Wat doet java developer
Alles over de functie van een Java Developer

Wat doet een Java Developer?

Wat is een Java Developer precies en hoe ziet de functie er uit? Binnen de IT zijn veel verschillende soorten banen en als Developer kun je veel verschillende kanten op. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als Software Developer, maar je kunt je ook specialiseren en kiezen voor een functie als Java Developer. Wat je precies doet in deze functie? Dat lees je hier!

Meer over Java

Wat is Java?

Java is een programmeertaal waarmee je software kunt ontwerpen voor meerdere platformen. Java kan gebruikt worden in meerdere operating systems, zoals Windows, Linux en macOS. Het werkt volgens het WORA-principe: write once, run anywhere. Je hoeft dus maar één keer je programma te schrijven en vervolgens kun je het naar meerdere systemen converteren.

De Java Virtual Machine (JVM) compileert de code naar een zogeheten bytecode. Deze kan op elk systeem en hardware gerund worden, zonder dat de Java runtime significant verandert. Dit is een groot voordeel van Java, omdat het niet platform specifiek is. Het is dan ook één van de meest gebruikte programmeertalen en wordt overal ter wereld gebruikt.

De functie

Wat is een Java Developer?

Een Java Developer - ook wel Java Engineer of Java programmeur genoemd - is een developer die zich gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen van software, websites en applicaties in Java. Als developer in deze functie gebruik je alleen de programmeertaal Java en deze zet je voor het ontwikkelen van diverse systemen in.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Java Developer?

Een Java Developer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van software, websites en applicaties in Java. Hij of zij is betrokken bij het hele proces: van het ontwikkelen en testen tot aan de uiteindelijke implementatie. Maar ook na de implementatie blijft de developer betrokken door het signaleren en oplossen van problemen binnen de ontwikkelde systemen.

In deze functie werk je vaak samen met een team van ontwikkelaars om alle kennis met elkaar te kunnen delen. Alleen door goed samen te werken kom je vaak tot de beste prestaties.

De taken en verantwoordelijkheden verschillen per organisatie en zijn afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt. Maar over het algemeen besteed je je tijd aan:

 • Analyseren van de behoeften van de gebruikers

 • Het schrijven en implementeren van code

 • Opsporen van fouten en oplossen van bugs

 • Uitvoeren van verschillende soorten testen

 • Plannen van Java projecten

 • Voorbereiden van updates

 • Beveiliging en prestaties monitoren

 • Teamleden adviseren met Java projecten

 • Documentatie opstellen voor de eindgebruikers om te kunnen werken in het systeem

 • Samenwerken met IT-leveranciers

Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Als Java Developer is het belangrijk dat je vanaf de grond af aan code kunt schrijven voor software, websites en applicaties. Je moet dus letterlijk Java kunnen lezen en schrijven (misschien wel dromen), zodat je alle taken en verantwoordelijkheden die bij deze functie horen goed kunt uitvoeren. Zo moet je bijvoorbeeld weten:

 • Wat het verschil is tussen Java Card, Java SE, Java ME en Java EE

 • Hoe je Java frameworks zoals het Spring framework of het Hibernate framework kunt gebruiken

 • Hoe je SQL moet gebruiken bij het bouwen van databases. En bij voorkeur ben je ook vertrouwd met Oracle, Microsoft SQL en MySQL.

 • Je kent verschillende soorten testen, zoals functionaliteit testen, statische code testen, unit tests en prestatietests.

Daarnaast is het van belang dat je over goede projectmanagement vaardigheden om projecten goed te kunnen doorlopen. Je weet hoe je projecten moet opbouwen, kunt Agile werken en je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden.

Wat ga je verdienen

Java Developer salaris

Het salaris van een Java Developer is sterk afhankelijk van factoren zoals opleidingsniveau, ervaring en de specifieke rol binnen het Java Domein. Gemiddeld ligt het Java Developer salaris tussen de €3200 en €5000.

Voor een junior Java Developer ligt het salaris tussen de €2800 en €3600 per maand. Met de toename van ervaring en het verder ontwikkelen van vaardigheden, stijgt het salaris naar een medior niveau, waarbij jes tussen de €3600 en €4300 per maand kunt verwachten. Senior Java Developers kunnen een salaris tussen de €4300 en €5000 per maand verdienen.

Starten als trainee? Dat kan bij Working Talent? Als Java Developer verdien je €3200 per maand, inclusief vakantiegeld. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior of medior rol - en maak je een passende stap in salaris.

Jouw droombaan?

Java Developer worden

Om Java Developer te kunnen worden, is het belangrijk dat je een relevante opleiding hebt afgerond op hbo- of wo- niveau. Denk aan IT-opleidingen richting development, informatica, computer technologie of andere ICT-gerelateerde opleiding.

Als je net je opleiding hebt afgerond, beheers je vaak verschillende programmeertalen en heb je alle basiskennis in huis om (web)applicaties te ontwikkelen. Om een goede vertaalslag te maken naar de praktijk - en je te specialiseren in Java - is het volgen van een IT traineeship een goed idee om jezelf te ontwikkelen tot een professionele developer.

Baankansen

In deze functie kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Denk aan ICT bedrijven, ICT-afdelingen binnen middelgrote tot grote organisaties of bedrijven die websites en apps ontwikkelen. Dit beroep kun je binnen diverse branches uitvoeren:

 • Gezondheidszorg

 • Industrie

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Onderwijs

 • Overheid

 • Energie

 • Financiële dienstverlening

 • Zakelijke dienstverlening

Java traineeship

Java Developer traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van Data, Development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over Java.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele Java Developer!