Wat is low code development
Alles over low code development

Wat is low code development?

Elke organisatie heeft ze nodig: goede applicaties die de business ondersteunen en verder helpen. Sterker nog, we kunnen (bijna) niet zonder applicaties. Elke organisatie wil de beste applicaties, een goede samenwerking tussen de verschillende applicaties, ze moeten voortdurend goed presteren en over de nieuwste updates beschikken. Dat is allemaal de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling.

Om te kunnen voldoen aan de nog altijd groeiende vraag van applicaties en de druk bij de IT-afdeling niet te vergroten, maken steeds meer bedrijven gebruik van low-code development. Sommige zijn er zelfs van overtuigd dat dit de toekomst is. Maar wat is low code development precies? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Low code

Wat is low code development?

Low-code development is een vereenvoudigde manier van softwareontwikkeling om applicaties mee te bouwen. Low-code vergt minder programmeerwerk en minder specialistische programmeerkennis vergeleken met ‘gewoon’ coderen.

Low-code is als het ware een tussenweg tussen no-code en volledig coderen. Bij low-code heb je als developer de mogelijkheid om gebruik te maken van vooraf ingestelde applicaties (no-code) en heb je de ruimte om zelf te coderen waar nodig.

Het accent ligt dus niet zozeer op het programmeren, maar meer op het configureren en samenvoegen van bouwstenen om de gewenste functionaliteiten voor de applicatie te verkrijgen. Het platform waarmee je de applicatie bouwt - bijvoorbeeld Mendix - biedt je hiervoor alle grafische presentaties en tools, en uiteraard de ruimte om zelf code toe te voegen.

Wat kun je er mee?

Hoe werkt low-code?

Een applicatie volledig schrijven in computercode is een tijdrovend proces - en ook nog eens foutgevoelig. Met low-code development kun je dit proces versnellen en veel bugs voorkomen, omdat in het low-code platform veel bouwstenen voor een applicatie al geschreven zijn. Ze moeten alleen in elkaar worden gezet en je kunt er eventueel zelf nog bouwstenen aan toevoegen door deze zelf te schrijven.

Low-code is vooral bedoeld om het ontwikkelen van applicaties sneller en makkelijker te maken
, maar je hebt wel enige kennis van programmeren nodig. Om een applicatie te maken kun je slepen met bestaande visuele blokken, die je vervolgens in een bepaalde workflow zet. Je kunt hiermee bijvoorbeeld 70-90% van de applicatie mee vullen en je focussen op de overige 10-30% om het verschil te maken met de applicatie. Deze toevoegingen kun je zelf schrijven.

Waarom low code?

Voordelen van low code development

Low code brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee, zowel voor (toekomstige) developers als bedrijven.

  • Eén van de belangrijkste voordelen is de kortere ontwikkeltijd voor een applicatie. Waar het schrijven van een applicatie in code soms meerdere maanden duurt, is het proces bij low-code vaak een kwestie van weken.

  • Low-code is veel minder foutgevoelig dan het volledig schrijven in code, omdat de bouwstenen voor de applicatie grotendeels al foutloos ter beschikking staan.

  • Omdat een low-code developer veel zelf kan doen, is de afhankelijkheid van software developers en andere specialisten gering.

  • Low-code developers hebben geen specialistische programmeerkennis nodig, maar een basiskennis is in eerste instantie voldoende.

  • De toepassingsmogelijkheden zijn groot en het is makkelijk te integreren met andere software.

  • Je kunt redelijk eenvoudig verschillende functionaliteiten en data uit andere applicaties samenvoegen in een geïntegreerde of nieuwe applicatie.

Ook goed om te vermelden is dat low-code platformen soms in de ogen van een traditionele ontwikkelaars als minder goed worden gezien. Dit komt omdat je minder specifieke kennis nodig hebt voor low-code en wat minder ervaren ontwikkelaars daardoor ook sneller applicaties kunnen ontwikkelen.

Maar niks is minder waar, want bij low-code platformen is de kwaliteit juist hoger en de kans op fouten lager. Mits de low-code ontwikkelaar wel de juiste kennis en ervaring heeft. Met enkel het volgen van een training ben je veel te onervaren en kunnen er onbewust veel technische problemen ontstaan.

