Edge computing
Dataverwerking en beheer

Wat is edge computing?

In het tijdperk van Internet of Things (IoT) en de snelle digitale transformatie is edge computing een belangrijke speler geworden. Maar wat is edge computing precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel vertellen we je meer over wat het is, de voordelen en de toepassingen.

De basis

Wat is edge computing?

Edge computing is een technologie die data processing en gegevensopslag dichter bij de locaties brengt waar het nodig is, in plaats van te vertrouwen op een centrale locatie die ver weg kan zijn.

Dit betekent dat de verwerking van gegevens plaatsvindt aan de "rand" van het netwerk, zo dicht mogelijk bij de bron van de gegevens. Dit concept is bijzonder belangrijk in het Internet of Things (IoT) en andere technologieën waar real-time verwerking en analyse van data cruciaal zijn.

Alle voordelen op een rij


Door de gegevens zo dicht mogelijk bij de bron te verwerken, biedt edge computing meerdere voordelen.

 1. Door de gegevensverwerking dicht bij de bron te plaatsen, vermindert edge computing de vertraging (latency) die optreedt wanneer gegevens heen en weer worden verzonden naar een centrale server. Dit is essentieel voor toepassingen die real-time of bijna real-time reacties vereisen, zoals zelfrijdende auto's of real-time videobewaking.
 2. Door gegevens lokaal te verwerken, vermindert de hoeveelheid data die over het netwerk moet worden verzonden. Dit is vooral handig als er sprake is van beperkte of dure netwerkconnectiviteit.
 3. Omdat gegevens lokaal kunnen worden verwerkt, is er minder noodzaak om gevoelige informatie over lange afstanden te verzenden, wat de veiligheid en privacy kan verbeteren.
 4. Edge computing kan de betrouwbaarheid van systemen verhogen, omdat het minder afhankelijk is van lange-afstandscommunicatienetwerken die kwetsbaar kunnen zijn voor onderbrekingen of overbelasting.
Data verwerken

Hoe werkt edge computing?

Bij edge computing worden data verwerkt door apparaten zoals industriële machines, smartphones of zelfs beveiligingscamera's. Deze apparaten, ook wel edge devices genoemd, voeren real-time data-analyse uit.

Over het algemeen kun je dit proces als volgt indelen:

 1. Data generatie: alles begint bij de data-genererende bronnen. Dit kunnen IoT-apparaten zijn, zoals sensoren in een fabriek, camera's in een slimme stad, voertuigen, mobiele apparaten, enzovoort. Deze apparaten genereren voortdurend gegevens.
 2. Lokale verwerking: in plaats van alle verzamelde gegevens naar een centrale server of cloud te sturen voor verwerking, wordt een deel van deze verwerking uitgevoerd door apparaten die fysiek dicht bij de gegevensbronnen staan. Deze apparaten, bekend als edge devices of edge servers, hebben de capaciteit om gegevens te verwerken, op te slaan en te analyseren. Ze kunnen eenvoudige computers zijn, gespecialiseerde apparatuur, of zelfs geavanceerde IoT-apparaten met verwerkingscapaciteiten.
 3. Real-time analyse: een van de belangrijkste voordelen van edge computing is het vermogen om real-time data-analyse uit te voeren. Dit is essentieel voor toepassingen waarbij elke seconde telt, zoals in autonome voertuigen of noodrespons systemen. Door de gegevens lokaal te verwerken, worden vertragingen, die optreden wanneer gegevens heen en weer worden verzonden naar een centrale locatie, sterk verminderd.
 4. Communicatie met de cloud: edge computing elimineert de cloud niet volledig. Integendeel, het werkt vaak samen met cloud computing. Na de initiële verwerking op de edge, kunnen samengevatte, geaggregeerde of essentiële gegevens naar de cloud worden verzonden voor verdere analyse, lange termijn opslag, of geavanceerde verwerking die buiten de mogelijkheden van de edge apparaten valt.
 5. Actie en respons: op basis van de lokale analyse kunnen edge apparaten direct actie ondernemen of aanbevelingen doen. Bijvoorbeeld, een edge device in een fabriek kan een machine uitschakelen als het een defect detecteert. Of een verkeersmanagementsysteem die verkeerslichten kan aanpassen in real-time om de verkeersstroom te optimaliseren.
 6. Schaalbaarheid en flexibiliteit: edge computing maakt netwerken schaalbaarder. Door het verwerkingswerk te verdelen tussen de cloud en edge devices, kunnen netwerken meer apparaten en data verwerken zonder overbelast te raken.
Edge vs cloud

Verschil tussen edge en cloud computing

Het verschil tussen edge computing en cloud computing ligt voornamelijk in hoe en waar de gegevens worden verwerkt.


