Wat doet data architect
Alles over de functie van Data Architect

Wat doet een Data Architect?

Wat is een Data Architect precies en hoe ziet de functie eruit? Tegenwoordig speelt data een centrale rol bij de meeste organisaties. De rol van een Data Architect is daarbij van belang - zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, structureren en onderhouden van de data-infrastructuur. Zij bepalen hoe effectief de data van een organisatie gebruikt kan worden. In dit artikel ontdek je wat een Data Architect precies doet, welke vaardigheden nodig zijn en wat de carrièremogelijkheden zijn.

De databasis

Wat is een Data Architect?

Een Data Architect is de ontwerper van de digitale databasis van een organisatie. Ze creëren de blauwdrukken voor datasystemen en bepalen hoe data wordt verzameld, opgeslagen, beheerd, geïntegreerd en gebruikt binnen een organisatie. Dit omvat het werken met grote en complexe databases en het vinden van manieren om deze data efficiënter te maken voor analyse en zakelijk gebruik.

De rol van een data architectuur


Data-architectuur verwijst naar een systematisch en gestructureerd framework dat bepaalt hoe data wordt verzameld, opgeslagen, gebruikt, beheerd en geïntegreerd binnen een organisatie. Het is ontworpen om de bedrijfsstrategie te ondersteunen door ervoor te zorgen dat data op een effectieve en efficiënte manier wordt gebruikt. Het omvat onder andere de dataopslag, datamodellering, data-integratie, data governance en de beveiliging van data.

Functie

Wat doet een Data Architect?

De taken van een Data Architect omvatten het volgende:

 • Ontwerpen van de datastructuur en architectuur voor de organisatie.
 • Ontwikkelen van databeleid, standaarden en modellen.
 • Werken met databasebeheerders en data engineers om structuren te implementeren.
 • Evalueren en verbeteren van bestaande databases en data systemen.
 • Identificeren van nieuwe technologieën die de opslag, organisatie en analyse van data kunnen verbeteren.
 • Waarborgen van de beveiliging en compliance van de data-infrastructuur.

Andere rollen die veel met data werken zijn: data engineers, data analisten, data scientists, data managers, database administrators en database managers.

Kennis en vaardigheden

Wat moet je kunnen als Data Architect

Als Data Architect is het belangrijk om over een breed scala aan vaardigheden en kennis te beschikken. Deze rol vereist een combinatie van technische expertise, zakelijk inzicht en communicatievaardigheden.

Het is een rol die voortdurende leer- en aanpassingsvermogen vereist, gezien de snelle technologische veranderingen en de behoeften van de organisatie die continu veranderen. De belangrijkste vaardigheden op een rij:

 • Databasebeheer: kennis van databasetechnologieën zoals SQL en NoSQL is cruciaal. Je moet databases kunnen ontwerpen, implementeren en beheren.
 • Datamodellering: vaardigheid in het creëren van datastructuren, het ontwerpen van schema's en het opzetten van datawarehouses.
 • Programmeertalen: kennis van programmeertalen zoals Python, Java, of Scala kan belangrijk zijn, vooral voor het ontwerpen van data-integratie- en transformatieprocessen.
 • Data-integratie en ETL: ervaring met ETL-processen (Extract, Transform, Load) en tools, evenals het integreren van data uit verschillende bronnen.
 • Cloudtechnologieën: kennis van cloudgebaseerde oplossingen zoals AWS, Azure, of Google Cloud Platform, aangezien veel organisaties hun data in de cloud opslaan en verwerken.
 • Netwerk- en beveiligingskennis: begrip van netwerkarchitectuur en data-beveiligingspraktijken om ervoor te zorgen dat de data-infrastructuur veilig is.

Daarnaast is het belangrijk dat je over analytische en probleemoplossende vaardigheden beschikt, goed kunt communiceren en goed kunt samenwerken met anderen.

Salaris

Wat is het salaris van Data Architect?

Het salaris van een Data Architect kan variëren op basis van verschillende factoren zoals locatie, ervaring, opleidingsniveau, en de specifieke industrie waarin men werkzaam is. Het gemiddelde salaris voor een Data Architect in Nederland ligt tussen de €3.500 en €6.000 per maand. Voor iemand die net begint, kan het salaris aan de lagere kant van deze schaal liggen, rond de €3.000 tot €3.500 per maand.

Met meer ervaring, specialisatie en eventueel leidinggevende verantwoordelijkheden kan het salaris oplopen tot €6.000 per maand of zelfs hoger. Dit is vaak afhankelijk van de complexiteit van de rol en de grootte van de organisatie.

Het salaris van een Data trainee ligt over het algemeen tussen de €2500 en €3000. Bij Working Talent ontvang je als trainee een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld). Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en daarvoor een passend salaris ontvangen.

Goede carrièremogelijkheden

Data Architect worden

Om Data Architect te worden, is meestal een achtergrond in computerwetenschappen, informatietechnologie of een verwant veld vereist, vaak op hbo- of wo-niveau. Ervaring met databeheer en -ontwerp is cruciaal. Certificeringen op het gebied van databeheer en IT-architectuur kunnen ook nuttig zijn.

Voor degenen die hun carrière als Data Architect willen beginnen of verder ontwikkelen, zijn er traineeships en gespecialiseerde opleidingen beschikbaar. Deze programma's bieden een combinatie van theoretische kennis en praktische ervaring, essentieel voor het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn in deze rol.

Bij Working Talent duurt het traineeship 12 maanden en leer je alles over data. Je doet relevante werkervaring op bij één van onze opdrachtgevers in Nederland, zodat je je kunt ontwikkelen tot een echte data specialist.