Wat is laravel
Alles over Laravel

Wat is Laravel?

In de wereld van webontwikkeling is Laravel uitgegroeid tot een van de meest populaire PHP-frameworks. Het wordt geprezen om zijn elegantie, efficiëntie en uitgebreide functionaliteit. Maar wat is Laravel en waarom heeft het de harten van ontwikkelaars over de hele wereld veroverd? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Meer informatie

Geschiedenis van Laravel

Laravel is in 2011 ontstaan onder leiding van Taylor Otwell, een ervaren softwareontwikkelaar. Op dat moment waren er al PHP-frameworks beschikbaar, maar Otwell wilde iets dat meer elegantie en kracht zou bieden aan ontwikkelaars. De eerste release van Laravel (Laravel 1) zag het licht in juni 2011.

Met Laravel introduceerde Otwell een framework dat bekendstond om zijn duidelijke, expressieve syntaxis en ontwikkelaarsproductiviteit. Het maakte gebruik van moderne PHP-functies en bood een reeks ingebouwde functionaliteiten die het ontwikkelen van webtoepassingen versnelden en vereenvoudigden.

De echte doorbraak voor Laravel kwam met de release van Laravel 4 in mei 2013. Deze versie bracht tal van verbeteringen en nieuwe functies met zich mee, waaronder het krachtige Eloquent ORM-systeem, Blade-templating, en een robuuste commandoregeltool genaamd Artisan. Laravel 4 vestigde snel zijn reputatie als een van de meest populaire PHP-frameworks.

In de jaren die volgden, bleef Laravel evolueren en verbeteren. Laravel 5, uitgebracht in februari 2015, bracht belangrijke verbeteringen in prestaties, routing, middleware en de introductie van Laravel Homestead. De daaropvolgende versies van Laravelbrachten nog meer functies, verbeteringen en stabiliteit. Vandaag de dag is het uitgegroeid tot een veelzijdig framework dat wordt gebruikt door ontwikkelaars over de hele wereld voor het bouwen van kleine webtoepassingen tot aan grote, schaalbare bedrijfstoepassingen.

Over Laravel

Kenmerken van Laravel

MVC-architectuur

Laravel volgt het Model-View-Controller (MVC) ontwerppatroon, wat betekent dat het de scheiding van logica en presentatie ondersteunt. Dit maakt de code schoon, goed georganiseerd en gemakkelijk te onderhouden.

Eloquent ORM

Laravel wordt geleverd met Eloquent, een geavanceerde Object Relational Mapping (ORM) tool. Het vereenvoudigt database-interacties door ontwikkelaars in staat te stellen databases te manipuleren met behulp van PHP-objecten en -methoden.

Artisan Command Line Tool

Artisan is de opdrachtregelinterface van Laravel. Het biedt een reeks handige opdrachten voor taken zoals het maken van controllers, modellen en migraties, waardoor ontwikkelaars tijd besparen en de productiviteit verhogen.

Blade Template Engine

Blade is de ingebouwde templating-engine van Laravel. Het maakt het gemakkelijk om herbruikbare weergaven te maken en deze te vullen met dynamische gegevens.

Routing

Laravel maakt het definiëren van routes een fluitje van een cent. Hierdoor kunnen ontwikkelaars gemakkelijk de URL-structuur van hun applicatie beheren.

Middleware

Met middleware kan Laravel verzoeken naar routes filteren. Dit is handig voor taken zoals authenticatie en autorisatie.

Authenticatie en Autorisatie

Laravel biedt ingebouwde ondersteuning voor gebruikersauthenticatie en autorisatie. Het is eenvoudig om gebruikersregistratie, inloggen en autorisatielogica toe te voegen aan uw applicatie.

Dependency Injection Container

Laravel maakt uitgebreid gebruik van dependency injection, wat de uitwisselbaarheid en testbaarheid van code vergemakkelijkt.

Database Migraties

Migraties in Laravel zorgen ervoor dat database-schema's gemakkelijk kunnen worden bijgewerkt en aangepast, zonder handmatige interventie.

Gegevensvalidatie

Laravel biedt krachtige hulpmiddelen voor het valideren van gebruikersinvoer, waardoor applicaties veiliger worden.

Caching

Het framework ondersteunt caching, wat de prestaties van de applicatie aanzienlijk kan verbeteren.

Task Scheduling

Laravel's ingebouwde taakplanner maakt geautomatiseerde taken en geplande opdrachten mogelijk.

Realtime Event Broadcasting

Met Laravel kunnen ontwikkelaars realtime functionaliteit toevoegen, zoals meldingen en chats.

Voordelen

Waarom Laravel gebruiken?

