Wat doet een it consultant
Alles wat jij wilt weten

De Cloud

Een veelbesproken onderwerp: de Cloud. Een onderwerp dat voor veel mensen een groot mysterie is.


“Ik sla al mijn bestanden op in de Cloud!” Leuk, maar wat betekent dit precies? Waar gaan je bestanden heen én nog belangrijker: is dat wel veilig? In dit blog vertellen we je onder andere meer over hoe de Cloud werkt en wat de toekomst ervan is. Na het lezen van dit blog weet jij alles over dit – stiekem toch wel mysterieuze – onderwerp. Let’s go!

Softwarde devloper trainee worden
it trainee worden

Wat is de Cloud?

De Cloud. Iets wat we in de digitale wereld vaak voorbij horen komen. Nu denk je misschien dat ‘werken in de Cloud’ iets is wat alleen ICT-nerds doen – maar niets is minder waar.

Tenzij jij nog nooit in je leven een mailtje hebt verstuurd of een berichtje hebt geplaatst op social media. Dus lees maar snel verder, want tegenwoordig werkt écht iedereen – ook als je denkt dat het niet zo is – in de Cloud.

Om het simpel te zeggen is de Cloud een plek waar je bestanden, software en gegevens kan opslaan. Alleen staat het niet op je eigen computer opgeslagen – maar dus in de Cloud.

Cloud is een afkorting voor Cloud Computing. Het is een verzameling van taken, bestanden en services die je online kan vinden. Superhandig, omdat je overal ter wereld en op elk device makkelijk bij je bestanden kan. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding. En dit is tegenwoordig helemaal the way to go!

De bestanden die jij online geüpload hebt, worden verzameld in gigantische datacentra. De Cloud bestaat dus eigenlijk simpel gezegd uit een complete verzameling van servers en datacenters. De plek hiervan is eigenlijk onzichtbaar / onvindbaar – vandaar dat het ook de cloud (wolk) wordt genoemd. Klinkt best logisch, toch?

Hoe werkt de Cloud?

Om de Cloud iets minder mysterieus te maken, zullen we het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen. Je hebt een de voor- en achterkant van de Cloud. Deze twee delen zijn met elkaar verbonden via het internet. Er zijn ontzettend veel verschillende Cloud services, maar in essentie werken ze hetzelfde.

De voorkant van de Cloud bestaat uit twee onderdelen:

 1. De computer, of ander apparaat
 2. De applicatie van de gebruiker (mail, social media, drive etc)
 3. Daarna krijg je toegang tot de Cloud services.

De achterkant van de Cloud:

 1. Verschillende servers, dataopslag en computers, of terwijl: de Cloud
 2. Je data wordt opgeslagen in een datacenter.

Je hoeft vaak geen internetverbinding te hebben om in de Cloud te werken, wel als je iets wilt opslaan. Zoals je merkt, gaat tegenwoordig steeds meer via cloud services. Ga eens voor jezelf na: van welke cloud services maak jij gebruik?

Wanneer jij je bestanden hebt opgeslagen, worden deze op veel verschillende plaatsen – over de hele wereld – opgeslagen. De locatie is afhankelijk van waar de cloud service zich bevindt. De datacenters zijn extreem beveiligd. Natuurlijk zit er altijd belangrijke wet- en regelgeving bij, zodat jouw informatie altijd veilig is.

CDD
Working Talent

Welke Cloud oplossingen zijn er?

Er zijn verschillende Cloud oplossingen. Eigenlijk is ‘de Cloud’ een verzamelnaam voor alle diensten en oplossingen op gebied van dataopslag. Je hebt superveel verschillende cloudoplossingen. De één is zo groot dat je een loods vol met apparatuur hebt, terwijl de ander zo klein is als een harde schijf. Grofweg zijn er drie soorten cloud oplossingen te onderscheiden:

Privécloud

Vooral grote organisaties maken gebruik van een privécloud. Het woord zegt het al; het is privé en dus maar te gebruiken voor 1 organisatie. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een eigen datacenter op locatie of er wordt een bepaald bedrag betaald voor een eigen cloud infrastructuur. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een privénetwerk.

Openbare cloud

Voor veel mensen is dit de meest bekende vorm. Denk aan Office 356, Dropbox, Drive, Gmail, Netflix en Spotify. Het zijn applicaties en dienstverleningen die zijn ‘gehost’ in de Cloud. Je hebt toegang tot deze Clouds via de webbrowser en een eigen account, voorzien van een door jou gekozen wachtwoord. De aanbieders hebben hun eigen privacyregels, en zorgen ervoor dat jouw gegevens goed bewaard blijven. De cloudaanbieder laat jou precies de informatie zien die zij willen dat je ziet. Zo scant Gmail jouw mails op relevante Google Ads en zal Netflix je een appje of mailtje sturen als ze je te lang niet hebben gezien.

