Bi consultant
Alles over de functie van BI Consultant

Wat doet een Business Intelligence Consultant?

Wat is een Business Intelligence Consultant precies en hoe ziet de functie van een BI Consultant er uit?

De term ‘Business Intelligence’ hoor je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Maar wat is het precies? En ben je benieuwd of het bij jou past? In dit artikel delen we alles over de functie van een BI Consultant (ook wel BI Specialist of BI Analist genoemd).

Over BI

Wat is Business Intelligence?

Business Intelligence helpt bedrijven bij het nemen en onderbouwen van operationele en strategische beslissingen door gebruik te maken van de beschikbare kennis binnen de organisatie. Alle kennis wordt in één systeem opgeslagen door datamining en datawarehousing toe te passen. Met deze gegevens kun je verbanden leggen, trends zien en ontwikkelingen volgen.

In de praktijk komt het er dus op neer dat je een begrijpelijk overzicht creëert van alle data waarover een organisatie beschikt. Het is een combinatie van bedrijfsanalyses, datamining, datavisualisaties, datatools en infrastructuur. Met deze data ben je in staat om veranderingen teweeg te brengen, inefficiënties weg te nemen en snel in te spelen om vraag en aanbod.

Over de functie

Wat is een Business Intelligence Consultant?

Een Business Intelligence (BI) Consultant - ook wel BI Specialist of BI Analist genoemd - is iemand die verbanden legt tussen data en informatie uit verschillende systemen binnen de organisatie. Hierbij kun je denken aan informatie over concurrentie, klanten, financiële data, beslissingsprocessen en marktsituaties. Al deze informatie wordt gebundeld en inzichtelijk gemaakt in één systeem, zodat het bedrijf aan de hand van deze gegevens beslissingen kan maken.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Business Intelligence Consultant?

Een BI Consultant focust zich vaak op een complex vraagstuk vanuit het management. Hiervoor ga je allereerst in gesprek met de betrokkenen om de problematieken te begrijpen. Vervolgens verzamel je alle belangrijke data om daarmee rapportages te kunnen bouwen. Dit verwerk je in één overzichtelijk systeem - ook wel datawarehouse genoemd.

In zo’n opslagplaats kun je data met elkaar combineren als een soort kubus. Zo kun je bijvoorbeeld in een rapport aangegeven wat de verkoop per maand en/of per regio is. Op basis van alle data die je verwerkt in het systeem kan je de klant goed adviseren.

Het aanroepen, verzamelen, omvormen en laden van data naar het datawarehouse staat beter bekend als ETL: Extract, Translate en Load. Een Business Intelligence Analist maakt vaak twee soorten rapporten:

 • Terugkerende rapporten (dagelijks, wekelijks of maandelijks) die eenmalig zijn geproduceerd en daarna alleen wat bijsturing nodig hebben.

 • Ad-hoc rapporten die eenmalig antwoord geven op een business vraag.

Taken en verantwoordelijkheden van een BI Consultant:

 • Het verzamelen, beoordelen en verwerken van data in een datawarehouse (ETL)

 • Inrichten en updaten van het datawarehouse

 • Uitvoeren van data analyses

 • Opstellen van terugkerende rapportages

 • Maken van visuele presentaties

 • Advies geven aan de hand van de verzamelde data

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Business Intelligence specialist is het belangrijk dat je kennis hebt van ETL-processen en ERP. Ook is het belangrijk dat je ervaring hebt met Power BI, SQL en ervaring met databases. Verder beschikt een goede BI Specialist over de volgende persoonlijke eigenschappen:

 • Je bent analytisch ingesteld en herkent commerciële kansen

 • Je bent proactief, flexibel en je hebt een probleemoplossend vermogen.

 • Je kunt goed zelfstandig én in teamverband werken

Salaris

Wat is het salaris van een BI Consultant?

Het salaris van een BI Consultant ligt gemiddeld tussen de €3000 en €6000. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als beginnend BI Specialist ligt je salaris ongeveer tussen de €2800 en €3400. Het salaris van een medior Business Intelligence Consultant ligt tussen de €3400 en €4500 per maand en van een senior kan oplopen tot de €6500. Hoe hoger je afgeronde opleiding en hoe meer ervaring je hebt, des te meer je gaat verdienen.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als BI trainee. Bij Working Talent verdien je als trainee minimaal €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Business Intelligence Consultant worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière als Business Intelligence Analist? Om in deze functie aan de slag te gaan is het belangrijk dat je hbo- of wo-opleiding hebt afgerond. Daarbij kun je denken aan opleidingen richting Business IT & Management, Technische Bedrijfskunde, Big data, Machine learning, Bedrijfskundige Informatica en Business Analytics.

Daarnaast is het van belang dat je kennis hebt van ETL-processen en ERP. Ook is het belangrijk dat je al ervaring opgedaan hebt met BI projecten, en ervaring met Power BI, SQL en met databases. Om deze ervaring op te doen kun je overwegen om te starten met een Business & IT traineeship. Tijdens het traineeship leer je alles om binnen één jaar een Business Intelligence Specialist te worden.

Waar kom ik te werken?

De arbeidsmarktperspectief binnen de ICT is erg goed. Zo kun je in deze functie aan de slag bij zowel consultancy bedrijven als bij grote commerciële organisaties. Bij grote bedrijven is de hoeveelheid data vaak groot en kun je je vaak bezighouden met diverse vraagstukken binnen één organisatie. Bij Working Talent is de vraag groot naar BI trainees. Vanuit het traineeship kun je doorgroeien naar junior - medior - tot senior BI Specialist. Het is ook mogelijk om door te groeien naar een managementfunctie.

Traineeship volgen bij Working Talent

Business & IT traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT-traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. In dit geval verzekerd van een functie als BI Specialist!

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over het vakgebied Business Intelligence.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot Business Intelligence Consultant!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!