Program manager
Alles over de functie van Program Manager

Wat doet een Program Manager (in SAFe)?

Binnen het Scaled Agile Framework (SAFe) speelt de rol van een Program Manager een belangrijke rol bij het succesvol coördineren en beheren van programma's van meerdere projecten. Maar wat omvat deze rol precies en hoe ziet de functie van een Program Manager in SAFe eruit? In dit artikel vertellen we je meer over de functie.

Het SAFe framework

Wat is SAFe?

Het Scaled Agile Framework (SAFe) is een uitgebreid en aanpasbaar raamwerk dat organisaties in staat stelt om Agile principes en praktijken te implementeren op een grotere schaal. SAFe maakt het mogelijk om wendbaarheid te behouden terwijl er wordt gewerkt met meerdere Agile teams, zowel op teamniveau als op ondernemingsniveau.

Binnen SAFe wordt de rol van een Program Manager gedefinieerd als een cruciale schakel in het leiden en beheren van grotere programma's die bestaan uit meerdere onderling afhankelijke projecten.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Program Manager in SAFe?

Een Program Manager in SAFe draagt een grote verantwoordelijkheid bij het coördineren, beheren en leveren van waarde via een programma van Agile projecten. Enkele kernverantwoordelijkheden van een Program Manager omvatten:

 • Programma coördinatie: zorgen voor afstemming en samenwerking tussen verschillende Agile Release Trains (ARTs) die deel uitmaken van het programma. Hierdoor kunnen ze gezamenlijk werken aan het bereiken van de programmadoelen.
 • Programma planning: faciliteren van de planning van programma-incrementen (PI's) en het opstellen van een programmaplan dat de levering van waarde over meerdere iteraties coördineert.
 • Risicobeheer: identificeren en beheren van risico's die van invloed kunnen zijn op de algehele programmadoelen en waardelevering. Dit omvat het opzetten van risicobeperkende strategieën en het bijhouden van risicoregisters.
 • Stakeholder management: samenwerken met verschillende stakeholders, waaronder Product Managers, Business Owners en senior leiders, om ervoor te zorgen dat de programmadoelen in lijn zijn met de strategische richting van de organisatie.
 • Continue verbetering: werken aan voortdurende verbetering van het programma door middel van inspectie en aanpassing (Inspect & Adapt) en het implementeren van best practices.
 • Budgetbeheer: beheren van het programma budget en ervoor zorgen dat de financiële middelen effectief worden ingezet om waarde te leveren.
 • Statusrapportage: communiceren van de voortgang, prestaties en status van het programma naar het senior management en andere belanghebbenden.
Vaardigheden en competenties

Wat moet je kunnen als Program Manager?

Om succesvol te zijn in de rol van Program Manager in SAFe, zijn diverse vaardigheden en eigenschappen belangrijk:

 • Leiderschap: sterk leiderschap om teams te motiveren, te inspireren en te leiden in de richting van programmadoelen.
 • Coördinatie: uitstekende coördinatievaardigheden om meerdere Agile Release Trains en projectteams te beheren.
 • Strategisch denken: Iin staat zijn om strategische doelstellingen te vertalen naar programma-initiatieven en tactische plannen.
 • Communicatie: effectieve communicatievaardigheden om te communiceren met stakeholders op alle niveaus van de organisatie.
 • Probleemoplossend vermogen: capaciteit om complexe problemen te analyseren en op te lossen binnen een programma-omgeving.
Salaris

Wat is het salaris van een Program Manager?

Het salaris van een Program Manager in SAFe varieert afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie, organisatiegrootte en het succes van de programma's die ze beheren. Over het algemeen ligt het salaris tussen de € 4.000 en € 8.000 per maand.

Bij Working Talent bieden we maatwerk IT-traineeships aan waarbij je de kans krijgt om te groeien naar een rol als Program Manager in het SAFe-framework. Als IT trainee bij Working Talent verdien je een aanvangssalaris van €3000 per maand. Na afronding van het traineeship kun je starten in een junior rol als Program Manager en ontvang je daarvoor een passend salaris.

Jouw droombaan?

Program Manager in SAFe worden

Als de rol van Program Manager in SAFe je aanspreekt, zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen. Bij Working Talent bieden we IT-traineeships aan waarmee je kunt groeien naar een diverse rollen op het gebied van Scrum en Agile werken.

Tijdens ons traineeship krijg je de kans om je vaardigheden te ontwikkelen, te werken aan uitdagende projecten en een vaste baan te krijgen bij vooraanstaande organisaties door heel Nederland. Je kunt aan de slag bij organisaties in diverse branches, van technologiebedrijven tot gezondheidszorginstellingen.

Ontdek vandaag nog je mogelijkheden bij Working Talent en zet de volgende stap in je carrière!