Cloud computing
centraliseert de gegevensverwerking in datacenters, waarbij gegevens via het internet worden verzonden voor verwerking en opslag. Dit biedt aanzienlijke schaalbaarheid en flexibiliteit, maar kan resulteren in een vertraging in de gegevensverwerking. Daarnaast is er een voortdurende zorg over de veiligheid en privacy van gegevens tijdens de overdracht.

Edge computing brengt daarentegen de verwerking dichter bij de bron van de gegevens. Dit gebeurt door middel van lokale apparaten aan de rand van het netwerk. Deze aanpak vermindert de latency aanzienlijk, wat belangrijk is voor toepassingen die snelle, real-time reacties vereisen. Ook wordt de benodigde bandbreedte voor gegevensoverdracht verminderd, wat kostenbesparingen kan opleveren en bijdraagt aan een betere beveiliging en privacy, aangezien minder gegevens worden verzonden.

Werken met data

Functies die werken met edge computing

In de IT-sector zijn er verschillende functies die direct of indirect betrokken zijn bij edge computing. Deze rollen variëren van het ontwerpen en implementeren van edge computing-oplossingen tot het onderhouden en beveiligen ervan. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies:

 1. Netwerkarchitecten: ontwerpen en ontwikkelen netwerkinfrastructuren die edge computing ondersteunen, waarbij ze ervoor zorgen dat de netwerkarchitectuur geschikt is voor gedecentraliseerde gegevensverwerking.
 2. System Engineers: zijn verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van de edge computing-systemen. Ze zorgen voor de integratie van edge devices met het bredere netwerk.
 3. Data scientists en analisten: werken met de gegevens die door edge computing-apparaten worden gegenereerd, vaak in real-time, om inzichten en beslissingsondersteunende informatie te extraheren.
 4. IoT Developers: ontwikkelen en programmeren IoT-apparaten die vaak de primaire bronnen van gegevens zijn in edge computing-omgevingen.
 5. Cloud Engineers: hoewel hun primaire focus op de cloud ligt, werken deze professionals vaak aan oplossingen die zowel cloud- als edge computing-elementen integreren.
 6. Cybersecurity specialisten: met de toename van het aantal apparaten aan de rand van het netwerk, wordt de beveiliging van deze apparaten en de daarop verwerkte gegevens steeds belangrijker. Cybersecurity specialisten in edge computing richten zich op het beveiligen van deze gedecentraliseerde infrastructuur.
 7. Softwareontwikkelaars: ontwikkelen de applicaties die op edge devices draaien, vaak met een focus op optimalisatie voor lagere verwerkingskracht en efficiënte lokale verwerking.
 8. DevOps Engineers: zorgen voor de soepele werking van edge computing-applicaties en systemen, waarbij ze vaak werken aan automatisering, continue integratie en levering in gedistribueerde omgevingen.
Data specialist worden

Voor IT-professionals

Ben je enthousiast over data en IT en wil je je carrière een boost geven? Working Talent biedt de perfecte kansen, zowel voor beginners als ervaren professionals in de IT-sector.

IT traineeship

Ons 12 maanden durende traineeship start met een IT-bootcamp van 8 weken. Hier leer je alles over Agile & Scrum, security, big data, data analyse, AI, development en cloud technologieën. Na de bootcamp specialiseer je je in een gebied zoals data, security, of business intelligence. Je krijgt dan de kans om bij een van onze klanten waardevolle praktijkervaring op te doen, ondersteund door persoonlijke begeleiding en coaching.

IT consultancy
Voor de ervaren IT-professionals zijn er uitdagende rollen als IT consultant. In deze functie werk je aan diverse opdrachten bij onze klanten, waardoor je je netwerk en kennis uitbreidt. Je wordt deel van een gemeenschap van gelijkgestemde professionals, wat ideaal is voor verdere professionele groei en ontwikkeling.

Kies het pad dat het beste bij jou past en wie weet tot snel bij Working Talent!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!