Wat is business it
Alles over het vakgebied

Wat is Business & IT?

Business & IT is het dynamische vakgebied waarin bedrijfsprocessen en informatietechnologie samenkomen. Alles om efficiëntie, innovatie en concurrentievoordeel te stimuleren. Het draait om het begrijpen van de behoeften van een organisatie en het vertalen ervan naar effectieve IT-oplossingen. Business & IT-professionals zijn de bruggenbouwers tussen de zakelijke en IT-afdelingen, en ze zijn experts in het creëren van synergie tussen beide.

Onmisbaar voor elke organisatie

Waarom is Business & IT belangrijk?

In de moderne digitale wereld is technologie onmisbaar geworden in vrijwel alle bedrijfsprocessen. Business & IT is daarom van cruciaal belang voor organisaties die willen overleven en gedijen in een steeds veranderende markt. Het stelt bedrijven in staat om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, klantbehoeften en toenemende concurrentie.

Door slim gebruik te maken van IT kunnen organisaties hun processen optimaliseren, kosten verlagen, nieuwe kansen ontdekken en waarde toevoegen aan hun producten en diensten. Het biedt een strategisch voordeel dat helpt bij het behalen van succes en groei.

Rollen binnen het vakgebied

Functies binnen Business & IT

Binnen het vakgebied van Business & IT zijn er diverse functies en rollen die bijdragen aan het succes van een organisatie. Enkele voorbeelden van deze functies zijn:

 • Business analisten: deze professionals zijn als detectives in de bedrijfswereld. Ze analyseren bedrijfsprocessen, identificeren behoeften en vertalen deze naar effectieve IT-oplossingen die waarde toevoegen aan de organisatie. Ze fungeren als de schakel tussen de zakelijke en IT-afdelingen. Lees meer wat een Business Analist doet of bekijk hoe je Junior Business Analist kunt worden.
 • IT specialist: zij zijn experts in specifieke IT-domeinen, zoals netwerken, cybersecurity, databasemanagement of softwareontwikkeling. Ze bieden gespecialiseerde technische kennis en ondersteuning aan de organisatie. Lees meer wat een IT specialist doet.
 • IT projectmanager: deze professionals zijn verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en beheren van IT-projecten. Ze zorgen ervoor dat projecten op tijd, binnen het budget en volgens specificaties worden afgerond. Ze coördineren teams, stellen doelen en bewaken de voortgang van het project. Lees meer wat een IT Projectmanager doet.
 • IT manager: zij hebben de verantwoordelijkheid voor het beheren en coördineren van de IT-afdeling binnen een organisatie. Ze ontwikkelen strategieën, stellen budgetten op, beheren middelen en zorgen ervoor dat de IT-activiteiten aansluiten bij de zakelijke doelstellingen. Lees meer wat een IT Manager doet.
 • Privacy officer: deze professionals hebben expertise op het gebied van privacywetgeving en gegevensbescherming. Ze zorgen ervoor dat de organisatie voldoet aan de geldende privacyregels en richtlijnen. Ze ontwikkelen privacybeleid, voeren audits uit en zorgen voor bewustwording binnen de organisatie. Lees meer wat een Privacy Officer doet of bekijk hoe je Junior Privacy Officer kunt worden.
 • IT consultant: zij bieden advies en expertise aan organisaties op het gebied van IT. Ze analyseren bedrijfsprocessen, identificeren kansen voor verbetering en adviseren over de implementatie van IT-oplossingen. Ze helpen bij het ontwikkelen van strategieën en begeleiden organisaties bij digitale transformatie. Lees meer wat een IT Consultant doet.
 • IT beheerder: Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van IT-systemen en infrastructuur. Ze zorgen ervoor dat systemen optimaal functioneren, lossen problemen op en voeren updates en upgrades uit. Ze zorgen ook voor de beveiliging en bescherming van gegevens. Lees meer wat een IT beheerder doet.
Business IT of ICT?

