Opleiding technische informatica
Vind de baan de bij jou past!

Wat kan ik met een hbo Technische Informatica opleiding?

De hbo opleiding Technische Informatica richt zich op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden op het gebied van informatica. Tijdens de opleiding leer je over hardware, software, netwerken, databasebeheer, programmeren en multimedia. Deze kennis en vaardigheden komen van pas in een aantal verschillende functies.

Over de opleiding

Wat leer je tijdens de hbo Technische Informatica opleiding?

Tijdens opleiding leer je hoe hard- en software juist op computers zet en hoe je deze kunt configureren. Software als C, C++ en C# vormen de kern van de opleiding. Je leert hoe je netwerken kunt ontwerpen, installeren en beheren. Hetzelfde geldt voor databases, websites en applicaties. Zo leer je bijvoorbeeld om hightech oplossingen te bedenken voor apparaten zoals drones of productierobots. Of je ontwikkelt software voor de besturing van elektronische systemen.

De studie duurt in totaal vier jaar, maar hoe elk jaar eruit ziet is vaak afhankelijk per school. Je krijgt vaak vakken die gaan over databases, interfacing, embedded software, computernetwerken en software presenteren. Dit wordt vaak aangevuld met presenteren, communicatie en praktische opdrachten. Eigenlijk leer je alles om ervoor te zorgen dat je straks apparaten goed kunt programmeren.

Jouw carrière na je studie

Wat kan ik worden met een hbo Technische Informatica opleiding?

Na het volgen van de opleiding hbo Technische Informatica heb je talloze mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Misschien ben je al bezig met de studie, moet je nog beginnen óf ben je zelfs al afgestudeerd. In alle gevallen is het natuurlijk fijn om te weten wat je mogelijkheden zijn. Hieronder lichten we enkele IT-functies uit die je kunt vervullen na deze hbo opleiding.

1. IT consultant

Een IT Consultant geeft advies aan organisaties over de digitale werkprocessen en diensten. Hij of zij kijkt naar de huidige systemen, evalueert de werkwijze en brengt advies uit voor een efficiëntere werkwijze met (nieuwe) systemen.

2. Software ontwikkelaar

Software developers zijn betrokken bij de hele cyclus van softwareontwikkeling: van het ontwerp tot aan de onderhoudsfase. Ze werken vaak in functionele teams om elke stap van het ontwikkelproces juist te doorlopen. Een software developer kan nauw betrokken zijn bij elke fase uit het proces. Zo schrijven ze code, maar kunnen ze ook betrokken zijn bij het uitvoeren van softwaretests en onderhoud.

3. Software tester

Het testen van software is een cruciaal proces binnen een organisatie. Als Software Tester zorg je ervoor dat de software binnen een organisatie doet wat hij moet doen door het te controleren en uiteraard te testen. Je test de software zowel technisch als functioneel en controleert of de software aan de gestelde eisen van het ontwerp en ontwikkeling voldoet.

20220411 Working Talent Algemeen 035 web
Van studie naar praktijk

Doorontwikkelen met het IT-traineeship

Wil je na je hbo Technische Informatica opleiding jezelf verder specialiseren? Of juist je kennis verbreden? Bij Working Talent zijn er volop mogelijkheden! Bij ons kun je een IT-traineeship volgen die aansluit op jouw behoeften. Zo kun jij je verder specialiseren binnen de vakgebieden data, business & IT, development en DevOps. Binnen één jaar ontwikkel jij jezelf tot een professionele IT-specialist.

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een bootcamp van acht weken:

  • De eerste drie weken leer je alles over belangrijke IT-fundamentals als Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud.

  • De opeenvolgende vijf weken kies je een specialisatie die het beste bij jou past. Denk aan data, security, development, business & IT of business intelligence.

Na het bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Je kunt aan de slag bij diverse (internationale) bedrijven. Eigenlijk overal waar software geschreven moet worden kun jij aan de slag!

Specialismes binnen de IT

Voor welk specialisme kies jij?

Tara Butter Business Intelligence trainee - Arcus IT
“Naast het brede scala aan IT-technieken dat ik heb leren kennen in het Data bootcamp, ben ik ook op persoonlijk vlak enorm gegroeid. Als opstap voor je werkleven is dit een absolute aanrader!”
Reviewblok
Tristan Romijn Data Infra Engineer trainee - APG
“Als wiskundige ben ik gestart in het data-traineeship en heb ik kennisgemaakt met tools die ik nu iedere dag gebruik in mijn rol als Data Infra Engineer."
Reviewblok