Data protection officer
Alles over de functie van DPO

Wat doet een Data Protection Officer (DPO)?

In de moderne digitale wereld is gegevensprivacy een essentiële zorg geworden voor organisaties. De rol van een Data Protection Officer (DPO) is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat organisaties voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming en privacy. Maar wat houdt deze rol precies in en wat zijn de verantwoordelijkheden van een Data Protection Officer? In dit artikel leer je alles over de functie.

Functie en verantwoordelijkheden

Wat doet een Data Protection Officer?

Een Data Protection Officer (DPO) is verantwoordelijk voor het waarborgen van de gegevensbescherming en privacypraktijken binnen een organisatie. Deze rol is met name van groot belang sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die organisaties verplicht om de privacy van individuen te beschermen en strenge beveiligingsmaatregelen te implementeren.

De verantwoordelijkheden van een Data Protection Officer omvatten onder meer:

 • Toezicht op naleving van gegevensbescherming: de DPO houdt toezicht op de naleving van de relevante wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming, zoals de AVG. Ze zorgen ervoor dat de organisatie voldoet aan de vereisten met betrekking tot gegevensverwerking, toestemming en rechten van betrokkenen.
 • Advies en begeleiding: ze adviseren en begeleiden de organisatie en medewerkers over gegevensbeschermingskwesties. Dit omvat het verstrekken van advies bij het ontwerpen van nieuwe projecten, systemen en processen om ervoor te zorgen dat privacyprincipes worden geïntegreerd.
 • Gegevensbeschermingseffectbeoordeling (DPIA): ze voeren gegevensbeschermingseffectbeoordelingen uit om risico's te identificeren die verband houden met gegevensverwerking. Ze beoordelen de impact van gegevensverwerking op de privacy van personen en stellen passende maatregelen voor om risico's te minimaliseren.
 • Samenwerking met toezichthoudende autoriteiten: de DPO fungeert als contactpersoon tussen de organisatie en de toezichthoudende autoriteiten op het gebied van gegevensbescherming. Ze coördineren en communiceren met de autoriteiten over gegevensbeschermingskwesties.
 • Bewustzijn en training: ze zorgen voor bewustwording van gegevensbescherming binnen de organisatie en biedt training aan medewerkers over privacypraktijken, beveiliging en rapportage van inbreuken.
 • Rapportage aan het management: ze rapporteren regelmatig aan het management en de hoogste leidinggevenden over de staat van gegevensbescherming in de organisatie en eventuele risico's of kwesties.
Vaardigheden en competenties

Wat moet je kunnen als Data Protection Officer?

Om succescol te zijn als Data Protection Officer zijn bepaalde vaardigheden en eigenschappen van groot belang:

 • Uitgebreide kennis van gegevensbescherming: je weet alles van wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensbescherming, zoals de AVG, evenals kennis van internationale privacywetten.
 • Juridische en compliance kennis: inzicht in juridische aspecten van gegevensbescherming en ervaring met nalevingsprocessen.
 • Technische en IT-vaardigheden: bekendheid met IT-systemen, gegevensverwerking en beveiligingstechnologieën om risico's te beoordelen en beveiligingsmaatregelen te adviseren.
 • Analytisch denken: vermogen om gegevensbeschermingsrisico's te analyseren en impactbeoordelingen uit te voeren.
 • Communicatieve vaardigheden: uitstekende communicatievaardigheden om complexe gegevensbeschermingskwesties aan verschillende belanghebbenden uit te leggen.
 • Ethiek en integriteit: sterke ethische normen en integriteit om vertrouwelijkheid en privacy te waarborgen.
Salaris

Wat is het salaris van een Data Protection Officer?

Het salaris van een Data Protection Officer kan variëren op basis van ervaring, locatie, industrie en organisatiegrootte. Gemiddeld ligt het salaris van een DPO tussen € 3.000 en € 6.000 per maand.

Bij Working Talent bieden we maatwerk IT-traineeships aan waarbij je de kans krijgt om te groeien naar een rol als Security Officer of Data Protection Officer. Als IT trainee bij Working Talent verdien je een aanvangssalaris van €3000 per maand. Na afronding van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je daarvoor een passend salaris.

Jouw droombaan?

DPO worden

Als de rol van Data Protection Officer je aanspreekt, zijn er verschillende mogelijkheden om in deze functie te groeien. Het behalen van relevante certificeringen en het opbouwen van ervaring op het gebied van gegevensbescherming zijn belangrijke stappen om te nemen.

Bij Working Talent bieden we regelmatig vacatures aan voor Data Protection Officers en andere functies in het veld van gegevensbescherming en privacy. Met ons traineeship en ondersteuning kun je je kennis en vaardigheden opbouwen en ervaring opdoen om succesvol te worden als Data Protection Officer - of een soortgelijek rol.

Ontdek vandaag nog je mogelijkheden en zet de eerste stap richting een carrière in gegevensbescherming!