Wat doet iot developer
Alles over de functie van Internet of Things Developer

Wat doet een IoT Developer?

In een wereld die steeds meer verbonden raakt door Internet of Things (IoT)-technologie, speelt de rol van een IoT Developer een cruciale rol in het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van slimme, geïntegreerde systemen. Maar wat houdt deze functie precies in? In dit artikel zullen we de taken, verantwoordelijkheden en vereisten van een IoT Developer beschrijven.

Over de functie

Wat is een IoT Developer?

Een IoT Developer, ook bekend als een Internet of Things Developer, is verantwoordelijk voor het creëren van toepassingen en systemen die apparaten en sensoren met het internet verbinden.

Ze verzamelen en analyseren gegevens, en ondernemer vervolgens actie op basis van die gegevens. De ontwikkelaars spelen een essentiële rol in het bouwen van slimme, geïntegreerde oplossingen die het leven gemakkelijker maken en bedrijfsprocessen optimaliseren.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een IoT Developer?

De dagelijkse taken van een IoT Developer kunnen onder meer het volgende omvatten:

 1. Systeemontwerp: ontwerpen van IoT-systemen, inclusief de hardware, firmware en software die nodig zijn om apparaten en sensoren met elkaar en met het internet te verbinden.
 2. Applicatieontwikkeling: schrijven van code voor mobiele apps, webtoepassingen of desktopsoftware om gegevens van IoT-apparaten te verzamelen, te visualiseren en te beheren.
 3. Apparaatintegratie: selecteren en integreren van geschikte hardwarecomponenten en communicatieprotocollen voor IoT-apparaten.
 4. Gegevensverzameling en -analyse: ontwikkelen van mechanismen voor het verzamelen, opslaan en analyseren van gegevens die door IoT-apparaten worden gegenereerd.
 5. Veiligheid en privacy: implementeren van beveiligingsmaatregelen om de gegevens en apparaten te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en aanvallen.
 6. Schaalbaarheid: ontwikkelen van IoT-systemen die gemakkelijk kunnen worden uitgebreid naarmate het aantal aangesloten apparaten groeit.
 7. Probleemoplossing: oplossen van technische problemen en het identificeren van mogelijke optimalisaties in IoT-systemen.
 8. Samenwerking: werken met multidisciplinaire teams, waaronder hardware-ingenieurs, softwareontwikkelaars en datawetenschappers, om complete IoT-oplossingen te creëren.
Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

De vaardigheden en kwalificaties voor een IoT Developer omvatten:

 1. Kennis van programmeertalen zoals Python, C/C++, Java of JavaScript, afhankelijk van de toepassing.
 2. Begrip van IoT-communicatieprotocollen zoals MQTT, CoAP en HTTP.
 3. Kennis van elektronische componenten, microcontrollers en sensoren die worden gebruikt in IoT-toepassingen.
 4. Bekendheid met IoT-platforms zoals AWS IoT, Azure IoT, of Google Cloud IoT.
 5. Bewustzijn van beveiligingspraktijken en -protocollen in het IoT-landschap.
 6. Het vermogen om gegevens te analyseren en waardevolle inzichten te extraheren uit IoT-gegevens.

Salaris

Wat is het salaris van een IoT Developer?

Het salaris van een IoT Developer kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en de industrie waarin ze werken. Gemiddeld kan het salaris variëren van €45.000 tot €90.000 per jaar, maar ervaren IoT Developers met gespecialiseerde vaardigheden kunnen meer verdienen.


Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als IT trainee. Het salaris van een trainee bij Working Talent is minimaal €3250 per maand (inclusief vakantiegeld). Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.
Jouw droombaan?

IoT Developer worden

Om een succesvolle IoT Developer te worden, is het belangrijk om voortdurend bij te blijven met nieuwe IoT-technologieën en trends. Het volgen van relevante opleidingen en het behalen van certificeringen in IoT-gerelateerde domeinen kan je helpen je carrière te bevorderen en meer mogelijkheden te creëren in de wereld van Internet of Things.

Met het IT traineeship van Working Talent krijg je de mogelijkheid om je kennis te verbreden en relevante ervaring op te doen binnen dit vakgebied. Binnen één jaar kun je een professionele IoT Developer worden en kun je aan de slag bij organisaties waar je voorheen niet binnen kwam.

Waar kom ik te werken?

Als IoT Developer kun je in diverse industrieën en werkomgevingen aan de slag. Dit kan variëren van technologiebedrijven die IoT-platforms ontwikkelen tot de gezondheidszorg, en van slimme stadsprojecten tot de landbouwsector waar je bijdraagt aan precisielandbouw. De mogelijkheden zijn veelzijdig, afhankelijk van je interesses en specialisaties.

Traineeship

IT traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren in één van de volgende vakgebieden: Business & IT, data, security, development of Business Intelligence.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele IT Specialist!