Wat is crud
Ontdek alles over CRUD operaties

Wat is CRUD?

Wat is CRUD? Deze vier letters vormen een kerncomponent in de wereld van databeheer en programmeren. Of je nu een doorgewinterde developer bent of net kijkt naar de mogelijkheden van databases, begrijpen wat CRUD is en hoe het werkt, kan je veel voordelen opleveren. In dit artikel leggen we uit wat CRUD is, hoe deze operaties functioneren en hoe je ze kunt inzetten in je eigen projecten.

De basis

Wat is CRUD?

CRUD is een afkorting die staat voor de vier basisoperaties die worden uitgevoerd op databasegegevens: Create (creëren), Read (lezen), Update (bijwerken) en Delete (verwijderen). Deze concepten zijn cruciaal voor het effectief beheren van data en spelen een sleutelrol in bijna elk systeem dat gegevens opslaat. Hier is een korte uitleg van elke operatie:

Create: gegevens aanmaken

De Create operatie staat voor het aanmaken van nieuwe records in een database. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw gebruikersaccount aanmaakt op een website, wordt er een 'create'-bewerking uitgevoerd. Dit proces omvat het invoeren van gegevens, zoals naam en e-mailadres, in de databasevelden die speciaal daarvoor zijn ingericht.

Read: gegevens oplezen

Read is de operatie die gebruikt wordt om gegevens uit een database te lezen of op te halen. Dit kan variëren van het opvragen van alle records in een tabel tot het zoeken naar specifieke gegevens met behulp van criteria. Een voorbeeld hiervan is het zoeken in een klantendatabase naar alle klanten die in Amsterdam wonen.

Update: gegevens bijwerken

De Update operatie wordt gebruikt om bestaande gegevens in de database te wijzigen of bij te werken. Als een gebruiker bijvoorbeeld zijn/haar adresgegevens wil updaten in een account, wordt deze operatie gebruikt. Hierbij worden de bestaande gegevens in de database aangepast naar de nieuwe informatie.

Delete: gegevens verwijderen

Delete is de operatie voor het verwijderen van gegevens uit de database. Dit kan nodig zijn wanneer een gebruiker besluit een account te deactiveren of wanneer informatie niet langer relevant is. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met delete-operaties, omdat het verwijderen van gegevens vaak onomkeerbaar is.

Waarom CRUD

Voordelen van CRUD operaties

CRUD operaties (Create, Read, Update, Delete) vormen de ruggengraat van veel softwareapplicaties, vooral als het gaat om het beheren van gegevens in databases. Het begrijpen van de voordelen van CRUD kan helpen bij het ontwerpen van efficiënte en effectieve systemen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van CRUD operaties:

1. Eenvoud en duidelijkheid

CRUD biedt een duidelijke en begrijpelijke structuur voor het ontwikkelen van applicaties. Elke operatie heeft een specifiek en begrensd doel, waardoor ontwikkelaars snel kunnen begrijpen en implementeren wat nodig is voor effectieve datamanipulatie.

2. Uniformiteit

Omdat CRUD een algemeen geaccepteerde standaard is, helpt het ontwikkelaars en teams om consistent te blijven in hoe interacties met de database worden afgehandeld. Dit maakt het makkelijker voor nieuwe teamleden om aan een project te werken en draagt bij aan de onderhoudbaarheid van de code.

3. Vermindering van complexiteit

Door CRUD gebaseerde structuren te gebruiken, kunnen systemen complexe taken afbreken in eenvoudigere, beheersbare operaties. Dit minimaliseert fouten tijdens de ontwikkeling en verbetert de stabiliteit van de applicatie door te zorgen voor voorspelbare interacties met de database.

4. Verhoogde efficiëntie

CRUD operaties zijn geoptimaliseerd om efficiënt te werken met databases, waardoor snelle dataretrieval, updates en verwijderingen mogelijk zijn. Dit is cruciaal voor applicaties die grote hoeveelheden data verwerken en waarbij responstijden belangrijk zijn.

5. Flexibiliteit in data manipulatie

CRUD biedt flexibiliteit in hoe gegevens worden gehanteerd, zodat ontwikkelaars kunnen kiezen uit verschillende methoden om gegevens te creëren, lezen, bijwerken of verwijderen, afhankelijk van de specifieke vereisten van de applicatie.

