Wat doet kyc analist
Alles over de functie van Know Your Customer analist

Wat doet een KYC analist?

Wat is een KYC analist, ook wel beter bekend als Know Your Customer specialist, precies en hoe ziet de functie eruit?

Een KYC analist is verantwoordelijk voor het uitvoeren van customer due diligence controles op nieuwe en bestaande klanten van een organisatie. De functie omvat het verzamelen van klantgegevens, zoals naam, adres en identificatie, en het uitvoeren van achtergrondonderzoek om de legitimiteit van de klant vast te stellen. In dit artikel vertellen we je meer over de functie.

Over Know Your Customer

Wat is KYC?

KYC staat voor Know Your Customer. Het is een proces dat wordt gebruikt door bedrijven om de identiteit van hun klanten te verifiëren. Denk aan gegevens zoals naam, adres, nationaliteit en andere persoonlijke gegevens. Met als doel: de risico’s te beoordelen die gepaard gaan met het doen van zaken met hen. Daarbij kun je denken aan risico’s zoals het witwassen van geld, financiering van terrorisme of andere illegale activiteiten. Organisaties kunnen alle informatie die tijdens het KYC-proces wordt verzameld gebruiken om te bepalen of ze zaken willen doen met een klant - of juist niet.

Over de functie

Wat is een KYC analist?

Een KYC analist is een professional is werkzaam in de financiële sector en verantwoordelijk voor het uitvoeren van het "Know Your Customer" (KYC) -proces. Dit is een vereiste in de financiële sector om witwassen van geld en financiering van terrorisme te voorkomen. De KYC-analist verzamelt en verifieert identiteits- en risicogegevens van klanten om te zorgen dat ze voldoen aan de vereiste KYC-standaarden.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een KYC analist

Een Know Your Customer analist houdt zich bezig met het onderzoeken van nieuwe en bestaande klanten. Hij of zij onderzoekt of (potentiële) klanten een risico vormen om illegale geldstromen tegen te gaan en een vervolging door toezichthouders of reputatieschade te voorkomen. Alle taken en verantwoordelijkheden van een KYC analist voor je op een rij:

 • Verzamelen van persoonlijke gegevens van de klant

 • Beoordelen van risico's die gepaard gaan met het zakendoen met de klant

 • Uitvoeren van grondig onderzoek naar de klant om te checken of deze aan de vereiste KYC-standaarden voldoet.

 • Opstellen van een risicobeheerplan

 • Rapporteren aan het management over de bevindingen

 • Acties ondernemen om risico's te beheersen

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Een goede Know Your Customer analist is in staat om:

 • Goede research uit te voeren en dingen tot op de bodem uit te zoeken.

 • De benodigde informatie te kunnen vinden en deze juist te interpreteren.

 • Kritisch te kunnen nadenken en belangrijke beslissingen kunnen nemen.

 • Communicatief vaardig zijn, zowel mondeling als schriftelijk.

 • Goed kunnen werken in een team.

Het salaris

Wat is het salaris van een KYC analist?

Het salaris van een KYC analist ligt gemiddeld tussen de € 2500 en € 4000 per maand. Wat je precies gaat verdienen hangt af van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding en bedrijf.

Als je net begint in het vak, verdien je ongeveer € 2500 tot € 3000 bruto per maand. Als je wat meer ervaring hebt opgedaan, kan je salaris oplopen tot € 4000 bruto per maand. Dit salaris kan nog verder groeien als je je blijft ontwikkelen tot senior specialist tot wel €5500 bruto per maand.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als CDD-trainee. Het salaris van een trainee ligt vaak tussen de €2400 en €3000 per maand. Bij Working Talent verdien je als trainee een bovengemiddeld salaris van €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Know Your Customer analist worden

Om KYC analist te worden is het belangrijk dat je een relevante hbo- of wo-opleiding hebt afgerond. Bij voorkeur een opleiding richting bedrijfseconomie of bedrijfskunde. Verder is het van belang dat je een grondige kennis hebt van de KYC standaarden en procedures, evenals een scherp oog voor detail en een sterk analytisch vermogen.

Om relevante ervaring op te doen raden we je aan om een CDD-traineeship te volgen. Bij Working Talent kun je werken en leren tegelijk, zodat je niet alleen de benodigde kennis op doet, maar het ook in de praktijk weet toe te passen. Binnen één jaar ontwikkel jij jezelf tot een echte professional!

Ontwikkel jezelf verder

CDD-traineeship volgen

Met het CDD-traineeship van Working Talent stomen we jou binnen twee weken klaar om als KYC analist aan de slag te gaan. Je volgt eerst een bootcamp met een theoretisch en praktisch deel. Daar leer je onder andere meer over:

 • Algemene introductie, wet- en regelgeving en de pijlers van Customer Due Diligence (witwassen, terrorismefinanciering en sancties)

 • Hoe werkt de organisatie: het control framework en de ‘three lines of defence’

 • Client lifecycle: van identificatie en verificatie tot sign-off en van vereenvoudigd tot verscherpt onderzoek bij verschillende risicoprofielen

Daarna ga je aan het werk met een levensechte praktijkcase. Hiermee bereiden we je zo goed mogelijk voor op je echte opdracht. Als je deze opdracht succesvol afrondt, heb jij de juiste kennis en tools in huis om aan de slag te gaan bij je opdrachtgever! Dit kan bij een bank zijn, een verzekeraar, accountantskantoor of advocatenkantoor.

IT-traineeship
Start jouw IT carrière bij WT!