Wat doet software tester
Alles over de functie van Software Tester

Wat doet een Software Tester?

Wat is een Software Tester precies en hoe ziet de functie van een Software Tester eruit?

Het testen van software is tegenwoordig belangrijker dan ooit en heeft zich ontwikkeld tot een professionele discipline binnen veel organisaties. Dit is logisch, want vrijwel geen enkele organisatie kan zich een langdurige stagnatie van bedrijfsprocessen veroorloven als gevolg van niet-correct werkende software. Als Software Tester ben je verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit en functionaliteit van software. Je zorgt ervoor dat de software doet wat hij moet doen door deze grondig te controleren en te testen. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? In dit artikel vertellen we je alles over de functie en hoe je een Software Tester kunt worden.

Alles over software testen

Wat is software testen?

Software testen is het proces waarbij software wordt geëvalueerd om ervoor te zorgen dat het product naar behoren functioneert en voldoet aan de gestelde eisen. Door gebruik te maken van een checklist met acceptatiecriteria, wordt gecontroleerd of de software voldoet aan de specificaties en of er geen fouten aanwezig zijn. Dit proces ondersteunt het ontwerpproces en garandeert een kwalitatief hoogstaand en foutloos product voor de gebruiker.

Waarom is software testen belangrijk?

Het testen van software is essentieel om:

 1. Bugs op te sporen: identificeer en verhelp fouten in de software voordat deze in gebruik wordt genomen.
 2. Kwaliteit te waarborgen: zorg ervoor dat de software voldoet aan de kwaliteitsnormen en klaar is voor gebruik.
 3. Objectieve informatie te verstrekken: bied organisaties een onafhankelijk en objectief beeld van de kwaliteit van de software.
 4. Eigenschappen te evalueren: beoordeel één of meer belangrijke eigenschappen van de software, zoals prestaties, beveiliging en bruikbaarheid.

Soorten software tests
Er zijn verschillende soorten tests die kunnen worden uitgevoerd, waaronder:

 • Functionele tests: controleren of de software correct functioneert volgens de specificaties.
 • Regressietests: verifiëren dat nieuwe codewijzigingen geen bestaande functionaliteit hebben aangetast.
 • Gebruikerstests: evalueren de software vanuit het perspectief van de eindgebruiker om de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit te waarborgen.
 • Prestatiemetingen: meten hoe goed de software presteert onder verschillende omstandigheden.

Lees hier meer over software testen en de verschillende soorten tests die gebruikt worden om de kwaliteit van software te waarborgen.

Betekenis

Wat is een software tester?

Een Software Tester, ook bekend als Software Test Engineer of Agile Tester, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van nieuwe ICT-programma's.

Na de ontwikkeling van de software controleert de Software Tester of het programma functioneert zoals bedoeld. Dit proces omvat het grondig testen en proberen "breken" van de software om eventuele fouten en tekortkomingen te identificeren. Het ultieme doel is het leveren van een foutloos programma aan de eindgebruiker.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een software tester?

Een Software Tester controleert of nieuwe software aan de gestelde eisen van het ontwerp en de ontwikkeling voldoet. Deze professional test de software zowel technisch als functioneel en speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de software.

De tester zorgt ervoor dat software correct reageert op verschillende soorten input, binnen een acceptabele tijd presteert en kan worden geïmplementeerd in de beoogde omgeving. De belangrijke taken en verantwoordelijkheden op een rij:

 • Creëren van gedetailleerde testplannen inclusief checklists met de eisen waaraan de software moet voldoen.
 • Uitvoeren van verschillende soorten tests, zoals functionele acceptatietests, gebruikersacceptatietests en prestatietests (bijvoorbeeld voor schaalbaarheid en uithoudingsvermogen).
 • Documenteren van testcases en de bijbehorende testdata om een gestructureerde testomgeving te waarborgen.
 • Continu verbeteren van testmethoden en -processen om de efficiëntie en effectiviteit van testen te verhogen.
 • Documenteren van testresultaten en opstellen van adviezen voor verdere verbetering van de software.

Daarnaast werk je vaak samen met developers, engineers en ondersteunende teams om effectieve teststrategieën en controleplannen te ontwikkelen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de software van hoge kwaliteit is en voldoet aan alle gestelde eisen.

Funtie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Software Tester is het cruciaal om kennis te hebben van diverse soorten tests, zowel functionele als niet-functionele en beveiligingstests. Afhankelijk van het type software dat je gaat testen, heb je ook kennis van verschillende programmeertalen en tools nodig.

Ga je bijvoorbeeld databases testen, dan heb je kennis van data tools nodig. Denk aan tools als Oracle en SQL. Ga je de front-end van de website testen? Dan heb je kennis nodig van Javascript, CSS en HTML. En voor als je geautomatiseerd gaat testen, heb je kennis van tools als Selenium of Cucumber Appium nodig.

Verder is het belangrijk dat je:

 • Goede schriftelijke communicatieve vaardigheden hebt om goede testrapportages op te stellen en sterke mondelinge vaardigheden om je advies te presenteren.

 • Analytisch sterk bent, oog voor detail hebt en probleemoplossend denkt.

 • Goed kunt presteren onder druk en met strikte deadlines kunt werken.

 • Je zowel in teamverband als individueel kunt werken.

Salaris

Wat is het salaris van een Software Tester?

Het salaris van een Software Tester varieert afhankelijk van ervarings- en opleidingsniveau, met een gemiddeld maandinkomen van €3900. Hier is een overzicht van de salarisvariaties:

Salaris op basis van opleidingsniveau

 • Universitaire opleiding: gemiddeld €4100 per maand.
 • Hbo-opleiding: gemiddeld €3600 per maand.
 • Mbo-opleiding: gemiddeld €3400 per maand.

Salaris op basis van carrièreniveau

 • Junior Software Tester: Gemiddeld €3400 per maand.
 • Medior Software Tester: Gemiddeld €3700 per maand.
 • Senior Software Tester: Gemiddeld €4000 per maand.

Wat je exact verdient, hangt af van je kennis, ervaring en de organisatie waarvoor je werkt.

Traineeships

Indien je als trainee Software Tester aan de slag gaat bij Working Talent, ontvang je een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld).

Een leuke functie voor jou?

Software Tester worden

Om Software Tester te worden, is het belangrijk dat je een afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt in een IT-gerelateerde richting. Denk bijvoorbeeld aan Business IT & Management, ICT, Technische Informatica, Software Engineering of Technische Bedrijfskunde.

Naast een geschikte opleiding, moet je ook kennis hebben van de specifieke software en tools die je gaat testen. Hier zijn enkele belangrijke gebieden en tools om bekend mee te zijn:

 • Datatools: voor het testen van databases heb je kennis nodig van tools zoals Oracle en SQL.
 • Web testing: voor het testen van websites zijn vaardigheden in JavaScript, CSS en HTML essentieel.
 • Geautomatiseerde testen: voor geautomatiseerde testen gebruik je tools zoals Selenium en Cucumber Appium.
IT traineeship

Software Tester traineeship

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière als Software Tester, maar heb je nog niet genoeg ervaring en/of kennis? Dan kan het IT traineeship van Working Talent een goede optie zijn voor jou!

Ons traineeship biedt je de mogelijkheid om door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en business & IT. Je krijgt de kans om je te ontwikkelen tot een professionele Software Tester en hiermee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren in de rol als Software Tester.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een echte professional.