6. Betere Integratie met moderne technologieën

CRUD operaties integreren naadloos met moderne technologieën en frameworks, zoals RESTful APIs, waarbij elke operatie kan corresponderen met HTTP-methoden (POST voor Create, GET voor Read, PUT/PATCH voor Update, en DELETE voor Delete). Dit maakt het eenvoudiger om consistente en effectieve web services te ontwikkelen.

7. Ondersteuning voor transactionele processen

CRUD operaties ondersteunen transactionele integriteit, wat essentieel is voor het behouden van de nauwkeurigheid en consistentie van de gegevens binnen de database. Transacties zorgen ervoor dat alle operaties binnen een transactie voltooid moeten zijn voordat deze worden toegepast, wat helpt om datacorruptie te voorkomen.

CRUD in de praktijk

Hoe zet je CRUD in?

CRUD operaties vormen de basis van vele applicaties die interactie met databases vereisen. Om CRUD efficiënt in te zetten, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

 1. Begrijp de behoeften van je gebruikers: Analyseer wat je gebruikers nodig hebben en hoe zij interactie verwachten met de gegevens.
 2. Ontwerp een intuïtieve interface: Zorg ervoor dat de gebruikersgemak centraal staat in het ontwerp van je applicatie, met duidelijke opties voor elke operatie.
 3. Zorg voor veiligheid: Implementeer robuuste veiligheidsmaatregelen om te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers operaties kunnen uitvoeren.
 4. Test grondig: Voer uitgebreide tests uit om er zeker van te zijn dat alle operaties correct functioneren onder verschillende omstandigheden.

Relationele versus niet-relationele databases
Relationele en niet-relationele databases vereisen elk een unieke benadering van het uitvoeren van CRUD bewerkingen. Relationele databases, zoals MySQL, PostgreSQL en Oracle, gebruiken een gestructureerde querytaal (SQL) voor het beheer van gegevens. Deze databases zijn georganiseerd in tabellen en rijen met een strikte schema-definitie die de structuur van de gegevens dicteert. Hier zijn de kenmerken van CRUD operaties in relationele databases:

 • Create: nieuwe gegevens worden toegevoegd met INSERT statements, waarbij strikt moet worden voldaan aan het schema van de tabel.
 • Read: gegevens worden opgehaald met SELECT statements, waarbij complexe joins mogelijk zijn om data uit meerdere tabellen samen te voegen.
 • Update: bestaande gegevens worden bijgewerkt met UPDATE statements, waarbij meestal een of meer voorwaarden worden gespecificeerd om de correcte rijen te selecteren.
 • Delete: gegevens worden verwijderd met DELETE statements, waarbij, net als bij updates, voorwaarden gespecificeerd worden om specifieke rijen te targeten.

Niet-relationele databases, ook bekend als NoSQL-databases, zoals MongoDB, Cassandra, en Redis, zijn ontworpen om flexibeler om te gaan met gegevensstructuren en schaalvergroting. Ze ondersteunen een verscheidenheid aan gegevensmodellen, waaronder documenten, key-value pairs, wide-column stores, en grafieken. Hier zijn de CRUD operaties in niet-relationele databases:

 • Create: gegevens worden toegevoegd zonder een strikte schema-naleving, wat developers de flexibiliteit biedt om dynamisch attributen toe te voegen.
 • Read: deze databases bieden vaak krachtige query-talen of API's die geoptimaliseerd zijn voor hun specifieke datamodel, hoewel ze soms minder krachtig zijn in het uitvoeren van joins zoals relationele databases.
 • Update: updates kunnen flexibeler zijn met de mogelijkheid om deelverzamelingen van gegevens dynamisch te wijzigen zonder de hele rij of het hele document te beïnvloeden.
 • Delete: gegevens kunnen efficiënt worden verwijderd, maar de operatie kan variëren afhankelijk van de specifieke NoSQL-database en het gebruikte datamodel.
Vereenvoudingen van CRUD operaties

Frameworks en biblioteken

Binnen de softwareontwikkeling zijn er tal van frameworks en bibliotheken die het implementeren en beheren van CRUD operaties vereenvoudigen. Deze tools bieden krachtige abstracties die helpen om sneller en efficiënter te ontwikkelen, met minder code en een hogere betrouwbaarheid. Hieronder belichten we enkele populaire opties voor verschillende programmeertalen en hun invloed op CRUD operaties.

