Wat doet data manager
Alles over de functie van Data Manager

Wat doet een Data Manager?

Wat is een Data Manager precies en hoe ziet de functie eruit? Met de groeiende hoeveelheid data die bedrijven en organisaties verzamelen, wordt de behoefte aan professioneel datamanagement steeds groter. Een Data Manager is verantwoordelijk voor het beheren, organiseren en veiligstellen van data. In dit artikel ontdek je wat een Data Manager doet, welke vaardigheden nodig zijn en wat de carrièremogelijkheden zijn.

Functie

Wat doet een Data Manager?

Een Data Manager is de spil in het beheren en optimaliseren van data binnen een organisatie. Deze rol omvat een breed scala aan taken, waaronder:

  • Het ontwerpen, implementeren en onderhouden van databeheersystemen.
  • Zorgen voor de beveiliging en integriteit van data.
  • Het opstellen van datamanagementplannen en -richtlijnen.
  • Samenwerken met IT-afdelingen en dataspecialisten om databronnen te integreren en te optimaliseren.
  • Het monitoren van datakwaliteit en het ondernemen van acties om deze te verbeteren.
  • Het begeleiden en trainen van personeel in databeheerpraktijken.

De functie van een Data Manager is divers en kan variëren afhankelijk van de sector en de grootte van de organisatie.

Andere rollen die veel met data werken zijn: data engineers, data analisten, data scientists, database administrators en database managers.

Kennis en vaardigheden

Wat moet je kunnen als Data Manager

Voor de rol van Data Manager zijn de volgende vaardigheden en kennisgebieden essentieel:

  • Sterke analytische vaardigheden en het vermogen om complexe datastructuren te begrijpen.
  • Kennis van datamanagementprincipes en -praktijken.
  • Ervaring met databasesystemen zoals SQL, NoSQL, en data warehousing.
  • Kennis van wetgeving en richtlijnen met betrekking tot dataprivacy en -beveiliging.
Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden voor het overbruggen van de kloof tussen IT en het management. Ook leiderschapskwaliteiten zijn erg belangrijk voor het aansturen van teams en projecten.
Salaris

Wat is het salaris van Data Manager?

Het salaris van een Data Manager in Nederland varieert meestal tussen €3.500 en €5.500 per maand, afhankelijk van ervaring, opleiding en de sector waarin je werkt.

Het salaris van een Data trainee ligt over het algemeen tussen de €2500 en €3000. Bij Working Talent ontvang je als trainee een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand (inclusief vakantiegeld). Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior/medior rol en doorgroeien naar een management functie.

Goede carrièremogelijkheden

Data Manager worden

Om Data Manager te worden, is een achtergrond in IT, datawetenschap, of een gerelateerd veld vaak essentieel. Een hbo- of wo-diploma in een relevante richting is meestal vereist. Voortdurende professionele ontwikkeling en certificeringen op het gebied van databeheer en -beveiliging kunnen ook belangrijk zijn voor je carrière.

Er zijn diverse traineeships en opleidingen beschikbaar voor degenen die hun carrière in datamanagement willen starten of verder ontwikkelen. Deze traineeships bieden vaak een combinatie van theoretische kennis en praktische ervaring, en bereiden je voor op een succesvolle carrière als Data Manager.

Bij Working Talent duurt het traineeship 12 maanden en leer je alles over data. Je doet relevante werkervaring op bij één van onze opdrachtgevers in Nederland, zodat je je kunt ontwikkelen tot een echte data specialist.

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!