Quality Assurance vs Quality Control
Het verschil tussen QA en QC

Quality Assurance vs Quality Control

In de wereld van kwaliteitsmanagement spelen Quality Assurance (QA) en Quality Control (QC) cruciale rollen. Hoewel ze vaak in één adem worden genoemd, hebben ze verschillende doelen, processen en toepassingen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het verschil tussen QA en QC, en waarom beide essentieel zijn voor het waarborgen van kwaliteit in diverse sectoren.

Basisprincipes

Wat is Quality Assurance?

Quality Assurance, oftewel kwaliteitsborging, is een proactieve en preventieve benadering van kwaliteitsmanagement. Het hoofddoel van QA is ervoor te zorgen dat de processen, systemen en richtlijnen die worden gebruikt om producten of diensten te ontwikkelen, voldoen aan de vastgestelde normen - nog voordat er fouten optreden.

QA omvat het opzetten van systemen, procedures en richtlijnen om consistentie en betrouwbaarheid te waarborgen gedurende de hele levenscyclus van een product of dienst. Het richt zich op het voorkomen van fouten in plaats van ze achteraf te corrigeren. Het zorgt ervoor dat de organisatie de juiste dingen op de juiste manier doet.

Basisprincipes

Wat is Quality Control?

Quality Control, oftewel kwaliteitscontrole, is een reactieve benadering van kwaliteitsmanagement. QC richt zich op het identificeren en corrigeren van defecten in producten of diensten nadat ze zijn geproduceerd. Het hoofddoel van QC is ervoor te zorgen dat het eindproduct voldoet aan de vooraf bepaalde normen en specificaties.

QC omvat inspecties, tests en evaluaties van producten of diensten om eventuele gebreken op te sporen. Als er defecten worden gevonden, worden corrigerende maatregelen genomen om deze te verhelpen voordat het product wordt vrijgegeven voor levering aan de klant.

Het verschil

Quality Assurance vs Quality Control

Het belangrijkste verschil tussen QA en QC is het punt in het productieproces waarop ze plaatsvinden. QA is proactief en richt zich op het voorkomen van fouten, terwijl QC reactief is en gericht is op het identificeren en corrigeren van fouten nadat ze zijn opgetreden.

Een goed voorbeeld om het verschil te illustreren, is de productie van auto's. QA zou ervoor zorgen dat alle processen en machines in de fabriek correct zijn ingesteld om te voorkomen dat er fouten optreden tijdens het productieproces. QC daarentegen zou inspecteurs in de fabriek hebben die willekeurige auto's selecteren voor inspectie en testen om eventuele defecten te identificeren voordat ze de fabriek verlaten.

Het belang van beide

Waarom heb je zowel QA als QC nodig?

Zowel QA als QC zijn nodig om kwaliteit te waarborgen. QA voorkomt dat fouten überhaupt optreden, wat kosten bespaart en de efficiëntie verhoogt. QC zorgt ervoor dat als er toch fouten optreden, ze worden geïdentificeerd en gecorrigeerd voordat ze de klant bereiken, wat de klanttevredenheid behoudt.

QA en QC in verschillende indsutrieën

QA en QC worden toegepast in diverse industrieën, waaronder productie, softwareontwikkeling en voedselproductie. In sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg en de luchtvaart, zijn fouten onaanvaardbaar vanwege de ernstige gevolgen die ze kunnen hebben. Om een beeld te geven van de toepassingen: in de productie zorgt QA ervoor dat machines correct zijn geconfigureerd, terwijl QC inspecties uitvoert op eindproducten. In de gezondheidszorg is QA van levensbelang om fouten in diagnoses te voorkomen, terwijl QC de veiligheid van medicijnen waarborgt.

Functies

Werken met QA en QC

Quality Assurance (QA) en Quality Control (QC) zijn benaderingen die in veel verschillende industrieën en functies worden toegepast om de kwaliteit van producten, diensten en processen te waarborgen. Enkele functies waarin QA en QC een belangrijke rol spelen:

1. Productie industrie

  • QA-engineer: is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van QA-processen in de productie.
  • QC-inspecteur: voert visuele inspecties en tests uit op producten om defecten te identificeren.

2. Gezondheidszorg

  • Kwaliteitsmanager: richt zich op het waarborgen van de kwaliteit van medische zorg en de naleving van regelgeving.
  • Klinisch laboratoriumtechnoloog: voert QC-tests uit op laboratoriummonsters en -apparatuur om ervoor te zorgen dat testresultaten nauwkeurig zijn.

3. Softwareontwikkeling

  • QA-analist: is verantwoordelijk voor het testen van softwaretoepassingen om bugs en fouten op te sporen voordat ze worden vrijgegeven.
  • QC-engineer: voert functionele tests uit om te garanderen dat de software voldoet aan specificaties en vereisten.

4. Voedselproductie

  • QA-manager: zorgt ervoor dat voedselproductieprocessen voldoen aan hygiënenormen en voedselveiligheidseisen.
  • QC-technicus: voert tests uit op voedselproducten om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

5. Bouw en constructie

  • Bouwkwaliteitsingenieur: houdt toezicht op de naleving van bouwcodes en specificaties.
  • QC-inspecteur: controleert de bouwmaterialen en -processen om de kwaliteit van bouwprojecten te waarborgen.

6. Farmaceutische industrie

  • QA-apotheker: richt zich op het waarborgen van de kwaliteit van farmaceutische producten en de naleving van regelgeving.
  • QC-analist: voert tests uit op farmaceutische producten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan specificaties.

7. Luchtvaart- en ruimtevaartindustrie:

  • Kwaliteitsingenieur: waarborgt de kwaliteit en veiligheid van vliegtuigen en componenten.
  • QC-inspecteur: voert inspecties uit op vliegtuigen en onderdelen om te voldoen aan luchtwaardigheidseisen.
Alles leren over QA en QC?

Volg een IT traineeship bij Working Talent!

Ontdek alle mogelijkheden in de wereld van informatietechnologie met het IT traineeship van Working Talent! Gedurende 12 maanden bieden we jou alle handvatten om je carrière in de IT een kickstart te geven!

Het traineeship begint met een intensieve 8 weken durende IT-bootcamp. Hier leg je een solide basis met essentiële onderwerpen zoals Agile & Scrum, networking, security, software development, werken met databases en cloudtechnologie. Na het voltooien van het bootcamp krijg je de unieke kans om je verder te specialiseren in het vakgebied dat jouw passie en interesse weerspiegelt. Binnen ons traineeship bieden we diverse specialisaties aan, zoals data, security, development, business & IT en business intelligence.

We bieden je de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen bij gerenommeerde organisaties door heel Nederland. Van kleine tot middelgrote en grote organisaties. En van commerciële organisaties tot aan ziekenhuizen, gemeenten en overheden. Je krijgt de kans om hands-on betrokken te zijn bij het implementatieproces en waardevolle ervaring op te doen.

Met ons IT traineeship leg je de basis voor een veelbelovende toekomst in de IT-wereld!