Ai developer
Alles over de functie van AI Developer

Wat doet een Artificial Intelligence Developer?

Wat is een Artificial Intelligence Developer precies en hoe ziet de functie van een AI Developer er uit?

Een AI Developer maakt kunstmatige-intelligentiesoftware en applicaties die een organisatie kan gebruiken. Dat klinkt logisch, maar is zo makkelijk nog niet. Hiervoor moet je algoritmes programmeren die leren van gebeurtenissen uit het verleden. Hoe dat precies in zijn werk gaat? In dit artikel lees je alles over de functie van een AI ontwikkelaar (ook wel AI Engineer genoemd).

Over AI

Wat is Artificial Intelligence?

Artificial Intelligence heeft een grote impact in het bedrijfsleven. Voornamelijk op het vlak van productiviteit door de optimalisatie van tijdsbesteding, veiligheid en correctheid. Ook in ons privéleven is het niet meer weg te denken: de thermostaat van je woning weet precies wat voor weer het buiten is en je robotgrasmaaier kent je tuin als geen ander. Dit wordt allemaal mede mogelijk gemaakt door AI.

Met artificiële intelligente kunnen we toestellen, applicaties, software en nog veel meer, intelligent maken. We spreken van AI als je een softwareprogramma iets wilt laten doen, zonder dat je dit expliciet vraagt, het tóch doet.

Binnen de AI worden termen als Machine Learning en Deep Learning veel gebruikt. Dit zijn algoritmes die data verzamelen om hier weer van te leren en voorspellingen van te maken. Denk aan het omzetten van spraak naar tekst of het herkennen van objecten en patronen. Deep Learning gaat nog een stapje verder en maakt het mogelijk om patronen te herkennen die voor het menselijk brein onmogelijk zijn.

Over de functie

Wat is een Artificial Intelligence Developer?

Een Artificial Intelligence (AI) Developer (of engineer) is iemand die zich bezighoudt met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hij of zij kijkt onder andere naar hoe deze technologie binnen de organisatie in te zetten is. De AI Engineer werkt met Machine Learning technieken zoals natuurlijke taalverwerking en neurale netwerken om modellen te bouwen die AI-gebaseerde toepassingen aandrijven.

De functie van een AI Developer is niet hetzelfde als die van een Data Engineer of Data Scientist. Een Data Engineer schrijft programma;s uit om gegevens uit bronnen te extraheren en te transformeren, zodat ze kunnen worden geanalyseerd. Data Scientist bouwen machine learning modellen die zijn bedoeld om zakelijke besluitvormingen te maken. Ze bekijken de organisatie vaak vanuit een hoger strategisch punt dat een AI Engineer dat doorgaans doet.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een AI Developer?

Een AI Developer (of AI Engineer) bouwt AI-modellen die relevante inzichten geven en organisaties kunnen gebruiken om beslissingen mee te maken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld computergames: het creëren van verschillende karakters met een bepaald gedrag in een game. Of je houdt je bijvoorbeeld bezig met het verbeteren van de communicatie tussen mens en computer. Dit heet Natural Language Processing (NLP). Hiermee kan je apps als Siri of Alexa optimaliseren. Een andere mogelijkheid is Machine Learning: de machine taken laten uitvoeren op basis van grote hoeveelheden data en algoritmes.

Taken en verantwoordelijkheden van een AI Engineer:

  • Samen met de betrokkenen bepalen waar de problemen liggen en welke oplossing daarbij past.

  • Ontwikkelen van innovatieve technieken voor AI-oplossingen.

  • Maken van uitgebreide analyses en adviezen voor optimalisatie.

  • Gebruiken en ontwikkelen van nieuwe AI-tools.

  • Uitvoeren van data analyses en ontwikkelen van AI-algoritmes.

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Artificial Intelligence Developer is het belangrijk dat je kennis hebt van programmeren en wiskundige statistieken. De meest gebruikte talen in AI en met Machine Learning zijn Python, C++ of Java. Naast deze technische vaardigheden, is het belangrijk dat je ook over een aantal persoonlijke vaardigheden beschikt:

  • Je denkt graag out-of-the-box en probeert nieuwe ideeën uit.

  • Je bent altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, zowel binnen als buiten de branche waar je werkzaam bent.

  • Je kunt de belangen en behoeften van de organisaties goed vertalen op strategisch en tactisch niveau

  • Je kunt goed met meerdere persoonlijkheden binnen één organisatie overweg.

Salaris

Wat is het salaris van een AI Developer?

Het salaris van een AI Developer ligt gemiddeld tussen de €3000 en €5500. Wat je daadwerkelijk verdient is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als beginnend AI Developer ligt je salaris ongeveer tussen de €2800 en €3400. Het salaris van een medior Artificial Intelligence engineer ligt tussen de €3400 en €4500 per maand en van een senior kan oplopen tot de €5500. Hoe hoger je afgeronde opleiding en hoe meer ervaring je hebt, des te meer je gaat verdienen.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als AI trainee. Bij Working Talent verdien je als trainee minimaal €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Artificial Intelligence ontwikkelaar worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière als Artificial Intelligence Developer? Om in deze functie aan de slag te gaan is het belangrijk dat je hbo- of wo-opleiding hebt afgerond. Daarbij kun je denken aan opleidingen richting Computer Science, Business IT & Management, Business Analytics of Kunstmatige Intelligentie.

Daarnaast is het van belang dat je kennis hebt van programmeren in Python, C++ of Java, en dat je alles weet van wiskundige statistieken. Om deze kennis op te doen kun je overwegen om te starten met een Business & IT traineeship. Tijdens het traineeship leer je alles om binnen één jaar een Artificial Intelligence ontwikkelaar te worden.

Als software developer is het ook mogelijk om de switch te maken naar de rol van een AI ontwikkelaar.

Waar kom ik te werken?

De arbeidsmarktperspectief in de ICT is erg goed. Zo kun je in deze functie aan de slag bij zowel consultancy bedrijven als bij grote commerciële organisaties. Bij grote bedrijven is de vraag naar AI groter en kun je je bezighouden met diverse vraagstukken binnen één organisatie. Bij Working Talent is de vraag groot naar AI trainees. Vanuit het traineeship kun je doorgroeien naar junior - medior - tot senior AI Specialist. Het is ook mogelijk om door te groeien naar een managementfunctie.

Trainee worden bij Working Talent

Business & IT traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan. In dit geval verzekerd van een functie als AI Developer!

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over het vakgebied Artificial Intelligence.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot Artificial Intelligence Specialist!

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!