Entity Framework (C#/.NET)

Entity Framework is een object-relational mapping (ORM) framework voor .NET, dat ontwikkelaars in staat stelt om met gegevens te werken via domein-specifieke objecten, zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende database tabellen en SQL-query's. Het biedt een krachtige laag voor gegevensmanipulatie die automatisch de benodigde SQL genereert voor CRUD operaties.

 • Create: met Entity Framework kun je simpelweg een nieuw object aanmaken en deze toevoegen aan de context, waarna het framework de bijbehorende INSERT SQL-commando’s genereert.
 • Read: het uitvoeren van leesbewerkingen kan via LINQ-queries (Language Integrated Query), die intuïtief te schrijven zijn en direct in objecten resulteren.
 • Update: door een object te wijzigen in je code, houdt Entity Framework de veranderingen bij en genereert het de benodigde UPDATE SQL-commando’s bij het opslaan.
 • Delete: verwijderen van een object gebeurt door het uit de context te verwijderen, waarna Entity Framework automatisch de DELETE SQL-commando’s genereert.

Hibernate (Java)
Hibernate is een andere prominente ORM-tool, veel gebruikt in de Java-gemeenschap. Net als Entity Framework, abstraheert het de database-interacties en stelt het ontwikkelaars in staat om met hoger niveau objecten te werken in plaats van direct met SQL.

 • Create: objecten worden aangemaakt in Java en vervolgens opgeslagen met een session.save() methode, die automatisch de benodigde INSERT statements uitvoert.
 • Read: hibernate gebruikt HQL (Hibernate Query Language) of Criteria Queries om gegevens op te halen, wat resulteert in een zeer leesbare en onderhoudbare code.
 • Update: updates worden automatisch afgehandeld wanneer objecten die uit de database zijn opgehaald worden gewijzigd en opgeslagen.
 • Delete: objecten verwijderen met Hibernate is net zo eenvoudig als ze uit de session te verwijderen en de wijzigingen te committeren.

Mongoose (JavaScript/Node.js)
Voor ontwikkelaars die werken met JavaScript, biedt Mongoose een schema-gebaseerde oplossing voor het modelleren van gegevens in MongoDB, wat helpt om operaties te vereenvoudigen in Node.js-applicaties.

 • Create: met Mongoose kun je eenvoudig nieuwe documenten aanmaken door nieuwe instanties van modellen te creëren en deze op te slaan.
 • Read: mongoose biedt methoden zoals find, findOne, en findById die het ophalen van documenten uit MongoDB vereenvoudigen.
 • Update: updates kunnen worden uitgevoerd met methoden zoals updateOne of updateMany, die direct op de modellen kunnen worden toegepast.
 • Delete: voor het verwijderen van documenten biedt Mongoose methoden zoals deleteOne en deleteMany, wat het beheer van data efficiënt en eenvoudig maakt.
Alles leren over CRUD?

Volg een IT traineeship bij Working Talent!

Wil jij alles leren over data en databases? Dat kan met het IT traineeship van Working Talent! Dit 12 maanden durende programma is jouw springplank naar een dynamische carrière in de IT.

Het avontuur begint met een intensieve 8 weken durende IT-bootcamp waar je fundamentele skills ontwikkelt in Agile & Scrum, netwerken, security, programmeren, databeheer en cloudtechnologieën. Na deze grondige introductie bieden we je de kans om je te verdiepen in een IT-specialisme dat jouw passie heeft, met opties in data, security, development, business & IT, en business intelligence.

Je krijgt de unieke kans om praktijkervaring op te doen bij vooraanstaande organisaties in heel Nederland, van MKB tot grote bedrijven en van commerciële firma’s tot ziekenhuizen en overheidsinstellingen. Je zult direct betrokken zijn bij het implementeren van oplossingen en waardevolle, praktische ervaring opdoen.

Start met ons traineeship en bouw aan een veelbelovende toekomst in de IT-sector!

Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
Witteveen+Bos
VolkerWessels Telecom
UMCU
SuitSupply
Royal HaskoningDHV
Robeco
Rabobank
Ordina
Nationale Nederlanden
Mendix
ING
Deventer Ziekenhuis
Centric
Capgemini logo
BAM
APG
ANWB
Achmea
recruitment consultant
Start je Recruitment carrière bij WT!