Wat doet qa engineer
Alles over de functie van Quality Assurance engineer

Wat doet een QA Engineer?

In de snel evoluerende wereld van technologie en softwareontwikkeling is de rol van een Quality Assurance (QA) Engineer van onschatbare waarde geworden. De QA Engineer van vandaag staat centraal in het waarborgen van de kwaliteit van softwareproducten en -diensten. In dit artikel leggen we uit wat een QA Engineer doet, waarom deze rol cruciaal is en hoe deze eruitziet.

De functie

Wat is een QA Engineer?

Een QA Engineer staat ook wel bekend als een Quality Assurance Engineer of Software Tester. Dit is een professional die verantwoordelijk is voor het waarborgen van de kwaliteit van softwaretoepassingen door middel van grondige tests en evaluaties. Ze zorgen ervoor dat softwareproducten voldoen aan de vereiste normen en specificaties en dat ze vrij zijn van fouten of gebreken.

Een QA Engineer speelt een cruciale rol gedurende de gehele levenscyclus van softwareontwikkeling. Ze werken nauw samen met ontwikkelaars, productmanagers en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat de software betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en van hoge kwaliteit is.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een QA Engineer?

De verantwoordelijkheden van een QA Engineer zijn divers en omvatten onder andere:

 1. Testplanning: het opstellen van testplannen en -strategieën op basis van de vereisten van het project.
 2. Testcases ontwikkelen: het creëren van gedetailleerde testcases om de functionaliteit, prestaties en beveiliging van de software te evalueren.
 3. Uitvoeren van tests: het uitvoeren van handmatige en geautomatiseerde tests om fouten, bugs of onregelmatigheden op te sporen.
 4. Bugs rapporteren: identificeren en documenteren van gevonden bugs en het verstrekken van duidelijke rapporten aan het ontwikkelteam.
 5. Testautomatisering: ontwikkelen en onderhouden van geautomatiseerde testscripts om herhaalbare tests efficiënt uit te voeren.
 6. Samenwerking: nauw samenwerken met ontwikkelaars om problemen te begrijpen en op te lossen, en om de algehele kwaliteit van de software te verbeteren.
 7. Kwaliteitsborging: het waarborgen van naleving van kwaliteitsnormen, procedures en richtlijnen gedurende het ontwikkelingsproces.
 8. Continue verbetering: het bijdragen aan de evolutie van testprocessen en -methodologieën om de efficiëntie en effectiviteit te verbeteren.
Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Om succesvol te zijn als QA Engineer, zijn bepaalde kennis en vaardigheden essentieel:

 • Een goede kennis van testmethoden, -technieken en -hulpmiddelen.
 • Bekendheid met programmeertalen zoals Java, Python, JavaScript, of specifieke testautomatiseringstools.
 • Vaardigheid in het ontwikkelen en beheren van geautomatiseerde testscripts met behulp van tools zoals Selenium, Appium, of specifieke frameworks.
 • Begrip van de Software Development Life Cycle (SDLC) en waar QA-processen binnen de cyclus passen.
Daarnaast is het belangrijk dat je een goed vermogen hebt om problemen te analyseren, kritisch te denken en effectieve oplossingen te bedenken. Ook goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk, om zo effectief te kunnen rapporteren en samen te werken met teamleden.
Salaris

Wat is het salaris van een QA Engineer?

Het salaris van een QA Engineer kan variëren op basis van ervaring, locatie en organisatie. In Nederland verdient een QA Engineer gemiddeld tussen de €3.000 en €4.500 per maand. Ervaren QA Engineers met specialistische vaardigheden kunnen een hoger salaris verwachten. Als trainee bij Working Talent verdien je €3000 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior of medior rol - en maak je een passende stap in salaris.

Jouw droombaan?

QA Engineer worden

Voor wie een boeiende carrière als QA Engineer ambieert, zijn er verschillende paden om te volgen. Meestal vereist deze rol een bachelordiploma in informatica, software engineering of een gerelateerd veld.

Het volgen van een IT-traineeship kan ook een uitstekende manier zijn om in het vakgebied te komen als je de benodigde achtergrondkennis mist. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar leidinggevende posities, zoals QA Lead of QA Manager. Daarnaast biedt het voortdurend evoluerende technologielandschap nieuwe kansen voor specialisatie, zoals automatisering of beveiligingstests.

IT traineeship

IT traineeship volgen bij Working Talent

Bij Working Talent streven we ernaar om jonge professionals op te leiden tot volwaardige IT specialisten middels traineeships.

Ons IT traineeship begint met een intensieve IT-bootcamp van acht weken, waarin je de basis legt voor een succesvolle carrière in de IT. Na het bootcamp krijg je de kans om je vaardigheden verder te ontwikkelen en door te groeien naar een veelbelovende carrière in dit dynamische vakgebied. Dit kan binnen de volgende vakgebieden: development, data, Business Intelligence, security of Business & IT.

Klaar om de eerder stap in jouw carrière te zetten? Ontdek de mogelijkheden bij Working Talent!