Bi developer
Alles over de functie van BI Developer

Wat doet een Business Intelligence Developer?

Wat is een Business Intelligence Developer precies en hoe ziet de functie van een BI Developer er uit?

Binnen een organisatie wordt er veel verschillende data verzameld. Al deze ‘stukjes informatie’ zouden voor iedereen binnen handbereik moeten zijn. Wel geselecteerd op bijvoorbeeld afdeling, want wat voor de inkoper belangrijk is, geldt niet voor de marketing. Een Business Intelligence Developer maakt dit mogelijk. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel.

Over BI

Wat is Business Intelligence?

Organisaties verzamelen steeds meer data. Een goede verwerking van deze informatie kan ervoor zorgen dat het bedrijf effectiever kan werken en betere beslissingen kan maken. Hiervoor is het van belang dat elke medewerker op iedere afdeling beschikt over de voor hem of haar relevante informatie.

En dat is precies waar Business Intelligence om de hoek komt kijken: dit is het creëren van één overzicht van alle data. Het is een combinatie van bedrijfsanalyses, datamining, datavisualisaties, datatools en infrastructuur. Met deze data ben je in staat om veranderingen teweeg te brengen, inefficiënties weg te nemen en snel in te spelen om vraag en aanbod.

Over de functie

Wat is een Business Intelligence Developer?

Een Business Intelligence (BI) Developer is iemand die data toegankelijk maakt voor de eindgebruiker. De Developer weet de informatie zo te vormen dat het tot nuttige inzichten leidt. Hiervoor maakt de BI Developer rapportages en dashboards en is hij of zij betrokken bij het inrichten en opbouwen van het datawarehouse. We maken daarbij onderscheid tussen twee soorten developers:

  • Front-end BI Developer: maakt informatie toegankelijk voor de eindgebruiker. Deze functie lijkt in de praktijk veel op de van een BI Consultant.

  • Back-end BI Developer: brengt alle ‘losse stukjes’ informatie in één magazijn (datawarehouse), zodat de front-end developer het kan verwerken tot overzichtelijke rapporten en visualisaties.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een BI Developer?

Een BI Developer verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van alle informatie binnen de organisatie voor de eindgebruiker. Een front-end developer praat hiervoor veel met medewerkers voor wie de rapporten, grafieken en dergelijke zijn bedoeld. Deze informatie vertaald hij of zij door naar automatiseringstermen om er een data dashboard van te maken. De functie komt sterk overeen met de van een BI Consultant: lees hier alle taken die daarbij horen.

De informatie die de front-end ontwikkelaar nodig heeft moet ergens vandaan komen: en dat is precies de taak van de back-end developer. Hij of zij zorgt ervoor dat:

  • Alle gegevens binnen een organisatie uit verschillende spreadsheets of databases in een datawarehouse worden verwerkt.

  • Alle brokjes informatie bij elkaar brengt en standaardiseert.

  • In veel gevallen moet de informatie nog worden opgeschoond en worden geconverteerd.

  • Alle gegevens in technisch optimale vorm klaar staan voor de front-end BI Developer of BI Consultant.

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Business Intelligence Developer is het belangrijk dat je kennis hebt van ETL-processen en ERP. Ook is het belangrijk dat je ervaring hebt met Power BI, SQL en ervaring met databases. Verder beschikt een goede BI ontwikkelaar over de volgende persoonlijke eigenschappen:

  • Een gezonde dosis perfectionisme om tot het beste resultaat te komen betreft de inrichting van algoritmes en datawarehouses.

  • Je bent analytisch en kunt makkelijk inzichten waarnemen uit data.

  • Je kunt de behoeften van de opdrachtgever goed in kaart brengen en hen adviseren.

Salaris

Wat is het salaris van een BI Developer?

Het salaris van een BI Developer ligt gemiddeld tussen de €3000 en €6000. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als beginnend BI Developer ligt je salaris ongeveer tussen de €2800 en €3400. Het salaris van een medior Business Intelligence ontwikkelaar ligt tussen de €3400 en €4500 per maand en van een senior kan oplopen tot de €6500. Hoe hoger je afgeronde opleiding en hoe meer ervaring je hebt, des te meer je gaat verdienen.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als BI trainee. Als trainee bij Working Talent verdien je minimaal €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Business Intelligence ontwikkelaar worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière als Business Intelligence Developer? Om in deze functie aan de slag te gaan is het belangrijk dat je hbo- of wo-opleiding hebt afgerond. Daarbij kun je denken aan opleidingen richting Technische Bedrijfskunde, Business IT & Management, Business Analytics of Kunstmatige Intelligentie.

Daarnaast is het van belang dat je kennis hebt van ETL-processen, ERP, Power BI, SQL en met databases. Om deze ervaring op te doen kun je overwegen om te starten met een Business & IT traineeship. Tijdens het traineeship leer je alles om binnen één jaar een Business Intelligence ontwikkelaar te worden.

Waar kom ik te werken?

De arbeidsmarktperspectief in de ICT is erg goed. Zo kun je in deze functie aan de slag bij zowel consultancy bedrijven als bij grote commerciële organisaties. Bij grote bedrijven is de hoeveelheid data vaak groot en kun je je vaak bezighouden met diverse vraagstukken binnen één organisatie. Bij Working Talent is de vraag groot naar BI trainees. Vanuit het traineeship kun je doorgroeien naar junior - medior - tot senior BI Specialist. Het is ook mogelijk om door te groeien naar een managementfunctie.

Traineeship volgen bij Working Talent

Business & IT traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. In dit geval verzekerd van een functie als BI Developer!

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over het vakgebied Business Intelligence.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot Business Intelligence Specialist!