Wat doet big data specialist
Alles over de functie van Big Data Specialist

Wat doet een Big Data Specialist?

Big Data Specialisten zijn de rots in de branding als het gaat om het werken met en analyseren van zeer grote datasets die traditionele data-verwerkingsaanpakken te boven gaan. Hun expertise helpt organisaties om inzicht te verkrijgen uit enorme hoeveelheden ongestructureerde gegevens, wat essentieel is voor strategische besluitvorming. Lees verder om te ontdekken hoe Big Data Specialisten te werk gaan en welke vaardigheden zij nodig hebben.

Over de functie

Wat doet een Big Data Specialist?

Een Big Data Specialist houdt zich bezig met het verzamelen, opslaan, verwerken en analyseren van grote datasets die te complex zijn voor traditionele databasemanagementsystemen.

Hun taken omvatten het ontwerpen van grote data-infrastructuren, het implementeren van geavanceerde verwerkingstechnieken en het waarborgen van de integriteit en toegankelijkheid van data. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van algoritmes die organisaties helpen om uit deze grote hoeveelheden data waardevolle inzichten te halen.

Een overzicht van alle taken en verantwoordelijkheden:

  • Data verzameling: Big Data Specialisten verzamelen data uit diverse bronnen, zoals IoT-apparaten, online transacties en sociale media platforms. Deze data is vaak ongestructureerd en vereist geavanceerde verzameltechnieken.
  • Data opslag en beheer: na de verzameling zorgen Big Data Specialisten ervoor dat de data op een efficiënte, veilige en toegankelijke manier wordt opgeslagen. Dit vereist kennis van technologieën zoals Hadoop en cloud-oplossingen.
  • Data verwerking: zij gebruiken geavanceerde tools en technologieën om grote hoeveelheden data snel te verwerken. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van streaming data processing technologieën zoals Apache Kafka en Apache Spark.
  • Data analyse en mining: het analyseren van grote datasets om patronen, trends en andere bruikbare inzichten te identificeren is een kernonderdeel van hun werk. Big Data Specialisten gebruiken hiervoor geavanceerde analytics en machine learning technieken.
  • Visualisatie en rapportage: ze zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van duidelijke en inzichtelijke visualisaties van complexe datasets en het rapporteren van bevindingen aan belangrijke stakeholders.
Vakgebieden

Verschillende disciplines binnen big data

Binnen de wereld van big data zijn er verschillende specialisaties mogelijk, elk met unieke verantwoordelijkheden en technieken.

Big Data Engineering

Big Data Engineers
ontwerpen de structuren die nodig zijn om grote datasets te verzamelen, op te slaan en te analyseren. Zij zorgen voor een naadloze integratie van verschillende data-bronnen en -technologieën binnen een organisatie.

Data Lake Management

Specialisten in Data Lake Management richten zich op het beheren en optimaliseren van data lakes, waar ongestructureerde en semi-gestructureerde data wordt opgeslagen. Zij zorgen voor de beveiliging en kwaliteit van de data binnen deze omgevingen.

Data Security

Gezien de hoeveelheid en gevoeligheid van de verwerkte data, is data security een cruciale specialisatie binnen big data. Deze security professionals ontwikkelen en implementeren beveiligingsprotocollen om te zorgen dat alle verzamelde en opgeslagen data beschermd blijft tegen ongeautoriseerde toegang en aanvallen.

Functie eisen

Wat moet je kunnen als Big Data Specialist?

Om als Big Data Specialist te excelleren, zijn er diverse kernvaardigheden nodig:

  • Grondige kennis van big data technologieën zoals Hadoop, Spark, en Kafka is essentieel.
  • Vaardigheid in programmeertalen die veel gebruikt worden in data science, zoals Python en Scala.
  • Ervaring met data warehousing oplossingen en kennis van cloud-platformen zoals AWS, Azure of Google Cloud.
  • Sterke analytische vaardigheden en de capaciteit om grote hoeveelheden data te interpreteren.
  • De bekwaamheid om complexe data-bevindingen te visualiseren en te presenteren aan niet-technisch publiek.
Salaris

Wat is het Salaris van een Big Data Specialist?

Het salaris van een Big Data Specialist ligt gemiddeld rond de €4500 per maand. De salarissen variëren van €3000 tot €6000. Wat je exact gaat verdienen als Data Specialist is natuurlijk afhankelijk van je ervaring, kennis en het type organisatie. Ervaring verhoogt het salaris aanzienlijk, net als een hoger opleidingsniveau. De rol binnen de organisatie bepaalt ook het salaris; leidinggevende posities en specialistische functies verdienen vaak meer. Dit kan oplopen tot €6500 of meer.

Baankansen

Data Specialist worden

Een carrière als Big Data Specialist start gewoonlijk met een relevante bachelor- of masterdiploma in vakgebieden zoals data science, computerwetenschappen of informatietechnologie. Veel professionals stappen in na een paar jaar ervaring in verwante IT-functies, versterkt door gespecialiseerde certificaten zoals die van Amazon Web Services of Cloudera.

Wil jij een kickstart geven aan je data carrière? Dan raden we ons Data traineeship aan! Binnen 12 maanden krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele data specialist en ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. Het traineeship start met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren in het vakgebied data.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele data specialist!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!