Voor bedrijven

Waarom gebruiken bedrijven low-code platformen?

Bovenstaande voordelen zijn natuurlijk al redenen genoeg voor bedrijven om gebruik te maken van low-code platformen. De afgelopen jaren is het gebruik van low-code ook enorm gestegen. Door diverse bedrijven wordt er zelfs gesuggereerd dat applicaties in 2024 voor meer dan 65% met low-code worden ontwikkelt. Niet zo gek, want het levert bedrijven veel voordelen op:

  • Door de flexibiliteit en kortere ontwikkeltijd scheelt het enorm in ontwikkelkosten van applicaties.

  • Applicaties bestaan grotendeels uit bestaande bouwstenen die geen bugs bevatten, waardoor ze minder foutgevoelig zijn.

  • De werkdruk bij IT-afdelingen is groot en zijn een belangrijke spil in de organisatie. Met low-code kunnen applicaties sneller gebouwd worden door grotendeels gebruik te maken van bestaande bouwstenen. Hierdoor ontstaat er meer tijd voor IT-specialisten om zich te focussen op de belangrijke elementen van een applicatie en andere IT-vraagstukken.

  • Door de ruimte die er ontstaat bij IT-afdelingen vanwege de kortere ontwikkeltijd, kunnen ze zich meer focussen op innovatie en doorontwikkelingen van applicaties.

Platformen

Soorten low code platformen

Er zijn diverse soorten low-code platformen. De twee meest gebruikte platformen zijn die van Mendix en OutSystems. Andere low-code platformen zijn: Uniface, Thinkwise, Servoy, Betty Blocks, KiSSFLOW, Microsoft PowerApps, Salesforce Lightning, Zoho Creator, AppSheet, Google App Maker, FileMaker en Appian.

Verschil met no code

Low code vs no code

Het verschil tussen no-code en low-code wordt door sommigen als klein ervaren, maar het verschil is er wel degelijk. Zo is er bij no-code geen enkele vorm van codering vereist en kun je een applicatie volledig bouwen door gebruik te maken van bestaande bouwstenen. Terwijl je bij low-code wel degelijk kennis nodig hebt van programmeren.

Niet zo diepgaand of specifiek als bij het volledig schrijven van codes, maar je moet zeker goed overweg kunnen met het schrijven van code. Met low-code kun je namelijk ook nog zelf geschreven code toevoegen aan de applicatie. In de praktijk zie je vaak dat een app voor 70 tot 90% uit bestaande bouwstenen bestaat en die 10 tot 30% zelf worden geschreven om de app te specificeren.

The future

De toekomst van low code

De afgelopen jaren is de vraag naar low-code gestaag toegenomen. De vraag wordt alsmaar groter en sommigen voorspellen zelfs dat er binnen een paar jaar tijd, meer dan de helft van de applicaties met low-code worden ontwikkelt.

Bij veel grote organisaties zie je tegenwoordig speciale low-code teams. Bij deze organisaties draaien vaak meer dan duizend applicaties die allemaal nog cloud-gebaseerd moeten worden om de prestaties op te krikken. Herschrijven kost ontzettend veel tijd, dus low-code is hiervoor echt een uitkomst.

Daarnaast wordt het ook veel ingezet om een goede verbinding te kunnen maken tussen de gebruikers en ontwikkelaars. Ontwikkelaars kunnen op deze manier een goede schets tonen, snel ontwikkelen en snel aanpassingen doorvoeren.

De low-code markt is in ieder geval volop in beweging en erg gewild bij veel organisaties. De vraag naar low-code specialisten bij Working Talent wordt daarom ook alsmaar groter.

Low code traineeship

Mendix traineeship volgen

Eén van de meest gebruikte low-code platformen is Mendix. Alhoewel je bij low-code geen uitgebreide programmeerskills nodig hebt, heb je wel een goede basiskennis nodig zodat je zelf ook code toe kunt voegen aan de applicatie. Bij Working Talent bieden wij speciaal hiervoor een Mendix traineeship aan.

Tijdens de eerste weken van het Mendix traineeship maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren als Mendix Developer en ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen.

Videohelden Working Talent 164 1
Wil jij jezelf ontwikkelen binnen de IT? Dan is ons IT Engineer traineeship iets voor jou!