Na het volgen van de opleiding hbo ICT heb je talloze mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Misschien ben je al bezig met de studie, moet je nog beginnen óf ben je zelfs al afgestudeerd. In alle gevallen is het natuurlijk fijn om te weten wat je mogelijkheden zijn als ICT'er. Hieronder lichten we enkele IT-functies uit die je kunt vervullen na je hbo ICT opleiding.
1. IT Consultant
Een IT Consultant geeft advies aan organisaties over de digitale werkprocessen en diensten. Hij of zij kijkt naar de huidige systemen, evalueert de werkwijze en brengt advies uit voor een efficiëntere werkwijze met (nieuwe) systemen.
2. Data Analist of Data Engineer
Een Data Analist helpt organisaties deze data inzichtelijk te maken en verwerkt dit tot bruikbare informatie om vervolgens beslissingen te kunnen maken aan de hand van statistische analyses. De functie van een Data Engineer lijkt hier heel erg op, maar hij of zij houdt zich meer bezig met het voorbereiden van deze gegevens. Ze ontwikkelen, bouwen, testen en onderhouden complete architectuur om data inzichtelijk te maken en te verwerken.
3. Systeembeheerder of Cloud Engineer
Een Systeembeheerder overziet en onderhoudt de ICT-omgeving van een organisatie. In deze functie zorg je ervoor dat alle computersystemen op de juiste manier gebruikt worden en los je complicaties binnen de ICT-omgeving op. De functie van een Cloud Engineer komt sterk overeen met die van een systeem- of netwerkbeheerder. Hij of zij focust zich alleen op cloud-oplossingen, gericht op bijvoorbeeld Amazon Web Services, Google Cloud of Microsoft Azure.
4. Applicatiebeheerder
Een Applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het beheer van softwaretoepassingen binnen een organisatie. Ze kijken welke applicaties nodig zijn om de bedrijfsactiviteiten te verbeteren en houden toezicht op de installatie en onderhoud van de applicatie.
5. Product Owner of Scrum Master
Scrum is een manier van werken waarbij je in een kort tijdsbestek een zo'n goed mogelijke oplossing levert aan de klant. Tijdens het project werk je samen in een ontwikkelteam bestaande uit een Product Owner en Scrum Master. Een Product Owner draagt de verantwoordelijkheid over de te ontwikkelen oplossing/product. Hij of zij neemt alle besluiten en heeft contact met alle betrokkenen - ook wel stakeholders genoemd. De Scrum Master fungeert als coach voor het ontwikkelteam en zorgt ervoor dat iedereen alles bij de hand heeft om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren.
6. Software Developer
Software Developers zijn betrokken bij de hele cyclus van softwareontwikkeling: van het ontwerp tot aan de onderhoudsfase. Ze werken vaak in functionele teams om elke stap van het ontwikkelproces juist te doorlopen.
7. Software Tester
Als Software Tester zorg je ervoor dat de software binnen een organisatie doet wat hij moet doen door het te controleren en uiteraard te testen. Je test de software zowel technisch als functioneel en controleert of de software aan de gestelde eisen van het ontwerp en ontwikkeling voldoet.
8. Developer
Er zijn verschillende soorten Developers. Een Front-end Developer is verantwoordelijk voor hoe de website eruitziet, denk aan de opmaak en lay-outs. Back-end Developer: bouwt en onderhoud de server, applicatie en database om bijvoorbeeld een website mogelijk te maken of gegevens op te slaan. Een Full-stack Developer: combinatie van front-end en back-end development. Ze hebben kennis van alle vaardigheden en tools waarover een back-end en front-end developer beschikt.
9. DevOps Engineer
Een DevOps Engineer is de schakel tussen Development en Operations. In deze functie ben je verantwoordelijk voor de ontwikkelcyclus van de software. Je betrekt alle onderdelen bij elkaar om sneller te kunnen ontwikkelen en implementeren, en dat met behoud van de betrouwbaarheid en veiligheid.
10. Cyber Security Specialist
Een Cyber Security Specialist is verantwoordelijk voor het implementeren en waarborgen van het informatiebeveiligingsbeleid van een organisatie. Dit doen zij door het definiëren, implementeren en hanteren van beveiligingstechnieken om het hackers een stuk moeilijker te maken om binnen te komen.
11. Business Analist
Een Business Analist is een spin in het web en functioneert tussen de business afdelingen en ondersteunende afdelingen zoals IT, marketing en HRM. Hij of zij is verantwoordelijk voor analyseren en doorvoeren van verbeteringen binnen de organisatie. Het doel hiervan is om gecompliceerde, trage processen te versnellen en vereenvoudigen om werknemers efficiënter en effectiever te kunnen laten werken.