It specialist
Alles over de functie van IT-specialist

Wat doet een IT-specialist?

Informatie- en communicatietechnologieën (ICT) spelen in de huidige wereld vol met technologie een cruciale rol binnen organisaties. IT-specialisten - ook wel technische experts genoemd - spelen hierbij een essentiële rol. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van alle IT-oplossingen. Maar wat houdt deze functie precies in en welke verantwoordelijkheden vallen nog meer onder het takenpakket van een IT-specialist? Dat lees je in dit artikel.

Functie en verantwoordelijkheden

Wat doet een IT-specialist?

Een IT-specialist is iemand die veel kennis en expertise heeft op het gebied van informatietechnologie (IT). Het is aan hem of haar om technische oplossingen te ontwikkelen, te implementeren én te onderhouden. Deze oplossingen moeten de zakelijke doelen van een organisatie ondersteunen en ervoor zorgen dat de medewerkers al hun werkzaamheden zo goed en efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren.

Een IT-specialist kan zich specialiseren in meerdere vakgebieden en/of domeinen. Welke taken en verantwoordelijkheden een IT specialist heeft zijn afhankelijk van het vakgebied die ze kiezen. We noemen er een paar:

 • Systeembeheer: binnen dit vakgebied ben je verantwoordelijk voor alle IT-systemen en servers. Systeembeheerders zorgen voor de installatie, configuratie, onderhoud en optimalisatie van hardware en software. Dit om ervoor te zorgen dat systemen soepel en veilig functioneren.
 • Applicatieontwikkeling: dit omvat het creëren van op maat gemaakte software oplossingen. Applicatie ontwikkelaars werken aan van alles: van intrne bedrijfsapplicaties tot aan klantgerichte softwareproducten.
 • Cyberbeveiliging: de afgelopen jaren is de cybercriminaliteit behoorlijk toegenomen. Cyber security specialisten ontwikkelen en implementeren beveiligingsmaatregelen om IT-systemen en gegevens te beschermen tegen aanvallen van hackers. Je kunt ook aan de slag als ethisch hacker: dan probeer je juist in te breken in de systemen, maar op verzoek van de organisatie, om zo alle systemen zo goed mogelijk te testen op mogelijke aanvallen.
 • Gegevensbeheer: je kunt aan de slag als database manager of database administrator voor het beheer en onderhoud van databases. Je bent dan verantwoordelijk voor het ontwerpen van databaseschema's, het beheren van de gegevens en het uitvoeren van back-ups en hersteloperaties. Maar je kunt ook aan de slag als data analist, data engineer of data scientist. Dan houd jij je bezig met het verzamelen, analyseren en intepreteren van grote datasest om waardevolle inzichten te genereren.
 • Cloudbeheer: als cloud engineer ben je verantwoordelijk voor het beheren, implementeren en optimaliseren van cloudinfrastructuur- en diensten. Je zorgt ervoor dat bedrijfsgegevens veilig en efficiënt worden opgeslagen en beheerd in de cloud.
 • Business Intelligence: als BI specialist ben je verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en presenteren van bedrijfsgegevens die de besluitvormingen ondersteunen. Je creëert dashboards en rapporten om een duidelijk ocerzich te bieden in de prestaties van de organisatie.
 • IT projectmanagement: als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het leiden en coördineren van IT-projecten binnen de organisatie. Je zorgt ervoor dat alle projecten binnen de vastgestelde tijd en budget worden opgeleverd.
 • Software testing: in dit vakgebied ben je gespeciliseerd in het testen van software. Als software tester voer je verschillende testen uit om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de kwaliteitsnormen en vrij zijn van bugs en fouten.
Vaardigheden en competenties

Wat moet je kunnen als IT-specialist?

Als IT-specialist is het belangrijk om over een goede kennis en expertise te beschikken op het gebied van IT. Je weet hoe je technische oplossingen moet ontwikkelen, kunt implementeren en onderhouden. Andere competenties die van belang zijn:

 • Kennis van relevante technologieën, tools en frameworks. Afhankelijk van welk vakgebied je kiest.
 • Je bent in staat om complexe technische problemen te analyseren en zo effectief mogelijk op te lossen.
 • Je kunt goed samenwerken met andere IT-professionals om succesvolle oplossingen te ontwikkelen.
 • Het is belangrijk dat je technische concepten helder kunt uitleggen aan niet-technische collega's.
 • Het IT-landschap verandert snel, dus je bent bereid om voortdurend bij te leren en je aan te passen aan nieuwe technologieën.
Salaris

Wat is het salaris van een IT-specialist?

Het salaris van een IT-specialist varieert op basis van ervaring, specialisatie, locatie en het type organisatie waarvoor je komt te werken. Gemiddeld genomen ligt het salaris van een IT-specialist tussen de € 2.500 en € 6.000 per maand.

Bij Working Talent bieden we maatwerk IT-traineeships aan waarbij je de kans krijgt om te groeien naar een rol binnen de volgende vakgebieden: Business Intelligence, Cloud/DevOps, software development, data analytics en security. Als IT trainee bij Working Talent verdien je een salaris van €3000 per maand. Na afronding van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je daarvoor een passend salaris.

Jouw droombaan?

IT-specialist worden

Wil je graag IT-specialist worden? Dan is het belangrijk dat je beschikt over de juiste opleiding en kennis. Met het IT-traineeship van Working Talent leer jij alles over de IT-fundamentals en kun je jouw kennis gelijk in de praktijk brengen.

Gedurende een jaar krijg je alle ruimte om je vaardigheden te ontwikkelen en relevante werkervaring op te doen. Zo kun je straks aan de slag als junior IT-specialist. Of data specialist, security specialist, BI specialist. Afhankelijk van de specialisatie die je kiest!

Ontdek vandaag nog je mogelijkheden en start je carrière in de IT!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!