Hybride cloud

Hierbij wordt gebruik gemaakt van best of both worlds! De openbare en hybride cloud worden gecombineerd. Doordat de gegevens worden gedeeld tussen de privécloud en openbare cloud is er ontzettend veel mogelijk. Zo zijn er bedrijven die deels informatie privé opslaan en deels werken in de openbare cloud.

De voor- en nadelen van de Cloud

Tegenwoordig is werken vanuit de Cloud dus niet meer weg te denken. We zijn al zo gewend aan remote werken, altijd bij je bestanden kunnen en gemakkelijk samen in een document werken. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van de Cloud?

De voordelen:

 • Kostenbesparing

Er is geen eigen investering meer nodig voor eigen hardware of servers. Je huurt nu een stukje capaciteit bij een Cloudaanbieder. Deze kosten zijn superlaag wanneer je het vergelijkt met eigen implementatie.

 • Automatiseringsgemakken

Bij je eigen hardware ben je genoodzaakt om het extreem goed te beveiligen en regelmatig updates door te voeren. Vergeet je dit, dan kan dit risico meebrengen. Bij een goede cloudaanbieder hoef je niets te doen – alles gaat vanzelf.

 • Tegelijk en overal ter wereld samenwerken

Iets waar we eigenlijk al niet meer zonder kunnen, even je laptop open klappen en kunnen werken. Het werken in hippe co-working places wordt dan ook steeds meer gedaan. Daarnaast heb je het gemak om tegelijk in een document kunnen werken. Het werken in de cloud maakt medewerkers gemiddeld 70% effectiever omdat het geheel aan te passen is naar wensen van een bedrijf.

 • Extreem goed beveiligd

Er zijn veel minder risico’s op datalekken. De datacentrums zijn altijd supergoed beveiligd en up-to-date met de laatste beveiligingsregels. En wanneer je laptop of device kapot is, kan je nog altijd bij je bestanden.

 • Snel en gemakkelijk te implementeren

Vaak zijn cloudoplossingen gemakkelijk te implementeren. Vooral bij bedrijven is dit iets wat een groot voordeel kan zijn. Het werken in de Cloud is heel toegankelijk.

Nadelen:

 • Afhankelijk van de externe partij

Naast een goede internetverbinding ben je afhankelijk van je cloudaanbieder. Check daarom altijd goed de betrouwbaarheid, serviceafdeling en de wet- en regelgeving voordat je met een partij in zee gaat.

 • Lastig overstappen

Vooral bij grote bedrijven kan het lastig zijn om over te stappen wanneer je niet tevreden bent. De implementatie zou lastig kunnen zijn waardoor data verloren kan gaan.

 • Je bent altijd bereikbaar

‘Elk voordeel hep zijn nadeel’. Want doordat je altijd en overal te bereiken bent, is bij veel mensen de scheidingslijn tussen privé en werk erg dun. Voor de échte workaholics onder ons, kan dit nog wel eens vervelend zijn.

021 A2723
20220411 Working Talent Algemeen 111 web

De toekomst van de Cloud

Cloud is dé toekomst. Dit is wat veel IT-gerelateerde platformen en experts zeggen. Door Corona heeft digitalisering onwijs grote stappen gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar Microsoft teams, die in een jaar zijn gegroeid naar 115 miljoen gebruikers per dag(!). Remote werken is door de Coronacrisis veel populairder geworden waardoor veel bedrijven genoodzaakt zijn om met cloudaanbieders te gaan werken.

Daarnaast is het is tegenwoordig best lastig om het verschil te zien wanneer je gebruik maakt van de cloud of je eigen computer. Steeds meer cloudomgevingen worden namelijk geïntegreerd met je eigen computer. Denk aan OneDrive, dit is tegenwoordig standaard geïntegreerd in Windows 10. Je bewaart je bestanden dan standaard op de cloudomgeving van Microsoft. Daarnaast is Microsoft Office steeds populairder. Steeds meer bedrijven integreren een cloudomgeving zoals Microsoft Office in hun bedrijf.

Conclusie is dat de Cloud – vooral sinds de Coronacrisis - absoluut niet meer weg te denken is in het bedrijfsleven. En dat we veel minder doorhebben hoeveel we nu daadwerkelijk in de Cloud werken. Functies als Data engineers en specialisten worden dan ook steeds meer gevraagd. Ook bij Working Talent zien we de functies binnen de datawereld enorm stijgen. Steeds meer trainees worden dan ook opgeleid om aan de slag te gaan in functies binnen de specialisaties van de datawereld.