Wat doet een netwerkbeheerder
Alles over de functie van een Netwerkbeheerder

Wat doet een Netwerkbeheerder?

Wat is een Netwerkbeheerder precies en hoe ziet de functie eruit?

In het bedrijfsleven maken we gebruik van diverse systemen zoals werkstations en netwerkapparatuur die verbonden zijn met een centrale server. Al deze netwerken moeten gebruiksklaar zijn voor de eindgebruikers, voldoende capaciteit hebben en veilig zijn. Dit alles komt samen in een gedegen netwerkbeheer. Hoe netwerkbeheer er in de praktijk uit ziet? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Over de functie

Wat is een Netwerkbeheerder?

Netwerkbeheerders zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van een computernetwerk. Zij zorgen ervoor dat alle computers en systemen goed met elkaar communiceren, en dat eindgebruikers hun weg weten te vinden in het netwerk. Het is een zeer uitdagende baan, waarbij je constant moet leren om bij te blijven met de nieuwste technologieën.

Bij sommige bedrijven valt het opzetten en configureren van systemen ook onder de functie van een netwerkbeheerder. Bij grote bedrijven zie je vaak aparte functies voor het systeembeheer en netwerkbeheer. Bij kleine bedrijven is dit vaak een combinatie.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Netwerkbeheerder?

Een netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor een goede werking van het computernetwerk. Denk aan modems, printers, servers, telefoons en de onderlinge samenwerking van alle aanwezige netwerken. Hij of zij zorgt ervoor dat ze goed met elkaar communiceren, bruikbaar zijn voor eindgebruikers en goed zijn beveiligd. Dit zijn de voornaamste taken en verantwoordelijkheden van een netwerkbeheerder:

 • Het configureren, installeren en onderhouden van servers en netwerken

 • Netwerken ontwerpen en het netwerkteam ondersteunen bij het opzetten en implementeren ervan

 • Het opsporen en oplossen van netwerkproblemen

 • Communiceren en onderhandelen met hard- en software providers

 • Het beheren van gebruikersrechten, authenticatie en autorisatie.

 • Problemen oplossen voor werknemers en andere eindgebruikers

 • Het opzetten en beheren van een disaster recovery plan

 • Bijhouden van netwerkdocumentatie

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Netwerkbeheerder is het van belang dat je een probleemoplossend vermogen hebt. Systemen en componenten zijn vaak complex. In deze functie is het van essentieel belang dat je situaties snel herkent, beoordeeld en met een passende oplossing komt. Je weet als geen ander hoe je ICT-projecten van begin tot eind met succes weet te plannen, beheren en uit te voeren. Verder is het belangrijk dat je:

 • Op de hoogte bent van de laatste trends, ontwikkelingen en technologieën in de markt

 • Goede kennis hebt van verschillende soft- en hardware

 • Je goed kunt functioneren binnen een team en leidinggevende skills hebt

Salaris

Wat is het salaris van een Netwerkbeheerder?

Het salaris van een netwerkbeheerder is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de ervaring en de opleiding. Het gemiddelde salaris ligt tussen de €3200 en €4200 bruto per maand. Dit is exclusief eventuele toeslagen voor werk op avonden en weekenden. Daarnaast kun je in deze functie vaak rekenen op een bonus of winstuitkering, afhankelijk van het bedrijf waar je werkt.

Een junior netwerkbeheerder met 0-3 jaar ervaring verdiend ongeveer €2000-3500 bruto per maand. Als je wat meer ervaring hebt, kan het salaris oplopen tot €4000 per maand. Ben je een senior netwerkbeheerder of bekleed je een managementfunctie dan kan het salaris oplopen tot €5500 bruto per maand. Je kunt ook doorstromen naar een functie als netwerkarchitect, netwerkmanager of ICT-manager.

Het salaris van een IT-trainee ligt vaak tussen de €2400 en €3000. Bij Working Talent verdien je als IT-trainee een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Netwerkbeheerder worden

Om netwerkbeheerder te worden heb je een opleiding op hbo- of wo-niveau nodig. Dit kan een hbo-opleiding Informatica, Communication and Information Sciences, technische informatica of Computer Science zijn. Ook heb je een aantal jaren werkervaring nodig binnen de ICT-branche en kunnen werken met netwerkmanagement tools. Verder is het belangrijk dat je kennis hebt van netwerken, routers, switches, firewall beveiliging en virtualisatie.

Om de benodigde kennis en ervaring op te doen kun je starten met een IT-traineeship bij Working Talent. Tijdens het traineeship ontwikkel je jezelf binnen één jaar tot een professionele netwerkbeheerder. Je werkt zowel aan je hard- en softskills en leert jouw kennis op een juiste manier toe te passen in de praktijk.

Waar kom je te werken?


Netwerkbeheerders werken bij allerlei soorten bedrijven, van kleine bedrijven tot multinationals. Zowel voor overheden, non-profitorganisaties als voor commerciële organisaties. Vaak werken ze in een klein team en in sommige gevallen behoort het systeembeheer ook tot hun verantwoordelijkheden. Het komt regelmatig voor dat ze in de avonden of weekenden moeten werken, omdat netwerken dan vaak het drukst zijn.

IT trainee worden

IT-traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en je focussen op netwerkbeheer. En ook goed om te weten: je kunt ook een combinatie kiezen van systeem- en netwerkbeheer, of kennis maken met functioneel of applicatiebeheer.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een IT-professional!