Phishing is een soort cyberaanval waarbij aanvallers zich voordoen als betrouwbare entiteiten om mensen te misleiden en hen te verleiden gevoelige informatie te onthullen, zoals wachtwoorden, creditcardnummers, bankgegevens en andere persoonlijke gegevens.
Het primaire doel van phishing is om toegang te verkrijgen tot beveiligde systemen, financiële informatie te stelen, of identiteitsdiefstal te plegen. Voorbeelden van phishing aanvallen zijn misleidende e-mails, nepwebsites of schadelijke bijlagen, die wanneer je ze opent malware op je computer kunnen installeren.
Hoe werkt phishing?
Bij een typische phishing-aanval stuurt de aanvaller een e-mail, sms, of een ander bericht dat lijkt te komen van een legitieme bron, zoals een bank, een bekend bedrijf, of een sociaal netwerk. Dit bericht lijkt dringend of belangrijk en bevat vaak een link die leidt naar een nepwebsite die op de echte lijkt. De bedoeling is om de ontvanger te verleiden tot het invoeren van persoonlijke informatie op deze site, die vervolgens door de aanvallers wordt onderschept.
Om dergelijke aanvallen tegen te gaan is het belangrijk om:
Wees sceptisch over e-mails die persoonlijke of financiële informatie vragen.
Controleer de URL van de website zorgvuldig voordat je persoonlijke informatie invoert, en zorg ervoor dat de site beveiligd is (https, niet alleen http).
Open geen bijlagen of klik niet op links in verdachte e-mails.
Gebruik complexe wachtwoorden en tweefactorauthenticatie waar mogelijk.