wat is recruitment
Werving en selectie voor bedrijven

Wat is Recruitment?

In de snel veranderende arbeidsmarkt van vandaag is recruitment een cruciaal aspect voor elk bedrijf. Deze pagina biedt een diepgaande blik op wat recruitment inhoudt, de stappen in het recruitmentproces, en waarom het zo belangrijk is voor zowel bedrijven als kandidaten.

De basis

Wat is Recruitment?

Recruitment, ook bekend als werving en selectie, is het proces waarbij organisaties geschikte kandidaten identificeren, aantrekken en selecteren voor een openstaande vacature of positie.

Dit proces kan verschillende stappen omvatten, waaronder het definiëren van de vacature, het zoeken naar potentiële kandidaten, het screenen en interviewen van sollicitanten, en uiteindelijk het selecteren en aanstellen van de meest geschikte kandidaat. Recruitment kan intern worden uitgevoerd door de HR-afdeling van een organisatie of extern door recruitmentbureaus.

Het doel van recruitment is het vinden van de juiste persoon voor de job, die niet alleen over de benodigde vaardigheden en ervaring beschikt, maar die ook past binnen de cultuur en waarden van de organisatie. Effectief recruitment is essentieel voor het succes van een organisatie, omdat het zorgt voor de instroom van nieuw talent en expertise. Dit draagt uiteindelijk weer bij aan de groei, innovatie en algehele prestaties van het bedrijf.

Het proces

Het recruitmentproces

Het recruitmentproces, oftewel het wervings- en selectieproces, omvat verschillende stappen die bedrijven nemen om de beste kandidaat voor een openstaande functie te vinden en aan te nemen.

Dit proces kan variëren afhankelijk van de organisatie, de industrie en de specifieke rol, maar volgt over het algemeen een soortgelijke structuur:

 1. Behoefteanalyse en functieomschrijving: het proces begint met het identificeren van de behoefte aan een nieuwe medewerker. Dit omvat het definiëren van de rol, verantwoordelijkheden, vereiste vaardigheden en kwalificaties, en het opstellen van een gedetailleerde functieomschrijving.

 2. Vacature publiceren: de vacature wordt gepubliceerd via verschillende kanalen, zoals de bedrijfswebsite, sociale media, jobboards, en vaak ook bij recruitmentbureaus.

 3. Talentwerving: actieve zoektocht naar kandidaten via netwerken, het benaderen van potentiële kandidaten (headhunting), of het doorzoeken van databases met cv's.

 4. Screening van sollicitanten: de ontvangen sollicitaties worden gescreend om te bepalen welke kandidaten het beste aansluiten bij de functievereisten.

 5. Interviews: geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek. Dit kan een telefonisch, video- of persoonlijk interview zijn. Daarna kan er nog een gesprek plaatsvinden of bijvoorbeeld een assessment worden afgenomen om de vaardigheden te testen. Tijdens deze fase worden veelal ook de referenties gecheckt.

 6. Contractaanbieding: de meest geschikte kandidaat ontvangt een arbeidscontract, waarin details zoals salaris, voordelen en voorwaarden zijn opgenomen.

 7. Onboarding: zodra de kandidaat de aanbieding accepteert, begint het onboardingproces om de nieuwe medewerker te integreren in het bedrijf.

Soorten

Verschillende types van recruitment

Recruitment kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: interne recruitment en externe recruitment. Bij interne recruitment worden huidige werknemers overwogen voor openstaande posities binnen de organisatie. Dit kan promoties of horizontale functiewijzigingen bevatten. Externe recruitment omvat het werven van kandidaten buiten de huidige werknemerspool. Het biedt toegang tot een bredere kandidatenmarkt. Hiervoor worden vacatures vaak uitgezet op jobboards, social media en via recruitmentbureaus.