Het verschil tussen IT en ICT

Hoewel de termen IT (Informatietechnologie) en ICT (Informatie- en Communicatietechnologie) soms door elkaar worden gebruikt, bestaat er een subtiel verschil tussen beide. IT verwijst naar het gebruik van technologie om informatie te verwerken, op te slaan en te verzenden. Het omvat hardware, software, netwerken en databasemanagement. ICT daarentegen omvat niet alleen IT, maar ook communicatietechnologieën zoals internet, telecommunicatie en draadloze technologieën. ICT is dus een bredere term die de integratie van informatie en communicatie binnen organisaties omvat.

In een ander artikel vertellen we je graag meer over het verschil tussen deze twee vakgebieden.

Geen business zonder IT

Het belang van IT in Business & IT

Hoewel Business & IT zowel zakelijke als technologische aspecten omvat, is de IT-component essentieel. Het draait om het slim toepassen van IT-oplossingen om de behoeften van een organisatie te vervullen. De IT-component biedt de technologische ondersteuning en mogelijkheden om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Zonder IT zou Business & IT eenvoudigweg niet kunnen functioneren.

Trends binnen de Business & IT

Agile, Scrum en andere belangrijke concepten binnen Business & IT

Binnen Business & IT zijn er ook andere belangrijke concepten en trends die de manier waarop bedrijven opereren beïnvloeden. Enkele van deze trends zijn:

 • Agile en Scrum: agile is een benadering die zich richt op het flexibel reageren op veranderende eisen en het snel opleveren van waardevolle resultaten. Scrum is een specifiek framework binnen de Agile-methode dat gericht is op het beheer van complexe projecten met behulp van iteratieve en incrementele ontwikkeling. Twee belangrijke rollen binnen Scrum is die van een Scrum Master en Product Owner. In ander geschreven artikelen vertellen we je meer over wat een Scrum Master doet en wat een Product Owner doet.
 • Cloud computing: het gebruik van externe servers en diensten om gegevens en applicaties op afstand op te slaan en te beheren. Het biedt schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenefficiëntie voor organisaties.
 • Big data-analyse: het proces van het verzamelen, analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden gegevens om waardevolle inzichten en trends te ontdekken. Het stelt organisaties in staat om datagestuurde beslissingen te nemen en concurrentievoordeel te behalen.
 • Kunstmatige intelligentie: dit verwijst naar de ontwikkeling van systemen en machines die in staat zijn om intelligent gedrag te vertonen en menselijke taken uit te voeren. Het omvat onder andere machine learning, natuurlijke taalverwerking en beeldherkenning.
 • Cyberbeveiliging: het beschermen van computersystemen, netwerken en gegevens tegen ongeautoriseerde toegang, aanvallen en schade. Het is essentieel in een steeds meer verbonden en digitale wereld.

Deze concepten en trends hebben allemaal invloed op de manier waarop bedrijven opereren en hebben IT-professionals nodig met kennis en vaardigheden op deze gebieden om organisaties naar succes te leiden.

Carrière in de Business & IT

Business IT trainee worden bij Working Talent

Geef je carrière een kickstart met ons 12 maanden Business & IT Traineeship en leer alles over Business & IT. Met het traineeship van Working Talent kun jij je skills verder ontwikkelen en ervaring op doen bij toffe organisaties. Je leert alle kneepjes van het vak als Business & IT trainee en je kennis gelijk in de praktijk toepassen. Een super interessante manier om te leren én geld te verdienen!

Het traineeship van Working Talent start met een IT-bootcamp van acht weken:

 • De eerste drie weken leer je alles over belangrijke IT-fundamentals als Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud.
 • De opeenvolgende vijf weken kies je een specialisatie die het beste bij jou past. Denk aan data, security, development, business & IT of business intelligence.

Na de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers, met als doel dat je na 16 maanden in vaste dienst treedt bij de organisatie. Je kunt hier bijvoorbeeld aan de slag als applicatiebeheerder, functioneel beheerder, netwerkbeheerder of systeembeheerder.

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!