt tussen de €3700 en €4600 per maand en van een senior tussen de €4600 en €5200. Hoe hoger je afgeronde opleiding en hoe meer ervaring je hebt, des te meer je gaat verdienen.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als Cyber Security trainee. Als Security trainee bij Working Talent verdien je minimaal €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Cyber Security Specialist worden

Om Cyber Security expert te worden is het belangrijk dat je een IT-gerelateerde hbo- of wo-opleiding hebt afgerond. Veel organisaties geven de voorkeur aan een opleiding richting Informatica, Cyber Security of Security & Network engineering. Maar dit is geen harde eis: hoe beter je op de werkvloer presteert, hoe minder belangrijk je opleiding. Het is wel belangrijk dat je een goede kennis hebt van: computersystemen, netwerktechnieken, IT-regelgeving, softwareontwikkeling en programmeertalen.

De carrièrekansen voor een starter zijn in deze functie zeer goed. Zeker als je begint met een IT traineeship. Bij Working Talent kun je tijdens dit traineeship praktijkervaring opdoen binnen de cyber security. Na het afronden gaan er deuren voor je open en kun je aan het werk bij organisaties waar je zonder ervaring moeilijk binnen komt.

Waar kom ik te werken?

In de digitale wereld is beveiliging erg belangrijk en daardoor is de arbeidsmarkt voor security specialisten erg gunstig. Je kunt bij zowel elke middelgrote tot grote organisatie aan het werk in diverse sectoren: van de zorg tot aan bouw en van zakelijke dienstverleners tot aan non-profitorganisaties.

Security traineeship

Cyber Security traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van cyber security. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over het vakgebied security.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een Security Specialist!