Werken in recruitment

Functies die werken met recruitment

Er zijn verschillende functies die werken in of met recruitment. We hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet:

 1. Accountmanagers: zij hebben de taak om klantrelaties te beheren. Ze werken nauw samen met klanten om hun behoeften en vacatures te begrijpen. Ze fungeren als de schakel tussen de klant en het recruitmentteam, waarbij ze vacatures doorspreken en informatie verstrekken over het gewenste profiel van kandidaten. Ze zorgen ervoor dat de klanttevredenheid hoog blijft en dat de recruitmentdoelstellingen worden behaald.
 2. Recruitment Consultants: zijn verantwoordelijk voor het werven en selecteren van kandidaten voor vacatures. Ze voeren interviews, beoordelen cv's en assessments, en matchen kandidaten met de juiste posities. Ze spelen een cruciale rol in het recruitmentproces en werken zowel met klanten als kandidaten om de perfecte match te vinden.
 3. Talent Sourcers: Talent Sourcers richten zich op het actief zoeken naar potentiële kandidaten voor openstaande vacatures. Ze maken gebruik van verschillende bronnen, zoals LinkedIn en andere professionele netwerken, om kandidaten te identificeren en te benaderen. Hun doel is om een pool van gekwalificeerde kandidaten op te bouwen voor toekomstige behoeften.
 4. Recruitment Managers: hebben de leiding over het hele recruitmentproces. Ze beheren het recruitmentteam, stellen doelen en strategieën op, en zorgen ervoor dat de wervingsdoelstellingen worden behaald. Ze werken nauw samen met klanten om hun behoeften te begrijpen en zorgen voor een effectieve uitvoering van het recruitmentproces.
 5. Human Resources (HR) medewerkers: kunnen betrokken zijn bij het recruitmentproces, vooral als het gaat om het afhandelen van arbeidscontracten, het verzorgen van onboarding en het beheren van personeelsdossiers. Ze werken samen met het recruitmentteam om een naadloze overgang van het selectieproces naar de aanname van kandidaten te garanderen.
Invloed op organisaties

Belang van recruitment voor bedrijven

Het belang van recruitment voor bedrijven kan nauwelijks worden overschat. Het heeft namelijk een fundamentele invloed op het succes en de groei van een organisatie:

 • Recruitment stelt bedrijven in staat om hooggekwalificeerd en getalenteerd personeel aan te trekken die cruciaal zijn voor de groei en het succes van de organisatie. Het juiste talent kan innovatie stimuleren, bedrijfsprocessen verbeteren en de algemene productiviteit verhogen.

 • In competitieve markten kan het vermogen van een bedrijf om snel en effectief topkandidaten aan te trekken en te behouden, een significant concurrentievoordeel opleveren.

 • Goede recruitmentprocessen zorgen ervoor dat nieuwe medewerkers niet alleen qua vaardigheden, maar ook qua bedrijfscultuur en waarden bij de organisatie passen. Dit draagt bij aan een positieve werkomgeving, verbetert de werknemerstevredenheid en vermindert personeelsverloop.

 • Recruitment stelt bedrijven in staat om in te spelen op huidige en toekomstige bedrijfsbehoeften door de juiste mensen aan te nemen voor specifieke rollen en projecten. Dit kan gaan om het invullen van nieuwe functies, de opvang en de groei, of het vervangen van personeel wegens vertrek of pensionering.

 • Hoewel recruitment kosten met zich meebrengt, kan het aannemen van de verkeerde persoon nog kostbaarder zijn vanwege de impact op de bedrijfsvoering, de trainingstijd en de noodzaak om het recruitmentproces te herhalen. Effectieve recruitment draagt bij aan kostenbesparing op lange termijn.

Join us

Werken in de recruitment

Als Recruitment Consultant bij Working Talent ben je verantwoordelijk voor het volledige recruitmentproces voor onze IT-traineeships. Je wordt de sleutelfiguur in het proces, waarbij je verantwoordelijk bent voor het aantrekken, selecteren en aannemen van kandidaten voor onze traineeships. Benieuwd naar deze rol? Bekijk onze recruitment vacatures!