Wat doet security analist 1
Alles over de functie van een Security Analist

Wat doet een Security Analist?

De digitale wereld verandert voortdurend, en dat geldt ook voor cyberdreigingen. Organisaties moeten hun systemen en gegevens voortdurend beveiligen. De rol van een Security Analist is hierbij cruciaal. Maar wat doet een Security Analist precies? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Over de functie

Wat is een Security Analist?

Een Security Analist, ook wel bekend als Cybersecurity Analist, speelt een sleutelrol bij het beschermen van de organisatie tegen cyberdreigingen. Hij of zij identificeert, onderzoekt en analyseert potentiële beveiligingsincidenten om de organisatie te beschermen tegen inbreuken, verlies van gegevens en andere veiligheidsrisico's.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Security Analist?

Een Security Analist houdt zich bezig met:

 • Het monitoren van netwerkverkeer en logbestanden om verdachte activiteiten te identificeren.
 • Het onderzoeken van beveiligingsmeldingen en -incidenten.
 • Analyseren van de laatste cyberdreigingen en adviseren over noodzakelijke beveiligingsmaatregelen.
 • Deelnemen aan 'red team'- en 'blue team'-oefeningen om de organisatie voor te bereiden op echte cyberaanvallen.
 • Samenwerken met IT-teams om zwakke punten te verhelpen en beveiligingsprotocollen bij te werken.
 • Rapporteren over veiligheidsincidenten en aanbevelingen doen voor verdere actie.
 • Blijven leren over de nieuwste beveiligingstools en -technieken.
Functie-eisen

Wat moet je kunnen in deze functie?

Om succesvol te zijn in deze rol, heb je een achtergrond in IT of cybersecurity nodig. De volgende vaardigheden en kwalificaties zijn daarnaast belangrijk:

 • Kennis van netwerken, besturingssystemen en beveiligingsinfrastructuren.
 • Ervaring met beveiligingstools zoals SIEM, IDS/IPS en firewalls.
 • Analytisch denkvermogen en het vermogen om complexe problemen op te lossen.
 • Certificeringen zoals CEH, CompTIA Security+ of CISSP zijn voor sommige functies vereist.
Salaris

Wat is het salaris van een Security Officer?

Het salaris van een Security Analist kan variëren op basis van ervaring, locatie en bedrijfsgrootte. Gemiddeld ligt het salaris tussen de €3500 en €6000. Voor starters kan het salaris liggen tussen de €3000 en €4000, terwijl ervaren analisten €5000 of meer kunnen verdienen.

Als je nog niet genoeg ervaring hebt kun je beginnen als Security Analist trainee. Het salaris van een trainee bij Working Talent is minimaal €3250 per maand (inclusief vakantiegeld). Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

Security Analist worden

Om Security Analist te worden is het belangrijk dat je een relevante hbo- of wo-opleiding hebt afgerond. Dan kun je denken aan een opleiding richting informatica, security of een andere ICT-gerelateerde opleiding. Daarnaast vragen organisaties ook vaak minimaal twee jaar relevante werkervaring en in sommige gevallen aanvullende certificaten.

Om relevante ervaring op te doen raden we je aan om een IT-traineeship te volgen. Tijdens een traineeship kun je je verdiepen binnen de security branche en relevante ervaring opdoen. Binnen één jaar kun je een professionele Security Analist worden, zodat je straks aan de slag kunt bij organisaties waar je anders niet zo snel binnenkomt.

Waar kom ik te werken?

Waar je terechtkomt hangt af van je voorkeur en specialisatie. Veel grote bedrijven hebben interne cybersecurityteams, terwijl kleinere bedrijven vaak vertrouwen op externe beveiligingsbedrijven. Sectoren zoals financiën, gezondheidszorg en overheid zijn bijzonder gericht op cybersecurity vanwege de gevoelige aard van hun gegevens.

Traineeship

Security traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van security. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT-traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren in één van de volgende vakgebieden: Business & IT, data, security, development of Business Intelligence.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele Security Specialist!