 • De vele ingebouwde functies en hulpmiddelen in Laravel besparen ontwikkelaars tijd en inspanning, wat de productiviteit verhoogt.
 • Laravel stimuleert het schrijven van schone, herbruikbare code, waardoor het gemakkelijk is om nieuwe functies toe te voegen en bestaande code te onderhouden.
 • Het heeft een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars over de hele wereld, wat resulteert in uitgebreide documentatie en ondersteuning.
 • Laravel is gericht op beveiliging, met ingebouwde functies zoals gegevensvalidatie, authenticatie en autorisatie.
 • Dankzij Eloquent en database migraties wordt databasebeheer gestroomlijnd en overzichtelijk.
 • Laravel is flexibel genoeg om te worden gebruikt voor zowel kleine projecten als grote, complexe toepassingen.

Naast het framework zelf heeft Laravel een groeiend ecosysteem van aanvullende tools en pakketten, zoals Laravel Nova voor beheerinterfaces, Laravel Mix voor front-end assetbeheer en Laravel Vapor voor serverless implementatie.

Hoewel Laravel uitblinkt in veel opzichten, is het belangrijk om op te merken dat er andere PHP-frameworks zijn, zoals Symfony en CodeIgniter, die ook populair en krachtig zijn. De keuze tussen deze frameworks hangt af van de specifieke behoeften van uw project.

Functies

Werken met Laravel

Laravel is een veelgebruikt PHP-framework in de webontwikkelingsindustrie. Verschillende functies werken met Laravel, en een ieder op een verschillende manier tijdens het ontwikkelingsproces van webtoepassingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies met een korte omschrijvingen van wat ze doen:

 1. Back-End Developer: zijn verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van de serverkant van webtoepassingen. Ze gebruiken Laravel om de logica, de database-interactie en de API's van een applicatie te ontwikkelen.
 2. Front-End Developer: richten zich op de gebruikersinterface en de presentatielaag van webtoepassingen. Ze kunnen Laravel-blade-templates integreren in de front-end van een applicatie en interactie hebben met back-end ontwikkelaars om gegevens op te halen.
 3. Full-Stack Developer: hebben zowel back-end- als front-endvaardigheden. Ze kunnen end-to-end webtoepassingen bouwen, van de serverkant tot de gebruikersinterface, met Laravel als een van hun tools.
 4. DevOps Engineer: zijn verantwoordelijk voor het automatiseren van de implementatie, schaalbaarheid en infrastructuurbeheer van webtoepassingen. Ze kunnen Laravel-toepassingen implementeren en beheren op serveromgevingen.
 5. Database Administrator (DBA): beheren en optimaliseren databasesystemen die door Laravel-toepassingen worden gebruikt. Ze zorgen voor databaseprestaties, beveiliging en gegevensintegriteit.
 6. QA Engineer / Tester: zijn verantwoordelijk voor het testen van Laravel-toepassingen om bugs, fouten en prestatieproblemen op te sporen. Ze ontwikkelen testcases en werken samen met ontwikkelaars om problemen op te lossen.
 7. Projectmanager: coördineren en beheren ontwikkelingsprojecten waarin Laravel wordt gebruikt. Ze zorgen voor planning, budgettering en coördinatie tussen verschillende teams en belanghebbenden.
 8. UI/UX Designer: zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen van de gebruikersinterface en de gebruikerservaring van Laravel-toepassingen. Ze zorgen voor een intuïtieve en aantrekkelijke lay-out.
 9. Security Analyst: richten zich op de beveiliging van Laravel-toepassingen. Ze identificeren potentiële beveiligingsrisico's en implementeren beveiligingsmaatregelen om gegevens te beschermen.
 10. Scrum Master: faciliteren de Agile-ontwikkelingsmethodologie binnen teams die met Laravel werken. Ze zorgen voor een soepele ontwikkelingsworkflow en verwijderen obstakels.
 11. Product Owner: vertegenwoordigen de belangen van de klant en definiëren de functies en prioriteiten van een Laravel-project. Ze werken samen met ontwikkelteams om de visie van het product te realiseren.
Werken binnen de ICT

IT traineeship

Wil jij je verdiepen in het toepassen van Laravel bij organisaties? Bij Working Talent bieden we een 12 maanden durend IT traineeship om jouw carrière in de IT een vliegende start te geven.

Het traineeship begint met een 8 weken durende IT-bootcamp, waarin je een solide basis legt met onderwerpen zoals Agile & Scrum, networking, security, coderen en cloud. Vervolgens kun je je specialiseren in de volgende vakgebieden: data, security, development, business & IT of business intelligence.

Na het bootcamp ga je aan de slag bij een van onze opdrachtgevers om praktijkervaring op te doen. Gedurende het traineeship bieden we je persoonlijke begeleiding en coaching om jouw groei te stimuleren en je te helpen succesvol te zijn in jouw IT-carrière. Met ons IT traineeship leg je de basis voor een veelbelovende toekomst in de IT-wereld!

Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
recruitment consultant
Start je Recruitment carrière bij WT!