Wat doet functioneel beheerder
Alles over de functie van Functioneel Beheerder

Wat doet een Functioneel Beheerder?

Wat is een Functioneel Beheerder precies en hoe ziet de functie eruit?

De functie van een Functioneel Beheerder is de afgelopen jaren steeds meer veranderd. Dit komt doordat de wereld steeds meer digitaliseert en bedrijven en organisaties steeds meer gebruikmaken van digitale systemen. Dit betekent dat hun taken steeds meer gaan over het configureren, testen en implementeren van nieuwe systemen. Benieuwd wat je precies gaat doen in deze functie? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Over de functie

Wat is een Functioneel Beheerder?

Een functioneel beheerder is iemand die verantwoordelijk is voor de technische aspecten van een bedrijf of organisatie. Hun taak is het om ervoor te zorgen dat de systemen soepel draaien en dat eventuele problemen snel opgelost kunnen worden. Ze werken vaak nauw samen met IT-afdelingen, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat alle systemen systemen optimaal functioneren.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een functioneel beheerder?

De Functioneel Beheerder is verantwoordelijk voor een optimale informatievoorziening. Hij of zij zorgt ervoor dat de voorzieningen doorontwikkelen op basis van de organisatie- en gebruikersbehoefte. Ook zorg je voor een correct gebruik van de systemen en het gebruiksgemak. De voornaamste taken en verantwoordelijkheden in deze functie zijn:

 • Beantwoorden van vragen over informatiesystemen en het oplossen van problemen

 • Gebruiksfuncties beheren en inrichten

 • Behoeften inventariseren bij de gebruikers en organisatie

 • Bedrijfsprocessen vaststellen en de impact van aanpassingen analyseren en uitrollen

 • Het vertalen van wensen naar concrete opdrachten voor applicatiebeheer / leveranciers

 • Functionele specificaties en requirements opstellen

 • Acceptatietesten uitvoeren

 • Documentatie en communicatie verzorgen

 • Adviseren over updates aan de informatiesystemen

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Om succesvol te kunnen zijn als Functioneel Beheerder is het belangrijk dat je over de volgende vaardigheden beschikt.

 • Technische kennis: je hebt kennis van verschillende soorten systemen en weet hoe deze werken. Ook ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van systemen.

 • Analytisch vermogen: je bent in staat om complexe problemen op te lossen. Je weet hoe je systemen moet analyseren en hoe je fouten kunt vinden.

 • Communicatieve vaardigheden: je bent in staat om helder te communiceren met verschillende mensen. Je kunt mensen uitleggen wat er aan de hand is en hoe ze eventuele problemen kunnen oplossen.

 • Organisatietalent: je bent in staat om taken goed te plannen en te organiseren. Je kunt werken onder druk en maakt geen fouten.

 • Stressbestendigheid: je blijft rustig in situaties waarin veel druk en stress. Je weet hoe je moet werken onder druk en blijf altijd kalm.

Salaris

Wat is het salaris van een Functioneel Beheerder?

Hoeveel je als Functioneel Beheerder kan verdienen hangt af van je ervaring en opleiding. Het gemiddelde salaris ligt tussen de €3000 en €4000 per maand.

Als je net begint ontvang je ongeveer een salaris rond de €2500 per maand. Heb je wat meer ervaring, dan kan het salaris oplopen tot €3800 per maand. Het salaris van een senior Functioneel Beheerder kan oplopen tot wel €5000 per maand.

Het salaris van een IT-trainee ligt vaak tussen de €2400 en €3000. Bij Working Talent verdien je als IT-trainee een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Functioneel beheerder worden

Als je de ambitie hebt om Functioneel Beheerder te worden, dan is het belangrijk dat je de juiste opleiding en kennis hebt. Om in aanmerking te komen voor deze functie is het belangrijk dat je een hbo of wo-opleiding hebt afgerond. Dit kan een hbo-opleiding Informatica, Communication and Information Sciences, technische informatica of Computer Science zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je kennis hebt van verschillende systemen en weet hoe deze werken. Als je over deze kennis en opleiding beschikt, dan heb je een goede basis om succesvol te kunnen zijn in deze functie.

Wanneer je kennis en opleiding niet toereikend zijn, dan kun je er ook voor kiezen om een IT traineeship bij Working Talent te volgen. Op deze manier kun je de benodigde kennis en ervaring opdoen. Binnen één jaar ontwikkel jij jezelf tot een professionele beheerder.

Waar werken functioneel beheerders?

Functioneel beheerders werken bij bedrijven en organisaties die gebruikmaken van digitale systemen. Dit kan een bedrijf zijn dat een eigen IT-afdeling heeft, maar ook een bedrijf dat systemen inhuurt bij een IT-dienstverlener. Functioneel beheerders werken vaak in teamverband met andere beheerders en IT-professionals. De toekomstperspectieven zijn ook erg positief. Als je de benodigde kennis en ervaring hebt, dan is de kans groot dat je snel een baan zult vinden.

IT trainee worden

IT traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en je focussen op functioneel beheer. En ook goed om te weten: je kunt ook een combinatie kiezen van functioneel en applicatiebeheer.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een IT-professional!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!