Informatiemanager
Alles over de functie van Informatiemanager

Wat doet een Informatiemanager?

Wat is een Informatiemanager precies en hoe ziet de functie er uit?

Een Informatiemanager zorgt ervoor dat de stroom van bedrijfsinformatie zowel intern als extern goed verloopt en bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. Denk aan financiële cijfers en rapporten of aan productinformatie. Welke informatie dan ook: voor een bedrijf is het net zoals grondstof. Het kan schaars zijn of juist in overvloed aanwezig. Hoe de functie van een informatiemanager eruit ziet lees je in dit artikel.

Over de functie

Wat is een Informatiemanager?

Een Informatiemanager zorgt ervoor dat de informatiestromen binnen een organisatie (nog) beter verlopen. Daarbij kan ICT een hulpmiddel zijn, maar dit is geen vereiste. Vaak wordt gedacht dat het beroep alleen maar met informatietechnologie te maken heeft, maar het gaat ook over zakelijke en marketingaspecten. Het is als het ware de brug tussen twee afdelingen: Business & IT. Je kunt het inzetten voor verschillende processen en systemen, binnen verschillende afdelingen van de organisatie.

*Een informatiemanager bij de overheid wordt vaak Adviseur Informatiehuishouding, informatieadviseur of Senior informatieadviseur genoemd.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Informatiemanager?

Een Informatiemanager is verantwoordelijk voor het informatiebeleid en de informatievoorziening binnen een organisatie. De meeste functies houden zich bezig met informatietechnologie als hulpmiddel of als focus, maar dit hoeft niet zo te zijn.

Je adviseert de directie over het informatiebeleid en bent de intermediair tussen gebruikers en deskundigen. Je denkt niet alleen na over vraagstukken zoals hoeveel data je kunt opslaan, maar ook waar deze het beste opgeslagen kan worden, welke data je verzamelt en hoe deze gegevens gebruikt kunnen worden. De voornaamste taken zijn:

  • Opstellen van een informatiebeleid door de wensen te analyseren binnen de organisatie en die te koppelen aan alles wat je weet over informatiesystemen. Op basis daarvan maak je een ontwerp voor nieuwe informatie-architectuur.

  • Presenteren en ‘verkopen’ van je informatiebeleid, vaak voor het financieel management en ICT-afdeling.

  • Begeleiden van het project door een aanspreekpunt te zijn voor alle partijen. Een ICT-afdeling kan bijvoorbeeld om input vragen betreft het functioneel ontwerp, die jij later weer laat beoordelen door een inhoudelijke specialist.

  • Het beheren van informatiesystemen, ook wel beter bekend als functioneel beheer. Dit is het verrichten van aanpassingen in een software tool die geen programmeervaardigheden vereisen.

Functie-eisen

Wat moet je kunnen als Informatiemanager?

Als informatiemanager is het belangrijk dat je kennis hebt van primaire processen - dus waar het bedrijf zijn geld mee verdient. Met goede informatieproducten kan er aantoonbaar meer geld worden verdiend voor het bedrijf. Verder is het belangrijk dat je een afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt richting Informatica of ICT en beschikt over de volgende skills:

  • Je hebt verstand van automatisering en kent de meeste technische termen.

  • Kennis van commercieel-economische zaken en arbeidspsychologie: de manier waarop mensen omgaan met technologie is bepalend voor het succes van de oplossing.

  • Goede sociale vaardigheden en overtuigingskracht.

  • Goed in het bedenken van creatieve, maar realistische oplossingen.

Salaris

Wat is het salaris van een Informatiemanager?

Het salaris van een Informatiemanager ligt gemiddeld tussen de €3100 en €4300. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als beginnend Informatiemanager ligt je salaris ongeveer tussen de €2800 en €3200. Het salaris van een medior ligt tussen de €3200 en €3700 per maand en van een senior tussen de €3700 en €4300. Hoe hoger je afgeronde opleiding en hoe meer ervaring je hebt, des te meer je gaat verdienen.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als Business & IT trainee. Als trainee bij Working Talent verdien je minimaal €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Informatiemanager worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière als Informatiemanager? Om in deze functie aan de slag te gaan is het belangrijk dat je hbo- of wo-opleiding hebt afgerond, aangevuld met relevante softskill trainingen. Denk bijvoorbeeld aan een training adviesvaardigheden en beïnvloedingstechnieken.

Om Informatiemanager te worden kun je overwegen om te starten met een Business & IT traineeship. Tijdens het traineeship doe je relevante werkervaring op en daarnaast volg je ook allerlei softskill trainingen. Een kans om van starter snel door te groeien naar professional!

Waar kom ik te werken?

De rol van een Informatiemanager komt voornamelijk voor bij grote bedrijven en overheidsinstellingen. Denk ook aan grote gemeenten en onderwijsinstellingen. Bij kleine bedrijven vallen de taken vaak op de schouders van iemand van de ICT-afdeling.

Traineeship

Business & IT traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over het vakgebied Business & IT.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professional!