Wat doet javascript developer
Alles over de functie van JavaScript Developer

Wat doet een JavaScript Developer?

Wat is een Javascript Developer precies en hoe ziet de functie er uit?

JavaScript is een programmeertaal die vooral gebruik wordt om websites interactief gemaakt. Dit gebeurt voornamelijk aan de front-end, maar het kan ook gebruikt worden voor de back-end. Wat je precies als JavaScript Developer doet? Dat lees je hier.

Over JavaScript

Wat is JavaScript?

JavaScript is één van de meest gebruikte programmeertalen van het web. Het wordt gebruikt om webpagina’s interactiever en meer ‘levend’ te maken. Je kunt er HTML en CSS programma’s mee updaten en veranderen, berekeningen mee maken en data manipuleren en valideren. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen welke actie van een bezoeker een aanzet geeft voor de uitvoering van het script en een ‘gebeurtenis’ veroorzaakt op de webpagina.

Als voorbeeld: een button die verandert van kleur als een bezoeker met de muis eroverheen scrolt of een menu die uitklapt als je er met je muis op staat. Als je alleen gebruik maakt van HTML en CSS blijft een webpagina onveranderlijk.

Client-side vs server-side

Je hebt twee varianten van JavaScript: de client-side en server-side. Bij de client-side wordt het script als code gedownload naar de browser van de bezoeker en daar uitgevoerd. Net zoals bij HTML en CSS. Bij server-side scripts gebeurt de processing binnen de server. Pas na uitvoering van de code wordt het resultaat gedownload naar de browser van de bezoeker. Net zoals bij scripts zoals PHP.

Java of JavaScript?

Java vs JavaScript

Hoewel de namen anders doen vermoeden, heeft Javascript weinig te maken met Java. JavaScript wordt voornamelijk gebruikt voor de front-end development en Java meer voor de back-end development. Zo is Java een programmeertaal en Javascript een scripttaal.

Andere verschillen zijn dat Java uitgevoerd wordt aan de server-side en JavaScript voornamelijk aan de client-side. Java code moet je eerst compileren voordat je ze kan gebruiken en Javascript is gewoon een platte tekst. Ook kun je Javascript code alleen in een browser draaien en Java zowel in een browser als virtuele machine.

Over de functie

Wat is een JavaScript Developer?

Een JavaScript Developer of ontwikkelaar is bezig met het ontwikkelen en implementeren van webapplicaties. Veelal met frameworks als React, Angular en Vue. Je hebt ook Node.js, maar dit is voor de back-end kant van Javascript.

Binnen deze frameworks ligt de nadruk vaak op AJAX: Asynchronous JavaScript and XML. Een toepassing die communiceert met een server en data ophaalt om te laten zien op een webpagina. Dit zorgt ervoor dat webapplicaties er net zo uitzien en net zo snel zijn als normale desktopprogramma's.

Taken en verantwoordelijkheden

Wat doet een Javascript Developer?

Een Javascript Developer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren, onderhouden en verbeteren van webapplicaties. Tot de werkzaamheden behoren veelal de volgende taken:

 • Achterhalen van de wensen van opdrachtgevers en omzetten in praktische JavaScript oplossingen.

 • Verlenen van advies omtrent Javascript toepassingen

 • Ontwikkelen en implementeren van webapplicaties

 • Onderhouden, testen en verbeteren van bestaande webapplicaties

 • Problemen oplossen indien nodig

 • Verzorgen van softwaredocumentatie

 • Samenwerken en overleggen met multidisciplinaire teams bestaande uit andere webdevelopers en ontwerpers.

Functie-eisen

Wat moet je kunnen als JavaScript Developer?

Als JavaScript ontwikkelaar is het belangrijk dat je vanaf de grond af aan code kunt schrijven voor webapplicaties. Je moet dus goed de taal kunnen lezen en schrijven, zodat je alle taken en verantwoordelijkheden die bij deze functie behoren kunt uitvoeren.

Daarnaast is het van belang dat je over goede projectmanagement vaardigheden om projecten goed te kunnen doorlopen. Ook kun je Agile werken en beschik je over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden.

Salaris

Wat is het salaris van een Javascript Developer?

Het salaris van een JavaScript Developer ligt tussen de €3000 en €4000. Wat je daadwerkelijk verdient als Java Developer is afhankelijk van je opleidingsniveau en carrièreniveau.

Als junior JavaScript ontwikkelaar verdien je tussen de €2800 en €3400. Als medior ontwikkelaar tussen de €3400 en €3700 en als senior kan het salaris oplopen tot €4000 of meer. Hoe meer ervaring en hoe hoger het niveau van je afgeronde opleiding, hoe meer je gaat verdienen.

Als JavaScript Developer trainee bij Working Talent verdien je minimaal €3250 per maand. Na het afronden van het traineeship kun je starten in een junior rol - en ontvang je hier een passend salaris voor.

Jouw droombaan?

JavaScript Developer worden

Wil je graag een uitdagende en veelbelovende carrière? Om JavaScript Developer te kunnen worden is het belangrijk dat je een relevante opleiding hebt afgerond op hbo- of wo- niveau. Denk aan IT-opleidingen richting development of technische informatica.

Om na je opleiding jouw carrière een kickstart te geven raden we je aan om te starten met een IT traineeship. Tijdens het traineeship leer je de vertaalslag te maken naar de praktijk en ontwikkel jij je binnen één jaar tot een professionele developer. Na het volgen van een IT traineeship kun je aan de slag bij organisaties waar je voorheen (zonder ervaring) nog niet aan de slag kon!

Waar kom je te werken?

Als JavaScript Developer kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Denk aan ICT bedrijven, ICT-afdelingen binnen middelgrote tot grote organisaties of bedrijven die websites en apps ontwikkelen. Dit beroep kun je binnen diverse branches uitvoeren:

 • Gezondheidszorg

 • Industrie

 • Bouw

 • Infrastructuur

 • Onderwijs

 • Overheid

 • Energie

 • Financiële dienstverlening

 • Zakelijke dienstverlening

IT-traineeship

JavaScript Developer traineeship volgen

Bij Working Talent bieden we je de mogelijkheid om met ons IT traineeship door te groeien naar functies binnen het vakgebied van data, development, DevOps en Business & IT. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele IT-specialist en daarmee ben je gegarandeerd verzekerd van een vaste baan.

Het IT traineeship van Working Talent start altijd met een intensieve bootcamp van acht weken. De eerste drie weken maak je kennis met algemene IT-fundamentals, zoals: Agile & Scrum, networking, architectuur, security, modelleren, coderen, databases en cloud. Daarna kun jij je specialiseren en alles leren over development.

Na het afronden van de bootcamp ga je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers om je skills verder te ontwikkelen en door te groeien tot een professionele ontwikkelaar!