Wat doet een data analist
Alles over de functie van Data Analist

Wat doet een Data Analist?

Wat is een Data Analist precies en hoe ziet de functie van een Data Analist eruit?

De ontwikkelingen rondom data gaan erg snel. Niet alleen de mogelijkheden voor het verzamelen en beheren van data veranderen in een hoog tempo, ook op het gebied van data analyse verandert er veel in korte tijd. Het thema digitale transformatie krijg bij veel organisaties extra aandacht en dit leidt tot een grote vraag aan Data Analisten.

Een Data Analist helpt organisaties deze data inzichtelijk te maken en maakt beslissingen aan de hand van statistische analyses. Wat dit precies inhoudt lees je in dit artikel.

Betekenis

Wat is een Data Analist?

Zoals je net al hebt kunnen lezen, verzamelt een Data Analist data en verwerkt dit tot bruikbare informatie. Er worden dagelijks grote hoeveelheden data verzameld door het bedrijfsleven, de overheid en in de academische wereld. Met veel van deze gegevens wordt weinig tot niks mee gedaan. En dat is natuurlijk zonde!

Aan een Data Analist is het de taak om wél wat te doen met deze gegevens en te verwerken tot relevante informatie. Jij geeft dus eigenlijk betekenis aan de verzamelde data, wat zeer waardevol kan zijn voor een organisatie.

Want aan de hand van statistische analyses kun jij als analist een goede strategie bepalen en ervoor zorgen dat de organisatie betere resultaten behaald.

Functie

Wat doet een Data Analist?

Wat een Data Analist precies doet, hangt erg af van de organisatie. Het is geen afgekaderde rol of eentje die binnen elke organisatie altijd hetzelfde is. Het is afhankelijk van het type organisatie en in welke mate zij momenteel data verzamelen.

Wel zijn er een aantal veelvoorkomende taken die in grote lijnen bij elke organisatie hetzelfde zijn. We hebben het dan over de volgende taken en verantwoordelijkheden van een Data Analist:

  • Ontwerpen en onderhouden van data systemen en databases. Denk aan het oplossen van code fouten en andere gerelateerde problemen.

  • Data ordenen in leesbare formaten.

  • Data interpreteren met behulp van statistische hulpmiddelen. Het is belangrijk dat je belangrijke trends en bepaalde patronen kunt herkennen om de juiste analyses te kunnen maken.

  • Het rapporteren van je analyses aan het management. Aan de hand van de trends en patronen die je hebt ontdekt, maak je voorspellingen en deze deel je binnen de organisatie.

  • Het documenteren van alle analyses, zodat de gegevens inzichtelijk zijn voor andere belanghebbenden.

  • In samenwerking met data scientists, database specialisten, bedrijfsanalisten, database marketeers, programmeurs en leidinggevenden identificeer je mogelijke kansen voor procesverbeteringen, systeembeheer en gegevensbeheer


Over het algemeen besteed je als Data Analist ongeveer 80% van je tijd aan het ophalen, opschonen en voorbereiden van data. De overige tijd besteed je aan het rapporteren en het opsporen en oplossen van problemen.
Kennis en vaardigheden

Wat moet je kunnen als Data Analist?

Als Data Analist is het belangrijk om over een aantal basisvaardigheden te beschikken. Van belang is dat je:

  • Een uitstekend wiskundig vermogen hebt.

  • Gegevens makkelijk kunt analyseren, modelleren en interpreteren.

  • Dat je problemen op een methodische en logische manier kunt oplossen.

  • En dat je aandacht voor detail hebt, goed kunt plannen en werken in teamverband.


En misschien wel één van de belangrijkste basisvaardigheden van een analist is dat je de programmeertaal SQL spreekt. Bijna alle bedrijven bewaren hun gegevens in een database en om toegang te krijgen tot deze data heb je SQL nodig. In vacatures is dit vaak een vereiste.

Het analyseren van de gegevens gebeurt in diverse tools: Excel, Python, R en SAS. Python, R en SAS zijn ook programmeertalen. Hiermee kun je ontwikkelingen zien, statistische analyses uitvoeren en resultaten van de analyses weergeven. Handig om de basis van deze tools te kennen, of anders bereidt zijn om je hier verder in te ontwikkelen.

Salaris

Wat is het salaris van Data Analist?

In Nederland verdient een Data Analist gemiddeld €3400 per maand. Het salaris varieert vaak van €2800 tot €3900. Wat je als analist daadwerkelijk gaat verdienen hangt af van de organisatie, de functie, je ervaring en de afgeronde opleiding.

Het gemiddelde salaris van aan data specialist op universitair niveau is €3700 per maand. Met een hbo-opleiding €3500 en met een mbo-opleiding €3200.

Het salaris van een Data Analist trainee ligt over het algemeen tussen de €2400 en €2900. Bij Working Talent ontvang je als trainee een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld).

Goede carrièremogelijkheden

Data Analist worden

Wil jij graag een uitdagende en veelbelovende carrière als Data Analist? Om te beginnen in deze sector heb je vaak een goede basiskennis nodig van statistische analyses, verschillende organisaties en relevante tools. Daarnaast is het belangrijk dat je een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond richting wiskunde, data, statistiek of economie.

Voor als je nog geen goede basiskennis hebt van statistische analyses en relevante programmeertools, raden we je aan om te beginnen met een Data Traineeship. Na het traineeship kun je aan de slag als junior Data Analist en ontvang je niet alleen een goed salaris, maar gaat er ook een wereld voor je open betreft carrièremogelijkheden!

Data trainee worden

Data traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons Data Traineeship door te groeien naar functies als Data Analist, Data Scientist of Data Engineer. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele data specialist en je bent gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het Data Traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve IT-bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren als data specialist.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een echte professional.

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!